Sernik królewski z makiem
Sernik królewski z makiem i…dodatkiem puree z dyni. By była jasność, ani puree, ani mak nie jest tu składnikiem koniecznym. Po prostu były pod ręką. Stały nieopodal na kuchennym blacie i uznałam, że efekt będzie ciekawy. Jeśli nie macie, z przepisu wyjdzie jednolity w kolorze, puszysty, wilgotny, bardzo dobry sernik, znany od wielu lat w polskich domach. Puree dało ten słoneczny kolor, a mak urozmaicił nieco strukturę deseru. Kto lubi, może sypnąć też do masy 3 -4 łyżki kokosowych wiórków albo dorzucić smażoną, pomarańczową skórkę.
Puree z dyni robię ostatnio tak: kroję dynię na połówki lub ćwiartki jeśli duża, zawijam je w papier do pieczenia i piekę z godzinę w temperaturze 200 stopni. Miękki po upieczeniu miąższ wyjmuję bez problemu łyżką do lodów i blenduję. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję pół godziny w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. W ten sposób nie zmagam się z twardą skórą dyni, jedno lub dwa cięcia ostrego noża i po robocie.
Sernik królewski z makiem jest bardzo prosty w przygotowaniu, podzielny i zawsze się udaje. Niespecjalnie wysoko rośnie, powstrzymuje go dodatek kruchego, kakaowego ciasta. Łatwo go podzielić i po pokrojeniu na porcje efektownie wygląda. W wersji z makiem i dynią – jeszcze efektowniej, polubicie go na pewno.
Sernik królewski uda się nawet na serkach homogenizowanych, będzie wtedy bardzo miękki i delikatny. W przypadku użycia gęstego, tłustego sera, jego konsystencja będzie bardziej zwarta i kremowa.
zobacz też przepis na sernik z dynią i chia
Sernik królewski z makiem – składniki (na formę ok. 24×36 cm):
ciasto:
- 150 g masła bez dodatku oleju
- 2 szklanki mąki pszennej (320g)
- szczypta soli
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (190g) – lub mniej jeśli wolicie mało słodkie wypieki
- 3 żółtka
masa serowa:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego, półtłustego lub tłustego, białego sera lub 1000 ml serka homogenizowanego z wanilią
- 100g masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru (190g) jeśli używamy sera, 1/2 szklanki (110g) jeśli używamy słodkiego serka homogenizowanego
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
- 6 białek (3 zostaną z przygotowania ciasta)
- 150 g puree z dyni plus ew. 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru
- 3 łyżki maku
- 4 łyżki rodzynek, ew. 3 łyżki wiórków kokosowych i dwie łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Sernik królewski z makiem – przepis:
Ciasto
Pokrojone masło włożyć do miski, wsypać mąkę, sól, proszek, kakao, cukier i wbić żółtka.
Malakserem, przy pomocy miksera lub ręcznie zagnieść wszystko na jednolitą masę.
Gdyby nie chciało się połączyć lub było zbyt suche, dodać łyżkę lub półtorej lodowatej wody.
Włożyć na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki, do schłodzenia.
Masa serowa
Żółtka z cukrem ubijać do powstania jasnej masy.
Pokrojone masło włożyć do większej miski, utrzeć mikserem na krem.
Dodać do niego ubite z cukrem żółtka i ucierać do połączenia składników.
Dodać ser, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mak i ew. wiórki kokosowe oraz oprószone łyżeczką mąki rodzynki.
Zmiksować krótko do połączenia składników.
Połowę masy odlać do innego naczynia, dodać puree z dyni, ew. pół łyżeczki kurkumy dla lepszego koloru i dobrze wymieszać.
W ten sposób otrzymamy masy w dwóch kolorach. Do obu wmieszać delikatnie łopatką po połowie ubitych białek.
Ciasto z lodówki zetrzeć na dużych oczkach tarki lub porwać palcami na małe kawałki.
Papier do pieczenia zgnieść mocno w kulę i zwilżyć pod wodą z kranu. Rozprostować i wyłożyć nim formę na ciasto.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Połowę okruchów ciasta rozrzucić na dnie formy i docisnąć ręką by stworzyły cienki spód.
Na środek formy, małą łyżką wazową wykładać żółtą porcję sera, na nią białą porcję sera, porcję żółtą i białą aż do skończenia składników.
Stuknąć lekko formą o blat, by warstwy się lekko wyrównały i rozpłynęły tworząc jednolitą powierzchnię.
Na wierzchu rozrzucić pozostałą połowę okruchów z ciemnego ciasta.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika i piec 45 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kroić po 3-4 godzinach od całkowitego wystudzenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Fajny przepis. Sernik wygląda bardzo apetycznie :).
Mogę spytać kiedy dodajemy te 6 białek ?
Dopisałam, dziękuję. Po rozdzieleniu masy serowej na dwie miski, pół piany tu, pół tu.