Ciasto makowe z kremem kajmakowym. Tort makowy z kremem sernikowym

Bardzo udane połączenie mocno wilgotnego, makowego ciasta z kremem. A właściwie kajmakowym, gotowanym sernikiem zamiast kremu. Mam parę przyjaciół, z których jedno kocha sernik, drugie ciasto makowe. Udało się skleić w jedno, mogą śmiało robić na święta i inne ważne okoliczności.
Kolejny raz z czułością myślę o kimś, kto wpadł na pomysł sprzedawania zmielonego maku (nie chodzi o masę makową w puszce). To wielkie ułatwienie dla wielbicieli makowych wypieków. Biszkopt makowy można upiec dzień wcześniej a przynajmniej kilka godzin przed składaniem ciasta, wtedy łatwiej się kroi. Ciasto można upiec w wariancie orzechowym tutaj przepis na biszkopt. Na wierzchu tortu, zanim masa zastygnie można odciskać wzory, np. koronkową serwetką, folią bąbelkową, stopkami kieliszków itp. U mnie rolę dekoratora spełniła metalowa podstawka pod garnki:)

ciasto makowe z kremem karmelowym
ciasto makowe

składniki ( na tortownicę 22 cm) :

na biszkopt makowy:

– 6 jajek
– pół szklanki cukru
– 3 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki tartej bułki
– 20 dag zmielonego maku
– kilka kropli ekstraktu migdałowego
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 na krem sernikowy :

– 2 jajka
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 60 dag zmielonego/zblendowanego półtłustego, białego sera ( może być tzw. „wiaderkowy”)
– puszka masy krówkowej
– 2 łyżki cukru
– 100 g masła

Mak zmielić trzykrotnie, jeśli niezmielony. Zalać wrzątkiem w garnku i gotować piętnaście minut mieszając. Odcedzić na ściereczce wyłożonej na durszlaku, odcisnąć w niej z wody (jeśli ktoś ma, znakomita do tego jest chusta do sera).
Piekarnik ustawić na 160 st. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka oddzielić dokładnie od białek. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżeczce mak, kaszę, proszek i bułkę tartą i ekstrakt, mieszając jednocześnie masę łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie łyżką do masy. Całość przelać do tortownicy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Zostawić w uchylonym piecu do ostygnięcia. Wystudzone przekroić na dwie warstwy.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać by nie było grudek. Ser połączyć z masą krówkową. Masło rozpuścić w większym garnku, dodać cukier i masę serową. Mieszać na małym ogniu aż zacznie bulgotać. Dodać masę jajeczną, gotować chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić z ognia.

Pierwszą warstwę ciasta wyłożyć na podkładkę, paterę lub talerz, zapiąć na niej obręcz z tortownicy, łatwiej będzie zachować pion. Ciasto lekko skropić wodą z łyżeczką cukru i sokiem z cytryny. Nie jest to konieczne, ciasto jest samo z siebie wilgotne. Ja lubię bardziej mokre, kropię:) Połowę masy (może być ciepła a nawet gorąca) wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią biszkoptu, ew. nasączyć go wodą z cytryną i posmarować masą wierzch tortu. Kiedy lekko ostygnie położyć serwetkę, folię itp., lekko docisnąć i zostawić aż krem całkiem zesztywnieje. Ja zostawiłam na całą noc. Nie zdejmując wzoru posypać wierzch kakao, zdjąć serwetkę. Okroić delikatnie brzeg ciasta od obręczy tortownicy a następnie ją zdjąć. Gotowe 🙂

makowe z kremem karmelowym

inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    15 grudnia, 2015, 8:57 am

    Cudo,po prostu cudo:)

  2. Salvador Dali
    15 grudnia, 2015, 11:31 am

    nie pomagasz mi w świątecznym wyborze wypieków..!
    Co rusza dajesz jakieś nowe cuda.. <3
    chyba się zakochałam.. 🙂

  3. napiecyku
    15 grudnia, 2015, 2:17 pm

    Tort makowy robiłam w zeszły roku, naprawdę pyszne ciacho 🙂

  4. Beata, Magazyn Kuchenny
    15 grudnia, 2015, 3:25 pm

    O, jaki fajny 🙂 Też mam w planach zrobienie czegoś makowo-karmelowego, jak mi się uda.

  5. Poproszę Dokładkę
    15 grudnia, 2015, 8:26 pm

    wyglądaj obłędnie!! w tym roku już chyba nie zrobię, ale w przyszłym – koniecznie!

  6. Natalie
    15 grudnia, 2015, 11:19 pm
  7. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 6:39 am

    ale ten mak trzeba ugotować przed zmieleniem tak? Bo napisane jest, jakby było na sucho 😉

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 9:37 am

      "Mak zmielić trzykrotnie, jeśli niezmielony. Zalać wrzątkiem w garnku i gotować piętnaście minut mieszając. Odcedzić na ściereczce wyłożonej na durszlaku, odcisnąć w niej z wody (jeśli ktoś ma, znakomita do tego jest chusta do sera)" 🙂

  8. mk
    16 grudnia, 2015, 7:03 am

    Piękne, świąteczne i bardzo makowe 🙂 A u nas akurat tydzień makowy

  9. Marzena
    16 grudnia, 2015, 7:18 am

    Wygląda znakomicie. I super pomysł z odbiciem finezyjnych wzorów, na pewno skorzystam:-)

  10. Moje Bistro
    16 grudnia, 2015, 10:19 am

    Smakowity torcik!

  11. Cook Yourself
    17 grudnia, 2015, 9:09 am

    Musi być pyszny! 🙂 Zapisuję do wypróbowania 🙂

  12. wedelka
    17 grudnia, 2015, 10:51 am

    Bardzo smakowity pomysł 🙂

  13. Anonimowy
    18 grudnia, 2015, 3:49 pm

    Czy mogę prosić o sprecyzowanie wpisu: "dodawać po łyżeczce mak, kaszę, proszek i bułkę tartą". Czy do kogla-mogla mak dodaję po łyżeczce i miksuje jeszcze czy mieszam delikatnie łyżką? Potem jak wmieszam cały mak, to :kaszę, proszek i bułkę tartą, czyli wszystkie sypkie poza makiem zmieszać razem i dodawać delikatnie mieszając tak jak w zwykłym biszkopcie mąkę?
    W którym momencie dodać aromat migdałowy?
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    1. opalanka
      18 grudnia, 2015, 5:21 pm

      Do kogla-mogla dodawać po łyżeczce mak, kaszę , proszek , aromat i bułkę tartą mieszając na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Po wmieszaniu dodać pianę i wmieszać ją delikatnie łyżką. Pozdrawiam:)

  14. Anonimowy
    20 grudnia, 2015, 8:43 pm

    Ciasto wyszło obłędnie. Zamierzam podbić nim serce przyszłej teściowej 😉

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 9:03 pm

      OO, to bardzo się cieszę:)

  15. Krystyna Boner
    21 grudnia, 2015, 9:29 am

    Ciasto bajecznie wygląda. Nie wiem, może się skuszę i upiekę takie cudo na święta 🙂

  16. Anonimowy
    29 marca, 2016, 7:21 am

    Witam,
    Czy po 15 minutach gotowania zmielonego maku, należy od razu przecedzić na sicie czy może zostawić jeszcze w tym wrzątku pod przykryciem, jeśli tak to jak długo?
    Dziękuję:)

    1. opalanka
      29 marca, 2016, 9:19 am

      Jeśli masz czas, zostaw na dwie godziny, będzie bardziej wilgotno. Ale nie jest to konieczne.

    2. Anonimowy
      29 marca, 2016, 10:07 am

      Dziękuję:)

  17. Anonimowy
    30 marca, 2016, 3:50 pm

    Chciałam upiec z połowy porcji w tortownicy 16 cm, jak długo powinnam piec?

    1. opalanka
      30 marca, 2016, 3:57 pm

      Ok. 20 minut powinno wystarczyć. Należy wsadzić patyczek, jeśli wyjdzie nieoklejony ciastem – będzie dobry.

    2. Anonimowy
      31 marca, 2016, 8:36 am

      Dziękuję serdecznie:) Makowy biszkopt już upieczony:) Ciasto makowe, podczas pieczenia ładnie urosło, potem podczas studzenia w piekarniku lekko opadło- równomiernie bez zapadnięć, czy ono tak powinno sie zachować czy moze coś źle zrobiłam?

  18. opalanka
    31 marca, 2016, 9:07 am

    wszystko jest ok. tu jest biszkopt makowy, na zdjęciach lekko wklęsły. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/biszkopt-makowy.html

  19. Kasia
    31 marca, 2016, 9:11 am

    Uff, dziękuję bardzo:)Super przepis i cenne porady, mój pierwszy makowiec:)

    1. opalanka
      31 marca, 2016, 10:39 am

      🙂 Cieszę się, że z przepisu "niebowego". Pozdrawiam serdecznie:)

  20. Anonimowy
    7 kwietnia, 2016, 4:34 pm

    Czy po tym jak mam ubity kogel-mogel powinnam dodawać po łyżeczce mak- i tak do skończenia maku, potem kaszę i tak do skończenia kaszy itd. czy na zmianę łyżeczka maku, łyżeczka kaszy, łyżeczka bułki itd.? Makowiec piekę już drugi raz, przepis jest idealny, dziękuję:)

    1. opalanka
      7 kwietnia, 2016, 7:23 pm

      Można naprzemiennie i nawet po łyżce. Chodzi o to, by nie wsypać dużej porcji czegoś na raz. Bardzo się cieszę, że wychodzi, pozdrawiam:)

  21. Anonimowy
    9 września, 2017, 5:30 pm

    Witam.Co zrobic w sytuacji gdy posiadam juz mielony mak (taki gotowiec mielony na sucho) wystarczy go zalac wrzaca woda tylko?

    1. opalanka
      9 września, 2017, 8:02 pm

      Tak. Niech postoi z piętnaście minut.

  22. Edyta
    7 grudnia, 2017, 6:18 pm

    Nie mylmy karmelu z kajmakiem.Masa krówkowa to nie karmel.

    1. Beata Królikiewicz
      7 grudnia, 2017, 8:44 pm

      Racja.

  23. ewa
    28 lutego, 2018, 6:09 pm

    Witam.Czy mozna uzyc mak juz zmielony suchy? (jest taki wynalazek w sklepach) ale trzeba go zalac wrzatkiem?

    1. Beata Królikiewicz
      28 lutego, 2018, 7:27 pm

      Tak, oczywiście. Zalać wrzątkiem, można zostawić na cała noc albo na kilka godzin. Można też gotować 20 minut.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)