Surówka z białej kapusty. Surówka coleslaw
Uniwersalna i klasyczna, bardzo dobra surówka. Coleslaw, kolesław znany z KFC czy sieci McDonald`s. Do mięs z grilla, piekarnika i smażonych. Do wetknięcia w bułkę z domowym burgerem. Jeśli zostaje z obiadu, nasze kanapki na kolację z pieczonym mięsem czy wędliną mają chrupiącą dekorację z kapusty. Lubimy taki zestaw.
Aby siekana kapusta straciła na twardości i przyjemnie zmiękła, należy ją lekko osolić, ugnieść i zostawić na ok. pół godziny przed dodaniem reszty składników. Młodej wystarczy pięć, dziesięć minut. W lżejszej wersji można zastąpić majonez jogurtem naturalnym, choć smak nieco się zmieni. Ja mieszam pół na pół.
składniki ( na 3- 4 osoby):
– ok. 1/2 główki białej kapusty
– 1 marchewka
– mała cebula zwykła lub szalotka (nie lubię, nie daję)
– 1/4 łyżeczki soli
– łyżeczka, dwie cukru ( może być puder, nie będzie wyczuwalnie chrupiący)
– duża szczypta pieprzu
– 2, 3 duże łyżki majonezu
– ew. łyżka, dwie maślanki
– 1,5 łyżeczki octu winnego
– łyżka soku z cytryny
Kapustę poszatkować. Można dodatkowo posiekać ją jeszcze drobniej nożem. Marchewkę zetrzeć na na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko lekko osolić, wymieszać i ugnieść ręką w misce. Odstawić na 15 minut, by składniki zmiękły. Dodać resztę składników, wymieszać. Odstawić do schłodzenia w lodówce na godzinę, dwie.
Mówię Wam – niebo na talerzu;)
Moja ukochana surówka 😉
Uwielbiam:-)
Takie surówki są rewelacyjne;)
Prosta i smaczna 🙂
Pycha! 🙂
Pycha! 🙂
Zrobilam faktycznie pyszna
dodać jeszcze czerwoną kapustę, jest kolorowo i smacznie…
Naprawdę Pycha.
Uwielbiam domowego Colesława.