Biszkopt makowy
Biszkopt makowy. I jeszcze jedna baza pod torty. Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Najlepiej upiec go dzień – dwa przed wykonaniem tortu. Wtedy najlepiej się go kroi. Przepis pochodzi z książki, która strzeżona była przez moją mamę jak oko w głowie – “Piekę ciasta i ciasteczka” Wandy Piotrkowiakowej. Jak widać była i jest mocno eksploatowana:) Jest to dla mnie jak do tej pory najlepsza i zawierająca najbardziej przydatne informacje dotyczące pieczenia pozycja. Co ciekawe, nie ma w niej ani jednego zdjęcia. Dziś to historia nie do pomyślenia:)
Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.
biszkopt makowy
składniki (na tortownicę 22 cm):
- 200 g mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy, nie chodzi o masę makową w puszce, tylko o zwykły, suchy, zmielony mak)
- 6 żółtek
- 6 białek
- łyżka tartej bułki
- trzy łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru (190g)
- parę kropli esencji waniliowej
Mak zalać wrzątkiem i trzymać w tej wodzie najmniej dwie godziny, idealnie – kilka lub kilkanaście, np. całą noc. Odsączyć na sicie.
Można też zamiast moczenia – zalać mak wodą do przykrycia i gotować ok. 30 minut mieszając a następnie odsączyć na sicie.
Rozgrzać piekarnik do 170 st.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Żółtka ubić z cukrem na jasny kogel-mogel (ok. 8 minut).
Nie przestając ubijać, dodaj stopniowo, po łyżce, naprzemiennie zmielony mak, bułkę tartą, kaszę mannę i esencję waniliową.
W osobnym, czystym i suchym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.
Ubitą pianę z białek dodać do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką, łopatką czy kuchenną rózgą.
Wstawić ciasto na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.
Po wyjęciu całkowicie ostudzić.
Okroić nożem wzdłuż rantu tortownicy, wyjąć z formy.
Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia lub przynajmniej po kilku godzinach.
Zapisz
Zapisz

Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest
Chciałabym upiec taki biszkopt, tylko jeszcze się upewnię, czy aby na pewno nie ma w nim ani trochę mąki? Pozdrawiam,
Ewelina
Nie ma:)
Dzieki za przepis upieke jak bedziemy u dzieci na moje urodziny .Mam pytanie czy mozna upiec z calego maku nie mielonego ?
Nie bardzo, chrupie w zębach jak nie wiem co. Można spróbować dodać zamiast suchego, trzy łyżki gotowej masy makowej. Tylko trzeba ją wmieszać delikatnie, łyżką, by piana nie opadła.
serdecznie dziekuje za odpowied , Zyczymy pani szczesliwych zdrowych Swiat i szczesliwego Nowego Roku 🙂 Irena
Dziękuję i wzajemnie:)
A kiedy daje sie ten mak? W opisie jest tylko o moczeniu
Jest w przepisie.
Witam. Chce upiec ten biszkopt ale w tortownicy 26 cm.Czy da sie go przekroic na 2 blaty czy bedzie za cienki? Na zdjeciu wyglada na dosc wysoki (chba ma z 5 cm wysokosci?)
Ten ze zdjęcia da się przekroić na trzy, przy większej cierpliwości i bez pośpiechu na cztery. Wypełnił formę 22 cm, -5-6 cm wysokości. By zachować tę samą wysokość przy tortownicy 26 cm dała bym 9 jajek, resztę składników w nieco większej ilości i pewnie “na oko” – 1,5 łyżki tartej bułki, cztery łyżki kaszy , szklankę cukru. W prawej kolumnie bloga jest przeliczarka form, proszę sprawdzić dla pewności.
Czy da się zastąpić kaszę manne czymś bez glutenu?
Spróbowałabym kaszką kukurydzianą.
Witam 🙂 A czy mak mielony, gotowy ,kupiony w sklepie tez trzeba sparzyc?
Trzeba.
parzyć czy zalać tylko ciepłą wodą 🙂 czy wystarczy wsypać suchy
Lepiej – parzyć.
Dziękuję bardzo 🙂 🙂 Pozdrawiam papa
Uwielbiam Twoje wypieki więc zrobię na urodziny tort na bazie tortu makowego.
ZRób, i daj znak jak poszło.
Jak pomyślałam tak zrobiłam – upiekłam . Smak nieziemski ?. Trochę mi nie urósł ale i tak pokroiłam na 4 części. Dziękuję za wspaniały przepis ❤
Witam! Jest jakaś różnica między taką techniką przygotowania tego biszkoptu, a zaczęciem od ubicia białek z cukrem, a następnie dodania żółtek i maku z kaszą? W taki sposób pani zdaniem też wyjdzie? Dziękuję z góry za info i pozdrawiam!
Można tak zrobić.
Tak się zacząłem nad tym zastanawiać i doszedłem do wniosku, że białka mogłyby nie “udźwignąć” zmielonego i napęczniałego maku, poza tym mogłoby być go trudno wymieszać zarówno delikatnie jak i dokładnie, równomiernie. Myśli pani, że mimo to by wyszedł? Dziękuję pięknie za odpowiedź 🙂
Robię ten biszkopt kilka razy w roku, przełożony kremem jest ulubionym deserem rodziny i przyjaciół. Wszystkie przepisy z bloga przed opublikowaniem zostały sprawdzone a wynik sfotografowany. Także – śmiało działaj. Możesz dla pewności połowę cukru dodać do ubitych białek i ubić do jego rozpuszczenia. Piana będzie sztywniejsza. Ja tego nie robię, a efekt jest zadawalający.
Przepraszam, nie chciałem zabrzmieć niegrzecznie, jedynie rozwiać wątpliwości. Dziękuję pani bardzo za pomoc :)!
Wszystko w porządku! Dobrego dnia!
Prosze wytlumaczyc czy kaszka kukurydziana znaczy maka kukurydziana.
Przepis super,a książkę mam i rzeczywiście jest bardzo przydatna.
Zachęciła mnie ta pradawna księga:). Biszkopt na świąteczny tort makowy piecze się.
Daj znak jak poszło:)