Ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką
Ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką – pyszne, warstwowe i nie ma przy nim dużo pracy. W czasie kiedy piecze się dół ciasta zdążymy przygotować jabłka, krem i chrupiący, kokosowy wierzch.
Cienki, biszkoptowy spód wykonuje się tyle ile trwa ubicie białek i dodanie do nich żółtek i mąki. W dzisiejszych czasach z pomocą miksera – cóż to za robota, dwie minuty, szczypta soli i piana gotowa. Zresztą na tym kończy się w biszkopcie praca urządzenia, bo z troski o sztywność piany resztę składników należy spokojnie i delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką. I partiami po kolei – jedno żółtko – wolno przemieszaj, drugie – przemieszaj, potem mała porcja mąki – przemieszaj, druga i tak do końca składników.
Dawno temu, ten sposób na biszkopt – pewniak pokazała mi Pani Basia – dozorczyni, za co wdzięczna jej jestem do dziś.
Zdaje mi się, że wcześniej myślałam sobie, że każde ciasto wymaga ucierań, siły i energii. Mama posługiwała się makutrą i drewnianą pałką, kręciła nią kremy i ciasta wymagające. Sposób na biszkopt widać przeoczyłam, pomyliłam i piekłam koślawe gnioty aż do paniobasinych czasów.
Gdyby ktoś kiedyś chciał upiec tort i miał wątpliwości – podrzucam linki do przepisów na różnego rodzaju biszkopty oraz wpis – poradnik jak upiec biszkopt – czyli żeby biszkopt wyrósł i nie opadł.
przepis na biszkopt tradycyjny, jasny, przepis na biszkopt czekoladowy, przepis na biszkopt makowy, przepis na biszkopt orzechowy
Ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką – składniki (na formę ok. 24x30cm lub tortownicę 26 cm)
na biszkopt:
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 4 łyżki cukru (50 g)
- 6 łyżek mąki pszennej, najlepiej tortowej (70g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20g)
na warstwę jabłek i krem:
- ok. 1,2 kg twardych, kwaśnych jabłek np. antonówki czy szarej renety
- łyżeczka soku z cytryny
- 6 łyżek cukru
- 800 ml wody (3,5 szklanki)
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej i żółtko lub 3 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki zimnej wody (125ml)
na kokosową skorupkę:
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru (50g)
- 150 g wiórków kokosowych
- jajko
Ciasto z jabłkami pod kokosową skorupką – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Miska na białka musi być czysta i całkowicie sucha. Trzeba uważać, żeby do białek nie dostała się drobina żółtka, uniemożliwi to prawidłowe ich ubicie. Gdyby tak się jednak stało – łyżeczką wybrać żółtko co do drobinki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i ubijać jeszcze kilka chwil aż piana stanie się lekko błyszcząca.
Odłożyć mikser i dodawać po jednym żółtku, każde wmieszać delikatnie łyżką, potem kolejne i kolejne.
Obie mąki zmieszać i wsiewać do piany w ok. 4 partiach przez sitko. Po każdej porcji delikatnie i wolno przemieszać pianę łyżką i dopiero dodawać następną porcję mąki. Zapobiegnie to opadnięciu masy.
Masę wlać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Wyjąć z piekarnika i upuścić formę na blat lub podłogę z wysokości ok. 50 cm. Zapobiegnie to nierównemu opadnięciu ciasta. Odstawić na kuchenny blat. Piekarnik pozostawić włączony.
Kiedy biszkopt się piecze, jabłka obrać i pokroić na duże kawałki, np. ósemki.
Przełożyć je do garnka, zalać wodą (3,5 szklanki), dodać cukier i sok z cytryny, przykryć pokrywką, zagotować.
Trzymać na małym ogniu 5 minut. Łyżką cedzakową wyłowić jabłka. Odłożyć na później.
Do dużego kubka lub rondelka (o,5 l) wlać pół szklanki zimnej wody i wsypać tam mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Dobrze wymieszać by nie było grudek.
Wodę po jabłkach mocno zamieszać i podczas tego mieszania wlać do niej zawiesinę z mąki lub proszku budyniowego. Dalej mieszać intensywnie podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż zrobi się gęsty budyń.
Na biszkoptowym spodzie ułożyć jabłka (mogą być gorące), wyrównać powierzchnię, na nią wylać budyń, wyrównać.
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło. Dodać cukier i wiórki kokosowe.
Kiedy cukier się lekko rozpuści, rondelek wstawić do zimnej wody, by mieszanka ostygła. Kiedy osiągnie temp. pokojową, dodać jajko, wymieszać.
Cienką strużką wylać na wierzch ciasta tak, by przy użyciu łyżki czy łopatki dało się ją rozprowadzić po powierzchni kremu.
Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut, kiedy wierzchnia warstwa się zrumieni, wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia.
Kroić najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Pychotka 🙂
Dopiero zamierzam robić, ale czy to wyjdzie bez proszku do pieczenia ?
Wyjdzie. Prawdziwy biszkopt to ten bez proszku. Zobacz ten link – https://niebonatalerzu.pl/2013/02/biszkop.html.
Wszystkie przepisy z nieba są na takim rodzaju biszkopta.
MM smakowicie wygląda, zapisuje do ulubionych:)
hmmm… już drugi raz robię to ciasto i kolejny raz płynie nawet po naprawdę dobrym schłodzeniu :/ ten budyn wypływa na maksa. Do tego ta skorupka kokosową nie wyszła m nigdy lejącą. Po dodaniu cukru i wiórków to maslo ginie. A za drugim podejściem specjalnie dałam całą kostkę kostkę nie pomogło…
A budyń jest z mąki ziemniaczanej czy produkt gotowy? Co to znaczy masło ginie? Jest go za mało?