Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy – ponieważ święta tuż tuż, postanowiłam szybciutko wrzucić jeszcze przepis na, być może ktoś jeszcze zdecyduje się na pieczenie takiego tortu. Biszkopt mimo zawartości orzechów jest lekki i puszysty, nie zawiera proszku do pieczenia. Biszkopty bez jego dodatku mają delikatniejszą, dużo przyjemniejszą mym zdaniem konsystencję i znacznie lepiej zatrzymują w sobie nasączenie. Kto spróbuje tego z proszkiem i bez w bliskim odstępie czasu, z pewnością wyczuje znaczną różnicę.

Biszkopt orzechowy

 

biszkopt orzechowy składniki (na tortownicę 22 cm) :

  • 150g posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 3 łyżki tartej bułki
  • łyżka kaszy manny
  • 6 jajek L (lub 7-8 małych)
  • pół szklanki cukru pudru (60g)

przepis:

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, funkcja góra-dół.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Starannie oddzielić żółtka od białek.

W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miska musi być czysta, bez kropli wody lub tłuszczu, wytarta do sucha.

Do sztywnej piany dodać 2 duże łyżki cukru i ubijać jeszcze 8 -10 minut.

W osobnym naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania jasnego, puszystego kogla- mogla. Zwykle zajmuje to ok. 6-10 minut.

Zmieszać orzechy z tartą bułką i kaszą manną.
Dodać mieszankę w kilku porcjach ( nie wszystko na raz)do ubitych żółtek, delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką po każdej porcji.

Po jednej łyżce dodawać jajeczno – orzechową masę do sztywnej piany.
Każdą porcję wmieszać  łopatką, delikatnie i bardzo wolno, by piana nie opadła.

Przelać masę do formy i piec ok. 30 – 40 minut (środkowa półka piekarnika, funkcja góra-dół).

Jeśli patyczek wyjęty z ciasta pod koniec pieczenia jest suchy – można wyłączyć piekarnik.
Pozostawić w nim biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy okroić dookoła rantu ostrym nożem.
Najlepiej kroić na warstwy następnego dnia.

 

 

Zapisz



  1. Miss Oatmeal
    28 marca, 2013, 5:43 pm

    O mniam mniam mniam! Wyobrażam sobie już ten smak! :O

  2. akruka
    25 maja, 2013, 5:51 pm

    Upiekłam ten biszkopt w wersji bezglutenowej. Zamiast kaszki dałam pół łyżki bułki tartej bg.

    1. opalanka
      25 maja, 2013, 6:36 pm

      Mam nadzieję, że się udał. Pozdrawiam:)

  3. akruka
    27 maja, 2013, 7:07 pm

    Udał się i smakował wybornie. Polecam

  4. Anonimowy
    21 stycznia, 2015, 10:33 am

    Czy tu nie ma grama mąki ?

    1. opalanka
      21 stycznia, 2015, 4:05 pm

      Nie biorąc pod uwagę tej z tartej bułki – nie ma 🙂

  5. Olguita
    20 sierpnia, 2015, 1:46 am

    Droga Opalanko!
    Co rusz siegam do Twojego blogu by urozmaicic moj stol 🙂
    Teraz zamierzam upiec biszkopt orzechowy. Prosze o porady! (chcialabym skorzystac z porady telefonicznej ale jestem chwilowo za granica i koszta mi nie pozwalaja 😛 )
    1.Czy moge upiec biszkopt orzechowy w czwartek jesli potrzebuje go na sobote (w piatek troche nasaczyc i przelozyc kremem) czy lepiej upiec w piatek? Jak ze swiezoscia biszkoptu i krojeniem 🙂 ?
    2.Czy ten biszkopt rowniez warto po upieczeniu "rzucic" z metra 😉 ? czy zostawic go w piekarniku jak w opisie?
    3.Czy ilosc z przepisu pozwala nam przekroic biszkopt na 3 blaty? czy bezpiecznie tylko ciachnac na pol?
    Pozdrawiam! 🙂

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2015, 7:09 pm

      Upiecz w czwartek, długo zachowuje świeżość, w dodatku go nasączysz. Poskładaj w piątek wieczorem i schłodź w lodówce. Możesz rzucić, choć jest on sztywniejszy od lekkiego – zwykłego. Powinien dać się przekroić na trzy części. Oczywiście łatwiej na dwie, ale długim nożem dasz radę. Im częściej będziesz piekła, tym łatwiej pójdzie:) Pozdrawiam:)

  6. Zielony Środek
    17 września, 2015, 11:19 am

    wygląda obłędnie! uwielbiam wszystko co orzechowe! będę musiała spróbować;)

  7. Anonimowy
    19 marca, 2016, 6:26 pm

    Wygląda cudnie:) Chciałam spytać czy jest bardzo słodki bo chciałam go wykorzystać jako bazę do tortu kajmakowego i się zastanawiam czy zmniejszyć ilość cukru i czy wtedy nie opadnie…

    1. opalanka
      19 marca, 2016, 6:37 pm

      Nie, nie jest bardzo słodki.

    2. Anonimowy
      19 marca, 2016, 11:59 pm

      Dziękuję za odpowiedź:)

  8. ewa
    27 sierpnia, 2018, 9:59 am

    Witam.Potrzeba mi dwa takie biszkopty orzechowe,ale na blache 24×36 cm.Wiem,ze jest przelicznik na foremki,ale chcialabym wiedziec jak juz przelicze jakiej beda grubosci.Chcialabym,zeby kazdy mial ok.3 cm. grubosci.Moze mi pani podpowiedziec cos?

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2018, 6:38 am

      Dwa biszkopty orzechowe czy dwa blaty – warstwy? Jeśli dwa blaty – warstwy -trzymałabym się wyniku z przeliczarki –
      orzechy – 340 g
      tarta bułka – 6,5 łyżek
      kasza manna – 2 łyżki
      cukier puder – 130g
      jajka – 13szt

  9. Beata
    20 grudnia, 2018, 9:13 pm

    Chciałabym wykorzystać ten przepis na spód pod sernik? Czy jak zrobię z połowy porcji na blaszkę 24x 31cm to nie będzie za mało?

    1. Beata Królikiewicz
      21 grudnia, 2018, 8:50 pm

      Trzeba najpierw ten spód podpiec. Nie umiem powiedzieć, zdaje mi się, że powinno być ok.

  10. Kasia
    20 grudnia, 2019, 7:28 pm

    Potrzebuję na tortownicę 26 cm lub kwadrat 25×25 to jak przeliczyć składniki? Podwójnie to chyba za dużo?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  11. Margerita
    23 sierpnia, 2020, 11:01 am

    Hu…steczkę wart ten przepis. Dwa razy robiłam krok po kroku, za każdym razem zakalec, ciasto nawet nie drgnęło.

    1. Beata Królikiewicz
      23 sierpnia, 2020, 8:22 pm

      Jeśli chcesz – pomogę Ci zrobić. Napisz do mnie wiadomość na FB, na profilu Nieba.

  12. Renata
    27 września, 2020, 5:20 am

    Dzień dobry,mam pytanie dlaczego biszkopt w trakcie pieczenia pięknie rośnie a po chwili opada.Spod jest twardy zbity a góra pulchniutka. Co robię źle.Prosze o pomoc

    1. Beata Królikiewicz
      27 września, 2020, 12:58 pm

      Na której półce jest pieczony? Po jakim czasie opada? W jakiej formie jest pieczony? Na pierwszy rzut nasuwa mi się nierówne działanie grzałek piekarnika. Odezwij się na FB, w wiadomości priv i zrobimy go razem.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)