Buraczki zasmażane

Najlepsze buraczki zasmażane robiła moja babcia. Ciekawe, że dzieci kręcą nosem, marudzą, nie chcą jeść, a w dorosłym życiu nagle zapamiętują ten okropny wtedy smak jako jeden z najlepszych. Buraki podobno są bardzo zdrowe, a syrop z buraków jest dobry na kaszel – pisałam o nim tutaj. Obniżają ciśnienie, czyszczą jelita, zwiększają wytrzymałość, ćwiczący na siłowniach – jedzcie buraki ! 🙂 O zaletach tego kolorowego warzywa poczytać można na ekostronie – tutaj. Pieczone i duszone mięsiwo w towarzystwie buraczków lubimy bardzo,choć nie zawsze używam zasmażki, zazwyczaj doprawiam na słodko- kwaśno i już. Przepis podaję:)
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane


składniki:

– pięć dużych buraków (podobno lepsze w smaku są te podłużne)
– łyżka masła lub smalcu
– dwie łyżeczki mąki
– sól (ok 1/3- 1/2  łyżki dodanej do gotowania)
– 1 łyżeczka cukru
–  łyżka octu winnego lub soku z cytryny

Buraki wyszorować i ugotować do miękkości w skórce w osolonej wodzie lub upiec w aluminiowej folii w piekarniku ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności od odmiany, wieku i wielkości buraka. Kiedy wystygną – obrać, skórka łatwo się zdejmie. Zetrzeć na drobnej lub średniej tarce i przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę, zrumienić lekko mieszając. Dodać do buraczków, doprawić do smaku octem, cukrem, sprawdzić, czy są wystarczająco słone, te pieczone w piekarniku dosolić koniecznie.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Luka Li
    19 sierpnia, 2013, 9:37 am

    Nigdy takich buraczków nie jadłam, ale chętnie wypróbuję ten przepis:)

  2. ugotujmyto.pl
    19 sierpnia, 2013, 2:07 pm

    Często je przygotowuję w taki sposób… obowiązkowo do wszelkiego pieczonego mięsiwa:)!

  3. Aguś kulinarnie
    27 sierpnia, 2013, 8:32 am

    Robie podobnie,bardzo je lubie:)

  4. Kamila Kim
    16 listopada, 2013, 6:14 pm

    takie buraczki sa pyszne, ale czas pieczeniaw piekarniku trochę nierealny, buraki w piekarniku pieką sie czasem nawet i 2 godziny, po pol godzinie sa surowe i to nawet te małe

  5. opalanka
    16 listopada, 2013, 6:59 pm

    Ok, koryguję – piec do miękkości:) Post pisałam w młodości buraczkowej , jeszcze takiej z botwinką:)

  6. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 9:37 pm

    Spośród przepisów znalezionych na innych forach, ten wydaje się najbliższy smakom mojego dzieciństwa. Podstawą babcinej zasmażki była drobno pokrojona słonina, wytopiona do uzyskania miniaturowych skwareczek. Reszta jak w zamieszczonym przepisie. To oczywiście wersja dla osób nie liczących kalorii – zapewniam, że smakuje wybornie, ale propozycja Opalanki, wegetariańska i z pewnością zdrowsza, przekonuje mnie już na tak zwane oko.

  7. Maria Varia
    7 lutego, 2015, 1:58 pm

    Właśnie robię takie buraczki i już mi ślinka cieknie 🙂 A w dzieciństwie rzeczywiście nie cierpiałam buraczków. Dziś uwielbiam 🙂

  8. Anonimowy
    1 sierpnia, 2015, 1:35 pm

    Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszły cudowne 🙂 Dziękuję za przepis, w końcu wyszły mi smaczne buraczki 🙂

  9. Stanisław Łęcki
    19 lutego, 2016, 8:00 pm

    Ja dziękuje szczegolnie, bo po usunięciu śledziony bliskiej osobie (splenektomia) takie buraczki z sokiem z cytryny zamiast octu będą idealne.Ćwikla odpada ze wzgledu na chrzan.

  10. Paulalein
    7 czerwca, 2016, 1:21 pm

    Dziś pierwszy raz spróbuję zrobić takie buraczki 🙂

    http://paulalein.blogspot.com/

  11. awakener
    28 października, 2016, 2:28 pm

    Pieczenie czegokolwiek w folii aluminiowej ma negatywny wpływ na zdrowie. http://arturtopolski.pl/folia-aluminiowa-szkodliwa-naukowcy/

    1. Irena
      21 sierpnia, 2018, 1:49 pm

      No właśnie, co z tą folią, jeszcze niedawno wszyscy ją polecali m.in. do pieczenia buraków, ciasta, ryb, itd. Od jakiegoś czasu słyszę ze jest niezdrowa???

      1. Beata Królikiewicz
        22 sierpnia, 2018, 7:16 am

        W dobie internetu – już nic nie jest wiadome:) Pani Bosacka na konferencji dla blogerów mówiła, że najgorszy plastik. I woda butelkowana plastikowo w związku z tym najbardziej szkodliwa na świecie. Bądź tu człowieku mądry. O folii czytam różności i nie wynika nic jednoznacznie. Kto to bada i drugie – kto podaje informacje, czy rzetelnie – pojęcia nie mam.

  12. Kasia
    25 września, 2020, 9:29 pm

    Ja dodaje jeszcze czosnek i zageszczam maka ze smietana

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)