chrupiące ciasteczka kokosowe

Chrupiące ciasteczka kokosowe

Chrupiące ciasteczka kokosowe, bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, pięknie pachnące, idealne do kawy, kubka kakao, mleka lub herbaty.
Jedne z lepszych ciastek jakie zdarzyło mi się upiec w ostatnim roku, szybko stały się faworytami ciasteczkowych wypieków w naszym domu.
Choć ogólnie nie przepadam za wiórkami kokosowymi, za te ciastka przyznaję im miano dodatku na miarę mistrzów.
Chrupiące ciasteczka kokosowe długo zachowują świeżość. Jeśli są przechowywane w dużym, zakręcanym słoju lub pod szklanym kloszem będą cieszyły oko i podniebienie przez dłuuuuugi czas. Choć w trakcie jego upływu nieco stwardnieją, będą smaczne nawet po dwóch, trzech tygodniach.
Lubicie duże, ciasteczkowe słoje? Są piękną dekoracją kuchni czy salonu. Przechodzisz obok takiego, myślisz – kawa, myślisz małe co nieco. Jak w Kubusiu Puchatku. I masz.
Ciasto na ciasteczka można zagnieść ręcznie lub przy pomocy małego malaksera czy miksera. Szast prast i są.
Dajcie znak po upieczeniu jak poszło, no i czy Wam smakowały, rozmawiajmy! 🙂

PS Na blogu znajduje się ponad 150 przepisów na ciasteczka, zobacz – najlepsze przepisy na ciasteczka

Chrupiące ciasteczka kokosowe – składniki (na ok. 20 – 25 sztuk):

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru/ksylitolu (lub mniej)
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub 1/4 łyżeczki wanilii sproszkowanej
  • 200g mąki pszennej (dowolnego rodzaju)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki małych rodzynek
  • płatki kukurydziane do panierowania ciastek (kilka łyżek)

Chrupiące ciasteczka kokosowe – przepis:

Piekarnik ustawić na 170 stopni, dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski lub naczynia malaksera.
Dodać cukier i ucierać mikserem/malakserem aż masa stanie się jasnym kremem. Zwykle zajmuje to 3-4 minuty.
Dodać jajko, wanilię i ubijać wszystko do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.
Wsypywać na trzy tury do maślanej masy, po każdej mieszając wszystko krótko do połączenia.
Dosypać wiórki i rodzynki, wmieszać do ciasta ręką lub łyżką.
Pokruszyć płatki kukurydziane i wysypać je na talerz lub do miseczki.
Dłonie natłuścić olejem lub polać zimną wodą i formować z ciasta kulki wielkości dużego, włoskiego orzecha.
Spłaszczyć na dłoni na okrągłe ciastko.
Panierować po obu stronach w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układać obok siebie na wyłożonej papierem blaszce.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 15-18 minut (170 st) z funkcją termoobieg lub 15-18 minut (180st) na funkcji góra-dół.

chrupiące ciasteczka kokosowe

chrupiące ciasteczka kokosowe

Przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books, podpatrzony na blogu Mała Cukierenka.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Monika
    31 sierpnia, 2020, 7:05 pm

    Pyszne ale kolejnym razem dam mniej cukru bo dla nas za słodkie.

    1. Beata Królikiewicz
      31 sierpnia, 2020, 7:21 pm

      To dobry pomysł, dla nas też w sumie nieco za słodkie. Choć do czarnej, niesłodzonej kawy są w sam raz:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)