Tort z owocami. Biszkopt z kremem i owocowym musem.

Tort z owocami, lekki, dobrze nasączony, który dzięki warstwie musu owocowego znacznie zyskuje na wyrazistości. Nada się na komunię i każde inne towarzyskie spotkanie. Sprawdziłam na osobistych gościach wielokrotnie – nikt nie narzekał:). Do przygotowania owocowego musu można wykorzystać mrożonki, a po przesmażeniu z cukrem- rabarbar. By uzyskać różowy kolor trzeba wybrać mocno różowe łodygi, bez zielonych części. W torcie na zdjęciu użyłam zamrożonych wiśni. Gdyby ktoś chciał zmienić kolor czy smak podstawy ciasta, może wykorzystać przepis na  biszkopt makowy, biszkopt orzechowy czy biszkopt czekoladowy. Ciasto można upiec poprzedniego dnia, czy nawet dwa dni przed składaniem tortu.

Tort owocowy sprawdzi się idealnie na wszystkich uroczystościach rodzinnych, świętach, komuniach, przyjęciach dla dzieci, bardzo polecam!

P.S. Przygotowanie tortu jest łatwe, chyba, że komuś podczas robienia musu upadnie włączony mikser. Mnie upadł. Bardzo żałuję, że w pobliżu nie było Tomka z aparatem. Obrazki kuchenne – bezcenne:)

tort z owocami
tort z owocami
Jeśli ktoś chce zostać biszkoptowym mistrzem lub ma wątpliwość co do braku proszku w przepisie, może przeczytać ten artykuł. Przed przygotowaniem śmietany na krem warto schłodzić również miskę, przyśpieszy to ubijanie kremu.

tort z owocami – składniki ( na tortownicę 21-22 cm) :

biszkopt:

– 6 jajek
– pół szklanki cukru ( ok. 100 g)
– 3/4 szklanki mąki tortowej ( typ 450)
– 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

krem śmietanowy: 

– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36 % zawartości tłuszczu
– 250 ml sera mascarpone
– 2 łyżki cukru

mus owocowy: 

– ok. 30 dag owoców – wiśni, jagód, truskawek lub przesmażony z łyżką cukru do miękkości – rabarbar
– 2 łyżki cukru
– łyżka żelatyny

do przełożenia

kilka łyżek ulubionego dżemu lub konfitury lub pokrojone owoce

do nasączenia: 

dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty lub wody z cytryną i kieliszkiem spirytusu lub dwoma kieliszkami wódki

 

biszkopt
Piekarnik ustawić na 160 st. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, aż piana będzie lekko lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, mieszając całość wolno i delikatnie łyżką. Stopniowo, porcjami, wsypywać przez sitko pszenną mąkę i skrobię. Po każdej porcji, pianę lekko przemieszać.
Masę przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć formę z piecyka i rzucić na podłogę lub blat z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu ciasto będzie równiejsze i nie zapadnie się do środka.
Wstawić blaszkę z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych lekko drzwiczkach. Kiedy całkowicie ostygnie, okroić wzdłuż rantu nożem, wyjąć z tortownicy i pokroić na trzy warstwy.

krem śmietanowy
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Dodać ser mascarpone i ubijać aż połączy się ze śmietaną.

mus owocowy
Owoce zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody, wymieszać dobrze i ostudzić.
Ok. pięć solidnych łyżek śmietanowego kremu przełożyć do osobnej miski i dodawać miksując po łyżce owocowego musu. Na końcu, pod łopatki miksera wlać cienką strużką żelatynę. Dwie małe łyżki musu można odłożyć do dekoracji, do wykonania kolorowych smug na torcie.

Na talerzu lub podkładce ułożyć pierwszy blat biszkoptu, zapiąć na nim obręcz tortownicy, ułatwi to składanie tortu.
Skropić biszkopt  1/3 ilości ponczu, wyłożyć równą warstwą dżem lub owoce, przykryć tężejącym musem. Gdyby był zbyt rzadki, można go wstawić kilka, kilkanaście minut do lodówki. Przykryć warstwy drugim biszkoptem, skropić go połową pozostałego ponczu i wyłożyć połowę kremu śmietanowego. Nakryć ostatnim biszkoptem, skropić pozostałym ponczem. Lekko docisnąć wierzch dłonią. Zdjąć obręcz tortownicy. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałym kremem. Z pozostawionego musu, postawić na cieście przy pomocy łyżeczki – duże kropki. Nożem lub szpatułką rozmazać je w kolorowe smugi.

tort owocowy

 

tort z owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)





Zapisz



  1. Lena
    11 maja, 2015, 10:05 am

    Wygląda szalenie apetycznie. nie lubię zbytnio tortów, ale ten zjadłabym z wielką chęcią;)

  2. Ania – Kto ugości moich gości?
    11 maja, 2015, 10:41 am

    Niebo na talerzu i na pewno niebo w gębie! Cudny! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

  3. poproszedokladke.pl
    12 maja, 2015, 3:13 am

    pyszne i proste, idealne na lato 🙂

  4. Łukasz Majchrowski
    12 maja, 2015, 7:54 am

    Poszczególne warstwy tortu prezentują się cudownie 🙂

  5. gin
    12 maja, 2015, 7:44 pm

    Tort wygląda fenomenalnie 🙂

  6. Ula
    13 maja, 2015, 6:29 pm

    Wygląda smakowicie, spróbuję upiec taki biszkopt bez proszku,
    pozdrawiam wiosennie;-)

    1. opalanka
      13 maja, 2015, 7:55 pm

      Ula, zupełnie inaczej się taki biszkopt nasącza, mówię Ci ,spróbuj. Pozdrowionka:)

  7. Anonimowy
    14 maja, 2015, 12:04 am

    "Wsypywac make ziemniaczana i skrobie" 🙂 A moze make tortowa i skrobie ? :)))))

    1. opalanka
      14 maja, 2015, 6:34 am

      dzięki, już poprawiam.

  8. Anonimowy
    29 grudnia, 2015, 9:54 am

    Zakochałam się w tym blogu i już go nie opuszczę 😉

    1. opalanka
      29 grudnia, 2015, 1:17 pm

      Suuuper! 🙂

  9. natalia1112
    4 stycznia, 2016, 2:13 pm

    czy mogę zastąpić cukier , cukrem pudrem ? 🙂

    1. opalanka
      4 stycznia, 2016, 2:50 pm

      tak.

  10. Katarzyna Wachel
    4 marca, 2016, 9:36 am

    To mój pierwszy w życiu tort. Ja sama uwielbiam masy kawowe, ale reszta rodziny niestety niezbyt w tym gustuje. Dodatkowo mąż sobie zażyczył "podobnego do tego jaki robi mama" – więc padło na tort z owocami. Specjalna uroczystość – urodziny córeczki 🙂 Wyszło fenomenalnie! Dziękuję!

    1. Katarzyna Wachel
      4 marca, 2016, 9:39 am

      Tylko żelatynę rozrabiałam dwukrotnie bo nie umiałam określić tej "możliwie najmniejszej ilości gorącej wody". Proszę o jakieś podpowiedzi (np. pół szklanki??) 🙂

    2. opalanka
      4 marca, 2016, 1:32 pm

      Nie, cztery pięć łyżek. Tylko tyle, by żelatyna się rozpuściła. Wlewasz dwie i mieszasz. Nie rozpuszcza się, dodajesz następne dwie:)

    3. opalanka
      4 marca, 2016, 1:33 pm

      Baaaardzo się cieszę:)

  11. cez masa
    14 kwietnia, 2016, 12:16 pm

    A jak mam postąpić z owocami z mrożonki? ugotować je i zmiksowac z powstałą woda czy wodę odsączyć?

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2016, 1:42 pm

      Nie, nie gotować. Rozmrozić. Zmiksować bez soku, jeśli będzie go dużo. Jak mało – miksować wszystko.

  12. Anonimowy
    7 maja, 2016, 6:05 pm

    a jeśli mam tortownicę 24 cm to co wtedy zrobic ? wystarczy ciasta i masy? czy robić wiecej… chce upiec pierwszy raz tort dla córeczki i właśnie coś takiego chciałam;) czy jagody mrożone będą ok?;) i czy musi być alkohol d nasączania czy woda z cytryną wystarczy? bardzo po proszę o poradę;)Aga

    1. opalanka
      7 maja, 2016, 8:49 pm

      Możesz i w 24, tylko tort będzie niski. Zróbiłabym z 8 jajek, szklanki maki pszennej i 1/4 szklanki ziemniaczanej i o 2 łyżki cukru więcej.
      Jagody mrożone będą ok. lepiej je rozmrozić. Nie trzeba używać alkoholu. Aczkolwiek kieliszek na spory tort rozejdzie się na 12-13 osób i nikomu nie zrobi krzywdy. Pozdrawiam:)

  13. Anonimowy
    8 maja, 2016, 4:50 pm

    aha;) czyli 1,5 porcji;) z alkoholem to zobacze jeszcze;) jak jeszcze coś wymyślę to będę pytać dziekuję;)

    1. Anonimowy
      18 maja, 2016, 7:11 am

      Cały czAS myślę o torcie i znowu mam kilka pytań;) jeśli 1,5 porcji to mąki ziemniaczanej tez chyba powiększyć porcję o połowę? czyli o 1/8 szklanki? dobrze myślę? jajka rozmiar L? i proszę mi doradzić jak to rozłozyć w czasie, tzn jeśli impreza jest w sobotę popołudniu to kiedy zacząć piec? piątek wieczór biszkopt i przekładać rano? i dekorować od razu? czy piec piątek rano, przekładać wieczorem i dekorować i niech stoi do jutra w lodówce gotowy? przepraszam za śmieszne pytania ale to mój pierwszy tort dla córeczki i przeżywam;)Aga

    2. Anonimowy
      18 maja, 2016, 7:18 am

      aha i kremu też chyba przygotować więcej? o połowę?;)aga

    3. Anonimowy
      18 maja, 2016, 7:35 am

      kurcze zamotałam sie w tych zmienionych proporcjach ..8 jajek to o 1/3 więcej proporcji przecież…:( boję sieze tak na oko zmieniona proporcja mąki moze popsuc biszkopt..chyba że Pani juz piekła takie proporcje w 24 cm tortownicy..:(AGa

    4. opalanka
      24 maja, 2016, 8:16 pm

      Oj, chyba nie zdążyłam:)

  14. Anonimowy
    24 maja, 2016, 5:12 pm

    a ile 250 ml mascarpone na gramy? ile opakowań zużyję? proszę o odpowiedź, Aga

    1. opalanka
      24 maja, 2016, 8:18 pm

      Jedno opakowanie 250 g. Jeśli w sklepie są tylko 200g – biorę i ten. Krem jest troszkę rzadszy, ale też dobry.

    2. Anonimowy
      25 maja, 2016, 5:58 am

      ok dziękuję;)

  15. Agnieszka Biernacka
    5 marca, 2017, 8:29 pm

    Zrobiłam raz…drugi…piąty… Jutro moj kochany dostanie go na urodziny. Dzięki!

  16. Anonimowy
    5 czerwca, 2017, 5:17 pm

    polecam ugotowac budyn z 400 gr zblendowanyvh truskawek lub malin 40 gr maizeny 6 zoltek 100 cukru 40 gr masla tj zoltka wymieszac z cukrem maka kartof lub maizena dac z 4 lyzki wody puree z owocow doprowadzic do wrzenia zalac ta mieszanka zagotowac przestudzic dodawac po orzeszku masla ciagle mieszajac wlac 10 gr zelatyny i po schlodzeniu dac ubita smietane 200 gr to pure zimne mozna ubic z dwoma bialkami razem wszystko puree ma byc poslodzone pozdrawiam

  17. Kokoszka
    8 listopada, 2018, 11:37 pm

    Witam , a ile użyć owoców jeśli będą to mrożone owoce?? I czy mogą być maliny ? Te sama ilość ? Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      9 listopada, 2018, 7:21 am

      ok. 250 -300 g. Mogą to być maliny. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie