Sernik z dynią i chia

Sernik z dynią i chia, na sobotnio – niedzielne  delektowanie się nicnierobieniem. Zabieram go na przyjaciółkowe spotkanie, gadanie o niczym i śmianie się do rozpuku.

Jeśli chodzi o trudność wykonania  – jest łatwo jak zwykle przy sernikach bywa. Największy problem sprawiło mi  krojenie dyni, bo skóra na niej była jak na byku, przydałby się jakiś samuraj z maczetą czy inny drwal. Na szczęście był w domu Tomek z nożem z Alliexpresu i jakoś  poszło. Pokrojona na plastry, pozbawiona skóry dynia wylądowała w piekarniku. Po upieczeniu zblendowałam ją na mus. Powstałe puree wsadziłam do małych słoików i pasteryzowałam przez 20 minut. Można je również podzielić na porcje, upakować w małe, plastikowe woreczki i zamrozić w zamrażarce.

Sernik z dynią i chia ładnie wygląda, nie rośnie zbytnio i nie opada, jest kremowy i dobrze się kroi. Puree z dyni dodałam do połowy masy serowej, druga połowa, wymieszana z chia pozostała biała. Nakładane naprzemienne warstwy stworzyły ciekawy mym zdaniem łaciaty wzór.

Z uwagi na różną jakoś serów „wiaderkowych” mam mały problem z podawaniem przepisów na serniki. Jeśli kupujemy chudy, dyskontowy ser, trzeba dołożyć do niego więcej masła lub przynajmniej sera mascarpone. Przy serach dobrej  jakości, pow. 18 % zawartości tłuszczu, wystarczy łyżka masła.

sernik z dynią i chia

Sernik z dynią i chia – składniki  (na formę 26 cm)

na spód:

  • 60g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka

na masę serową:

  • 1 kg białego, zmielonego trzykrotnie tłustego sera (wiaderkowy, gotowy zmielony najlepiej pow. 18%)
  • 200 ml kwaśniej śmietany (12 – 18%)
  • 100 g masła (50g  – jeśli ser jest tłusty)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (nada się też waniliowy budyń)
  • 5 jajek
  • szklanka ( 220g ) cukru
  • 150 g puree z dyni (trzeba pokroić w plastry, upiec do miękkości dynię i ją zblendować)
  • skórka z otarta z jednej pomarańczy (sparzonej, najlepiej eko, tylko pomarańczowa część)
  • 3 łyżki nasion chia

polewa:

  • pół puszki ( ok. 200 g) krówkowej masy
  • łyżeczka masła

Sernik z dynią i chia – przepis

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.

Masło, kakao, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewając na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić lekko. Dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać. Masę przelać na spód i piec ok. 15 minut do ścięcia wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać.

Masa serowa

Ser przełożyć do większej miski, dodać śmietanę, stopione masło i skrobię ziemniaczaną. Zmiksować krótko ( !!!) mikserem, tylko do połączenia masy. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wmiksować pojedyńczo w masę serową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca.
Przy pomocy łyżki lub szpatułki, delikatnie wmieszać ją w serową masę.

Połowę masy odlać do innej miski.
Do puree z dyni dodać kilka łyżek masy sernikowej z pierwszej miski, skórkę z pomarańczy, a następnie wszystko wymieszać z resztą masy.
Do drugiej części sera dodać nasiona chia, delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczony spód nakładać dużą łyżką naprzemiennie ciasto z dynią i ciasto z chia. Powstaną nieregularne łaty. Delikatnie, by warstwy się nie przemieszały wyrównać wierzch ciasta.
Na dnie piecyka ustawić szerokie naczynie z ok. 1,5 l wrzątku. Półkę piekarnika zamienić na półkę – grillową kratkę.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

polewa

Krówkową masę razem z masłem podgrzać w rondelku nad wrzącą wodą. Mieszać aż masło się rozpuści a polewa nabierze jednolitej konsystencji.
Polać sernik z dynią, udekorować płatkami migdałów, ew. smażoną skórką pomarańczową.

Sernik z dynią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Magda (Rudoróż)
    15 listopada, 2017, 4:24 pm

    Wygląda obłędnie.
    Odkąd pokochałam dynię jakieś dwa lata temu, co roku obiecuję sobie, że w końcu spróbuję zrobić sernik dyniowy. I co roku o tym zapominam. Przypomniałaś mi o tym planie – a że mam schowane w kuchni na czarną godzinę jeszcze dwie dorodne sztuki, może zamiast curry popełnię w końcu ten sernik ?
    Dziękuję!

    I przepiękne zdjęcia 😉

    1. Beata Królikiewicz
      15 listopada, 2017, 8:02 pm

      No zrób! 🙂 W imieniu autora – Tomasza – dziękuję:)

  2. Adrianna
    19 grudnia, 2018, 7:27 pm

    Jaki rodzaj dyni polecasz do sernika? 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:29 pm

      Hokkaido ale i każda inna się nada.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)