Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy – ponieważ święta tuż tuż, postanowiłam szybciutko wrzucić jeszcze przepis na, być może ktoś jeszcze zdecyduje się na pieczenie takiego tortu. Biszkopt mimo zawartości orzechów jest lekki i puszysty, nie zawiera proszku do pieczenia. Biszkopty bez jego dodatku mają delikatniejszą, dużo przyjemniejszą mym zdaniem konsystencję i znacznie lepiej zatrzymują w sobie nasączenie. Kto spróbuje tego z proszkiem i bez w bliskim odstępie czasu, z pewnością wyczuje znaczną różnicę.
biszkopt orzechowy składniki (na tortownicę 22 cm) :
- 150g posiekanych drobno orzechów włoskich
- 3 łyżki tartej bułki
- łyżka kaszy manny
- 6 jajek L (lub 7-8 małych)
- pół szklanki cukru pudru (60g)
przepis:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni, funkcja góra-dół.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Starannie oddzielić żółtka od białek.
W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miska musi być czysta, bez kropli wody lub tłuszczu, wytarta do sucha.
Do sztywnej piany dodać 2 duże łyżki cukru i ubijać jeszcze 8 -10 minut.
W osobnym naczyniu ubić żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania jasnego, puszystego kogla- mogla. Zwykle zajmuje to ok. 6-10 minut.
Zmieszać orzechy z tartą bułką i kaszą manną.
Dodać mieszankę w kilku porcjach ( nie wszystko na raz)do ubitych żółtek, delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką po każdej porcji.
Po jednej łyżce dodawać jajeczno – orzechową masę do sztywnej piany.
Każdą porcję wmieszać łopatką, delikatnie i bardzo wolno, by piana nie opadła.
Przelać masę do formy i piec ok. 30 – 40 minut (środkowa półka piekarnika, funkcja góra-dół).
Jeśli patyczek wyjęty z ciasta pod koniec pieczenia jest suchy – można wyłączyć piekarnik.
Pozostawić w nim biszkopt do całkowitego ostudzenia.
Brzegi ciasta przed wyjęciem z formy okroić dookoła rantu ostrym nożem.
Najlepiej kroić na warstwy następnego dnia.
O mniam mniam mniam! Wyobrażam sobie już ten smak! :O
Upiekłam ten biszkopt w wersji bezglutenowej. Zamiast kaszki dałam pół łyżki bułki tartej bg.
Mam nadzieję, że się udał. Pozdrawiam:)
Udał się i smakował wybornie. Polecam
Czy tu nie ma grama mąki ?
Nie biorąc pod uwagę tej z tartej bułki – nie ma 🙂
Droga Opalanko!
Co rusz siegam do Twojego blogu by urozmaicic moj stol 🙂
Teraz zamierzam upiec biszkopt orzechowy. Prosze o porady! (chcialabym skorzystac z porady telefonicznej ale jestem chwilowo za granica i koszta mi nie pozwalaja 😛 )
1.Czy moge upiec biszkopt orzechowy w czwartek jesli potrzebuje go na sobote (w piatek troche nasaczyc i przelozyc kremem) czy lepiej upiec w piatek? Jak ze swiezoscia biszkoptu i krojeniem 🙂 ?
2.Czy ten biszkopt rowniez warto po upieczeniu "rzucic" z metra 😉 ? czy zostawic go w piekarniku jak w opisie?
3.Czy ilosc z przepisu pozwala nam przekroic biszkopt na 3 blaty? czy bezpiecznie tylko ciachnac na pol?
Pozdrawiam! 🙂
Upiecz w czwartek, długo zachowuje świeżość, w dodatku go nasączysz. Poskładaj w piątek wieczorem i schłodź w lodówce. Możesz rzucić, choć jest on sztywniejszy od lekkiego – zwykłego. Powinien dać się przekroić na trzy części. Oczywiście łatwiej na dwie, ale długim nożem dasz radę. Im częściej będziesz piekła, tym łatwiej pójdzie:) Pozdrawiam:)
wygląda obłędnie! uwielbiam wszystko co orzechowe! będę musiała spróbować;)
Wygląda cudnie:) Chciałam spytać czy jest bardzo słodki bo chciałam go wykorzystać jako bazę do tortu kajmakowego i się zastanawiam czy zmniejszyć ilość cukru i czy wtedy nie opadnie…
Nie, nie jest bardzo słodki.
Dziękuję za odpowiedź:)
Witam.Potrzeba mi dwa takie biszkopty orzechowe,ale na blache 24×36 cm.Wiem,ze jest przelicznik na foremki,ale chcialabym wiedziec jak juz przelicze jakiej beda grubosci.Chcialabym,zeby kazdy mial ok.3 cm. grubosci.Moze mi pani podpowiedziec cos?
Dwa biszkopty orzechowe czy dwa blaty – warstwy? Jeśli dwa blaty – warstwy -trzymałabym się wyniku z przeliczarki –
orzechy – 340 g
tarta bułka – 6,5 łyżek
kasza manna – 2 łyżki
cukier puder – 130g
jajka – 13szt
Chciałabym wykorzystać ten przepis na spód pod sernik? Czy jak zrobię z połowy porcji na blaszkę 24x 31cm to nie będzie za mało?
Trzeba najpierw ten spód podpiec. Nie umiem powiedzieć, zdaje mi się, że powinno być ok.
Potrzebuję na tortownicę 26 cm lub kwadrat 25×25 to jak przeliczyć składniki? Podwójnie to chyba za dużo?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Hu…steczkę wart ten przepis. Dwa razy robiłam krok po kroku, za każdym razem zakalec, ciasto nawet nie drgnęło.
Jeśli chcesz – pomogę Ci zrobić. Napisz do mnie wiadomość na FB, na profilu Nieba.
Dzień dobry,mam pytanie dlaczego biszkopt w trakcie pieczenia pięknie rośnie a po chwili opada.Spod jest twardy zbity a góra pulchniutka. Co robię źle.Prosze o pomoc
Na której półce jest pieczony? Po jakim czasie opada? W jakiej formie jest pieczony? Na pierwszy rzut nasuwa mi się nierówne działanie grzałek piekarnika. Odezwij się na FB, w wiadomości priv i zrobimy go razem.