Buraczki zasmażane

Najlepsze buraczki zasmażane robiła moja babcia. Ciekawe, że dzieci kręcą nosem, marudzą, nie chcą jeść, a w dorosłym życiu nagle zapamiętują ten okropny wtedy smak jako jeden z najlepszych. Buraki podobno są bardzo zdrowe, a syrop z buraków jest dobry na kaszel – pisałam o nim tutaj. Obniżają ciśnienie, czyszczą jelita, zwiększają wytrzymałość, ćwiczący na siłowniach – jedzcie buraki ! 🙂 O zaletach tego kolorowego warzywa poczytać można na ekostronie – tutaj. Pieczone i duszone mięsiwo w towarzystwie buraczków lubimy bardzo,choć nie zawsze używam zasmażki, zazwyczaj doprawiam na słodko- kwaśno i już. Przepis podaję:)
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane


składniki:

– pięć dużych buraków (podobno lepsze w smaku są te podłużne)
– łyżka masła lub smalcu
– dwie łyżeczki mąki
– sól (ok 1/3- 1/2  łyżki dodanej do gotowania)
– 1 łyżeczka cukru
–  łyżka octu winnego lub soku z cytryny

Buraki wyszorować i ugotować do miękkości w skórce w osolonej wodzie lub upiec w aluminiowej folii w piekarniku ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności od odmiany, wieku i wielkości buraka. Kiedy wystygną – obrać, skórka łatwo się zdejmie. Zetrzeć na drobnej lub średniej tarce i przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę, zrumienić lekko mieszając. Dodać do buraczków, doprawić do smaku octem, cukrem, sprawdzić, czy są wystarczająco słone, te pieczone w piekarniku dosolić koniecznie.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Luka Li
    19 sierpnia, 2013, 9:37 am

    Nigdy takich buraczków nie jadłam, ale chętnie wypróbuję ten przepis:)

  2. ugotujmyto.pl
    19 sierpnia, 2013, 2:07 pm

    Często je przygotowuję w taki sposób… obowiązkowo do wszelkiego pieczonego mięsiwa:)!

  3. Aguś kulinarnie
    27 sierpnia, 2013, 8:32 am

    Robie podobnie,bardzo je lubie:)

  4. Kamila Kim
    16 listopada, 2013, 6:14 pm

    takie buraczki sa pyszne, ale czas pieczeniaw piekarniku trochę nierealny, buraki w piekarniku pieką sie czasem nawet i 2 godziny, po pol godzinie sa surowe i to nawet te małe

  5. opalanka
    16 listopada, 2013, 6:59 pm

    Ok, koryguję – piec do miękkości:) Post pisałam w młodości buraczkowej , jeszcze takiej z botwinką:)

  6. Anonimowy
    19 listopada, 2014, 9:37 pm

    Spośród przepisów znalezionych na innych forach, ten wydaje się najbliższy smakom mojego dzieciństwa. Podstawą babcinej zasmażki była drobno pokrojona słonina, wytopiona do uzyskania miniaturowych skwareczek. Reszta jak w zamieszczonym przepisie. To oczywiście wersja dla osób nie liczących kalorii – zapewniam, że smakuje wybornie, ale propozycja Opalanki, wegetariańska i z pewnością zdrowsza, przekonuje mnie już na tak zwane oko.

  7. Maria Varia
    7 lutego, 2015, 1:58 pm

    Właśnie robię takie buraczki i już mi ślinka cieknie 🙂 A w dzieciństwie rzeczywiście nie cierpiałam buraczków. Dziś uwielbiam 🙂

  8. Anonimowy
    1 sierpnia, 2015, 1:35 pm

    Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszły cudowne 🙂 Dziękuję za przepis, w końcu wyszły mi smaczne buraczki 🙂

  9. Stanisław Łęcki
    19 lutego, 2016, 8:00 pm

    Ja dziękuje szczegolnie, bo po usunięciu śledziony bliskiej osobie (splenektomia) takie buraczki z sokiem z cytryny zamiast octu będą idealne.Ćwikla odpada ze wzgledu na chrzan.

  10. Paulalein
    7 czerwca, 2016, 1:21 pm

    Dziś pierwszy raz spróbuję zrobić takie buraczki 🙂

    http://paulalein.blogspot.com/

  11. awakener
    28 października, 2016, 2:28 pm

    Pieczenie czegokolwiek w folii aluminiowej ma negatywny wpływ na zdrowie. http://arturtopolski.pl/folia-aluminiowa-szkodliwa-naukowcy/

    1. Irena
      21 sierpnia, 2018, 1:49 pm

      No właśnie, co z tą folią, jeszcze niedawno wszyscy ją polecali m.in. do pieczenia buraków, ciasta, ryb, itd. Od jakiegoś czasu słyszę ze jest niezdrowa???

      1. Beata Królikiewicz
        22 sierpnia, 2018, 7:16 am

        W dobie internetu – już nic nie jest wiadome:) Pani Bosacka na konferencji dla blogerów mówiła, że najgorszy plastik. I woda butelkowana plastikowo w związku z tym najbardziej szkodliwa na świecie. Bądź tu człowieku mądry. O folii czytam różności i nie wynika nic jednoznacznie. Kto to bada i drugie – kto podaje informacje, czy rzetelnie – pojęcia nie mam.

  12. Kasia
    25 września, 2020, 9:29 pm

    Ja dodaje jeszcze czosnek i zageszczam maka ze smietana

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)