Ciasto makowe z kremem kajmakowym. Tort makowy z kremem sernikowym

Bardzo udane połączenie mocno wilgotnego, makowego ciasta z kremem. A właściwie kajmakowym, gotowanym sernikiem zamiast kremu. Mam parę przyjaciół, z których jedno kocha sernik, drugie ciasto makowe. Udało się skleić w jedno, mogą śmiało robić na święta i inne ważne okoliczności.
Kolejny raz z czułością myślę o kimś, kto wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego maku (nie chodzi o masę makową w puszce). To wielkie ułatwienie dla wielbicieli makowych wypieków. Biszkopt makowy można upiec dzień wcześniej a przynajmniej kilka godzin przed składaniem ciasta, wtedy łatwiej się kroi. Ciasto można upiec w wariancie orzechowym tutaj przepis na biszkopt. Na wierzchu tortu, zanim masa zastygnie można odciskać wzory, np. koronkową serwetką, folią bąbelkową, stopkami kieliszków itp. U mnie rolę dekoratora spełniła metalowa podstawka pod garnki:)

ciasto makowe z kremem karmelowym
ciasto makowe

składniki ( na tortownicę 22 cm) :

na biszkopt makowy:

– 6 jajek
– pół szklanki cukru
– 3 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki tartej bułki
– 20 dag zmielonego maku
– kilka kropli ekstraktu migdałowego
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 na krem sernikowy :

– 2 jajka
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 60 dag zmielonego/zblendowanego półtłustego, białego sera ( może być tzw. „wiaderkowy”)
– puszka masy krówkowej
– 2 łyżki cukru
– 100 g masła

Mak zmielić trzykrotnie, jeśli niezmielony. Zalać wrzątkiem w garnku i gotować piętnaście minut mieszając. Odcedzić na ściereczce wyłożonej na durszlaku, odcisnąć w niej z wody (jeśli ktoś ma, znakomita do tego jest chusta do sera).
Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka oddzielić dokładnie od białek. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżeczce mak, kaszę, proszek i bułkę tartą i ekstrakt, mieszając jednocześnie masę łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie łyżką do masy. Całość przelać do tortownicy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Zostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia. Wystudzone przekroić na dwie warstwy.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać by nie było grudek. Ser połączyć z masą krówkową. Masło rozpuścić w większym garnku, dodać cukier i masę serową. Mieszać na małym ogniu aż zacznie bulgotać. Dodać masę jajeczną, gotować chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Pierwszą warstwę ciasta wyłożyć na podkładkę, paterę lub talerz, zapiąć na niej obręcz z tortownicy, łatwiej będzie zachować pion. Ciasto lekko skropić wodą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny. Nie jest to konieczne, ciasto jest samo z siebie wilgotne. Ja lubię bardziej mokre, kropię:) Połowę masy (może być ciepła a nawet gorąca) wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią biszkoptu, ew. nasączyć go wodą z cytryną i posmarować masą wierzch tortu. Kiedy lekko ostygnie położyć serwetkę, folię itp., lekko docisnąć i zostawić aż krem całkiem zesztywnieje. Ja zostawiłam na całą noc. Nie zdejmując wzoru posypać wierzch kakao, zdjąć serwetkę. Okroić delikatnie brzeg ciasta od obręczy tortownicy a następnie ją zdjąć. Gotowe 🙂

makowe z kremem karmelowym

inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    15 grudnia, 2015, 8:57 am

    Cudo,po prostu cudo:)

  2. Salvador Dali
    15 grudnia, 2015, 11:31 am

    nie pomagasz mi w świątecznym wyborze wypieków..!
    Co rusza dajesz jakieś nowe cuda.. <3
    chyba się zakochałam.. 🙂

  3. napiecyku
    15 grudnia, 2015, 2:17 pm

    Tort makowy robiłam w zeszły roku, naprawdę pyszne ciacho 🙂

  4. Beata, Magazyn Kuchenny
    15 grudnia, 2015, 3:25 pm

    O, jaki fajny 🙂 Też mam w planach zrobienie czegoś makowo-karmelowego, jak mi się uda.

  5. Poproszę Dokładkę
    15 grudnia, 2015, 8:26 pm

    wyglądaj obłędnie!! w tym roku już chyba nie zrobię, ale w przyszłym – koniecznie!

  6. Natalie
    15 grudnia, 2015, 11:19 pm
  7. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 6:39 am

    ale ten mak trzeba ugotować przed zmieleniem tak? Bo napisane jest, jakby było na sucho 😉

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 9:37 am

      "Mak zmielić trzykrotnie, jeśli niezmielony. Zalać wrzątkiem w garnku i gotować piętnaście minut mieszając. Odcedzić na ściereczce wyłożonej na durszlaku, odcisnąć w niej z wody (jeśli ktoś ma, znakomita do tego jest chusta do sera)" 🙂

  8. mk
    16 grudnia, 2015, 7:03 am

    Piękne, świąteczne i bardzo makowe 🙂 A u nas akurat tydzień makowy

  9. Marzena
    16 grudnia, 2015, 7:18 am

    Wygląda znakomicie. I super pomysł z odbiciem finezyjnych wzorów, na pewno skorzystam:-)

  10. Moje Bistro
    16 grudnia, 2015, 10:19 am

    Smakowity torcik!

  11. Cook Yourself
    17 grudnia, 2015, 9:09 am

    Musi być pyszny! 🙂 Zapisuję do wypróbowania 🙂

  12. wedelka
    17 grudnia, 2015, 10:51 am

    Bardzo smakowity pomysł 🙂

  13. Anonimowy
    18 grudnia, 2015, 3:49 pm

    Czy mogę prosić o sprecyzowanie wpisu: "dodawać po łyżeczce mak, kaszę, proszek i bułkę tartą". Czy do kogla-mogla mak dodaję po łyżeczce i miksuje jeszcze czy mieszam delikatnie łyżką? Potem jak wmieszam cały mak, to :kaszę, proszek i bułkę tartą, czyli wszystkie sypkie poza makiem zmieszać razem i dodawać delikatnie mieszając tak jak w zwykłym biszkopcie mąkę?
    W którym momencie dodać aromat migdałowy?
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    1. opalanka
      18 grudnia, 2015, 5:21 pm

      Do kogla-mogla dodawać po łyżeczce mak, kaszę , proszek , aromat i bułkę tartą mieszając na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Po wmieszaniu dodać pianę i wmieszać ją delikatnie łyżką. Pozdrawiam:)

  14. Anonimowy
    20 grudnia, 2015, 8:43 pm

    Ciasto wyszło obłędnie. Zamierzam podbić nim serce przyszłej teściowej 😉

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 9:03 pm

      OO, to bardzo się cieszę:)

  15. Krystyna Boner
    21 grudnia, 2015, 9:29 am

    Ciasto bajecznie wygląda. Nie wiem, może się skuszę i upiekę takie cudo na święta 🙂

  16. Anonimowy
    29 marca, 2016, 7:21 am

    Witam,
    Czy po 15 minutach gotowania zmielonego maku, należy od razu przecedzić na sicie czy może zostawić jeszcze w tym wrzątku pod przykryciem, jeśli tak to jak długo?
    Dziękuję:)

    1. opalanka
      29 marca, 2016, 9:19 am

      Jeśli masz czas, zostaw na dwie godziny, będzie bardziej wilgotno. Ale nie jest to konieczne.

    2. Anonimowy
      29 marca, 2016, 10:07 am

      Dziękuję:)

  17. Anonimowy
    30 marca, 2016, 3:50 pm

    Chciałam upiec z połowy porcji w tortownicy 16 cm, jak długo powinnam piec?

    1. opalanka
      30 marca, 2016, 3:57 pm

      Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Należy wsadzić patyczek, jeśli wyjdzie nieoklejony ciastem – będzie dobry.

    2. Anonimowy
      31 marca, 2016, 8:36 am

      Dziękuję serdecznie:) Makowy biszkopt już upieczony:) Ciasto makowe, podczas pieczenia ładnie urosło, potem podczas studzenia w piekarniku lekko opadło- równomiernie bez zapadnięć, czy ono tak powinno sie zachować czy moze coś źle zrobiłam?

  18. opalanka
    31 marca, 2016, 9:07 am

    wszystko jest ok. tu jest biszkopt makowy, na zdjęciach lekko wklęsły. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/biszkopt-makowy.html

  19. Kasia
    31 marca, 2016, 9:11 am

    Uff, dziękuję bardzo:)Super przepis i cenne porady, mój pierwszy makowiec:)

    1. opalanka
      31 marca, 2016, 10:39 am

      🙂 Cieszę się, że z przepisu "niebowego". Pozdrawiam serdecznie:)

  20. Anonimowy
    7 kwietnia, 2016, 4:34 pm

    Czy po tym jak mam ubity kogel-mogel powinnam dodawać po łyżeczce mak- i tak do skończenia maku, potem kaszę i tak do skończenia kaszy itd. czy na zmianę łyżeczka maku, łyżeczka kaszy, łyżeczka bułki itd.? Makowiec piekę już drugi raz, przepis jest idealny, dziękuję:)

    1. opalanka
      7 kwietnia, 2016, 7:23 pm

      Można naprzemiennie i nawet po łyżce. Chodzi o to, by nie wsypać dużej porcji czegoś na raz. Bardzo się cieszę, że wychodzi, pozdrawiam:)

  21. Anonimowy
    9 września, 2017, 5:30 pm

    Witam.Co zrobic w sytuacji gdy posiadam juz mielony mak (taki gotowiec mielony na sucho) wystarczy go zalac wrzaca woda tylko?

    1. opalanka
      9 września, 2017, 8:02 pm

      Tak. Niech postoi z piętnaście minut.

  22. Edyta
    7 grudnia, 2017, 6:18 pm

    Nie mylmy karmelu z kajmakiem.Masa krówkowa to nie karmel.

    1. Beata Królikiewicz
      7 grudnia, 2017, 8:44 pm

      Racja.

  23. ewa
    28 lutego, 2018, 6:09 pm

    Witam.Czy mozna uzyc mak juz zmielony suchy? (jest taki wynalazek w sklepach) ale trzeba go zalac wrzatkiem?

    1. Beata Królikiewicz
      28 lutego, 2018, 7:27 pm

      Tak, oczywiście. Zalać wrzątkiem, można zostawić na cała noc albo na kilka godzin. Można też gotować 20 minut.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)