
Łatwy przepis na likier kokosowy
Łatwy przepis na likier kokosowy dostałam od Lidki. Jest PRZEPYSZNY! Jeśli ktoś lubi słodkie, deserowe alkohole, będzie podobnie jak ja w zachwycie, jestem pewna. Tylko cztery składniki i macie domową ambrozję. Nie lubię wiórków kokosowych a jednak…
Trunek można podać w zwykłym kieliszku do likieru, jest super, na przykład do czarnej kawy, ale najlepiej mi smakuje w małej szklaneczce, z kilkoma kostkami lodu. Cudo!
Jak na tak aromatyczny napój, likier szybko się przygotowuje – trzy -pięć dni po zalaniu kokosowych wiórków dodaje się skondensowane mleko i siup go do lodówki na kolejne trzy. I już można się delektować!
Alkoholowe wiórki, które pozostały jako odpad przekładam do słoika i trzymam w lodówce. Można upiec z nich kokosowe ciasteczka, posypać nimi ciasta przed upieczeniem, będą tworzyć pyszną, chrupiącą skorupkę. Ciasto z jabłkami czy muffinki, sernik –wszystkie da się posypać:)
Trunkiem owym Lidzia wygrała XV Festiwal Nalewek, Okowit i Wszelakich trunków Wzbogaconych – Koronny, w którym braliśmy udział towarzysko, degustując to i owo. Konkurencja była ogromna, w kategorii słodkich alkoholi było kilkunastu kandydatów, jednak kokosowy likier wygrał w cuglach. To znaczy – że robić trzeba. I najlepiej od razu z podwójnej, potrójnej porcji, no bo co to jest taka jedna butelczyna, zaraz się skończy i żal…
Jeśli chodzi zaś o moc trunku. Przy pierwszej próbie sprawdzicie czy zawartość % jest dla Was odpowiednia. Można wiórki zalać czystą wódką albo w mocniejszej wersji – spirytusem. Daję spirytus i w razie mocnych wrażeń – więcej lodu…:)
Szukajcie wiórków bez dodatku siarki, można je kupić na przykład w markecie na L.
Łatwy przepis na likier kokosowy – składniki (na ok. 1,5 l gotowego trunku) :
- 200 g wiórków kokosowych lub puszka mleczka kokosowego (400ml)
- ew. przekrojona wzdłuż na pół laska wanilii
- 300 ml spirytusu lub 0,5 l wódki
- skondensowane mleko słodzone (530g)
- skondensowane mleko niesłodzone (500g) – lubię te z puszki i kartonika z G…
Łatwy przepis na likier kokosowy – przepis:
Wiórki i ew. wanilię włożyć do słoja, zalać alkoholem. Jeśli alkoholu jest zbyt mało by wszystkie wiórki były zanurzone – można dać go nieco więcej. Zakręcić mocno pokrywką i odstawić na min.3, a lepiej – 5 dni.
Jeśli używamy mleczka kokosowego wystarczy wszystkie składniki oprócz wanilii zmiksować, przełożyć do słoika lub butelki i odstawić do lodówki na min. 3 dni.
W wersji z wiórkami:
Na misce/garnku/położyć sitko wyłożone podwójną gazą.
Przełożyć tam wiórki z alkoholem, odcisnąć mocno przez gazę tak, by cały płyn ściekł do naczynia.
Mleko obu rodzajów krótko zmiksować do połączenia na wolnych obrotach miksera.
Pod pracujące łopatki urządzenia cienką strużką wlewać odcedzony, kokosowy alkohol.
Przelać przez lejek do butelek/słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na min. 3 dni.
W razie rozwarstwienia potrząsać naczyniem.
Pić w likierówkach solo lub w małych szklaneczkach z dodatkiem kilku kostek lodu.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Czy można w jakiś sposób zastąpić krowie mleko, niestety mam nietolerancję pokarmową 🙁
chyba trzeba by dać wyłącznie mleczko kokosowe.
Ile można przechowywać to cudo?
Ile chcesz. Potrząsać tylko butelką trzeba od czasu do czasu, może się rozwarstwiać.
Przechowujemy tylko w lodówce?
Lepiej tak.