Biszkopt orzechowy

Ponieważ święta tuż tuż, postanowiłam szybciutko wrzucić jeszcze przepis na biszkopt orzechowy, być może ktoś jeszcze zdecyduje się na pieczenie takiego tortu. Biszkopt mimo zawartości orzechów jest lekki i puszysty, nie zawiera proszku do pieczenia. Biszkopty bez jego dodatku mają delikatniejszą, dużo przyjemniejszą mym zdaniem konsystencję i znacznie lepiej zatrzymują w sobie nasączenie. Kto spróbuje tego z proszkiem i bez w bliskim odstępie czasu, z pewnością wyczuje znaczną różnicę.

Biszkopt orzechowy

biszkopt orzechowy składniki (na tortownicę 22 cm) :

– 150g posiekanych drobno orzechów włoskich
– 3 łyżki tartej bułki
– łyżka kaszy manny
– 6 dużych jajek (lub 7-8 małych)
– pół szklanki cukru pudru (60g)

Rozgrzej piekarnik do 170 st, funkcja góra-dół.
Starannie oddziel żółtka od białek.
W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miska musi być czysta, bez kropli wody lub tłuszczu, wytarta do sucha.
Do sztywnej piany dodaj 2 duże łyżki cukru i ubijaj jeszcze 3-4 minuty.
W osobnym naczyniu ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania jasnego, puszystego kogla- mogla. Zwykle zajmuje to ok. 5-10 minut.
Zmieszaj orzechy z tartą bułką i kaszą manną.
Dodaj do ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj łyżką lub łopatką.
Po jednej łyżce dodawaj jajeczno – orzechową masę do piany. Każdą porcję wmieszaj  łopatką, delikatnie i bardzo wolno, by piana nie opadła.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej masę do formy i piecz ok. 30 – 40 minut (druga półka od dołu, funkcja góra-dół).
Jeśli patyczek wyjęty z ciasta pod koniec pieczenia jest suchy – można wyłączyć piekarnik.
Pozostaw w nim biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy okrój dookoła rantu ostrym nożem.
Najlepiej kroić go na warstwy następnego dnia.

Zapisz



  1. Miss Oatmeal
    28 marca, 2013, 5:43 pm

    O mniam mniam mniam! Wyobrażam sobie już ten smak! :O

  2. akruka
    25 maja, 2013, 5:51 pm

    Upiekłam ten biszkopt w wersji bezglutenowej. Zamiast kaszki dałam pół łyżki bułki tartej bg.

    1. opalanka
      25 maja, 2013, 6:36 pm

      Mam nadzieję, że się udał. Pozdrawiam:)

  3. akruka
    27 maja, 2013, 7:07 pm

    Udał się i smakował wybornie. Polecam

  4. Anonimowy
    21 stycznia, 2015, 10:33 am

    Czy tu nie ma grama mąki ?

    1. opalanka
      21 stycznia, 2015, 4:05 pm

      Nie biorąc pod uwagę tej z tartej bułki – nie ma 🙂

  5. Olguita
    20 sierpnia, 2015, 1:46 am

    Droga Opalanko!
    Co rusz siegam do Twojego blogu by urozmaicic moj stol 🙂
    Teraz zamierzam upiec biszkopt orzechowy. Prosze o porady! (chcialabym skorzystac z porady telefonicznej ale jestem chwilowo za granica i koszta mi nie pozwalaja 😛 )
    1.Czy moge upiec biszkopt orzechowy w czwartek jesli potrzebuje go na sobote (w piatek troche nasaczyc i przelozyc kremem) czy lepiej upiec w piatek? Jak ze swiezoscia biszkoptu i krojeniem 🙂 ?
    2.Czy ten biszkopt rowniez warto po upieczeniu "rzucic" z metra 😉 ? czy zostawic go w piekarniku jak w opisie?
    3.Czy ilosc z przepisu pozwala nam przekroic biszkopt na 3 blaty? czy bezpiecznie tylko ciachnac na pol?
    Pozdrawiam! 🙂

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2015, 7:09 pm

      Upiecz w czwartek, długo zachowuje świeżość, w dodatku go nasączysz. Poskładaj w piątek wieczorem i schłodź w lodówce. Możesz rzucić, choć jest on sztywniejszy od lekkiego – zwykłego. Powinien dać się przekroić na trzy części. Oczywiście łatwiej na dwie, ale długim nożem dasz radę. Im częściej będziesz piekła, tym łatwiej pójdzie:) Pozdrawiam:)

  6. Zielony Środek
    17 września, 2015, 11:19 am

    wygląda obłędnie! uwielbiam wszystko co orzechowe! będę musiała spróbować;)

  7. Anonimowy
    19 marca, 2016, 6:26 pm

    Wygląda cudnie:) Chciałam spytać czy jest bardzo słodki bo chciałam go wykorzystać jako bazę do tortu kajmakowego i się zastanawiam czy zmniejszyć ilość cukru i czy wtedy nie opadnie…

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 6:37 pm

      Nie, nie jest bardzo słodki.

    2. Anonimowy
      19 marca, 2016, 11:59 pm

      Dziękuję za odpowiedź:)

  8. ewa
    27 sierpnia, 2018, 9:59 am

    Witam.Potrzeba mi dwa takie biszkopty orzechowe,ale na blache 24×36 cm.Wiem,ze jest przelicznik na foremki,ale chcialabym wiedziec jak juz przelicze jakiej beda grubosci.Chcialabym,zeby kazdy mial ok.3 cm. grubosci.Moze mi pani podpowiedziec cos?

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2018, 6:38 am

      Dwa biszkopty orzechowe czy dwa blaty – warstwy? Jeśli dwa blaty – warstwy -trzymałabym się wyniku z przeliczarki –
      orzechy – 340 g
      tarta bułka – 6,5 łyżek
      kasza manna – 2 łyżki
      cukier puder – 130g
      jajka – 13szt

  9. Beata
    20 grudnia, 2018, 9:13 pm

    Chciałabym wykorzystać ten przepis na spód pod sernik? Czy jak zrobię z połowy porcji na blaszkę 24x 31cm to nie będzie za mało?

    1. Beata Królikiewicz
      21 grudnia, 2018, 8:50 pm

      Trzeba najpierw ten spód podpiec. Nie umiem powiedzieć, zdaje mi się, że powinno być ok.

  10. Kasia
    20 grudnia, 2019, 7:28 pm

    Potrzebuję na tortownicę 26 cm lub kwadrat 25×25 to jak przeliczyć składniki? Podwójnie to chyba za dużo?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  11. Margerita
    23 sierpnia, 2020, 11:01 am

    Hu…steczkę wart ten przepis. Dwa razy robiłam krok po kroku, za każdym razem zakalec, ciasto nawet nie drgnęło.

    1. Beata Królikiewicz
      23 sierpnia, 2020, 8:22 pm

      Jeśli chcesz – pomogę Ci zrobić. Napisz do mnie wiadomość na FB, na profilu Nieba.

  12. Renata
    27 września, 2020, 5:20 am

    Dzień dobry,mam pytanie dlaczego biszkopt w trakcie pieczenia pięknie rośnie a po chwili opada.Spod jest twardy zbity a góra pulchniutka. Co robię źle.Prosze o pomoc

    1. Beata Królikiewicz
      27 września, 2020, 12:58 pm

      Na której półce jest pieczony? Po jakim czasie opada? W jakiej formie jest pieczony? Na pierwszy rzut nasuwa mi się nierówne działanie grzałek piekarnika. Odezwij się na FB, w wiadomości priv i zrobimy go razem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)