Biszkopt makowy

Biszkopt makowy. I jeszcze jedna baza pod torty. Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba  najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Najlepiej upiec go dzień – dwa przed wykonaniem tortu. Wtedy najlepiej się go kroi. Przepis pochodzi z książki, która strzeżona była przez moją mamę jak oko w głowie – “Piekę ciasta i ciasteczka” Wandy Piotrkowiakowej. Jak widać była i jest mocno eksploatowana:) Jest to dla mnie jak do tej pory najlepsza i zawierająca najbardziej przydatne informacje dotyczące pieczenia pozycja. Co ciekawe, nie ma w niej ani jednego zdjęcia. Dziś to historia nie do pomyślenia:)

 

Biszkopt makowy


Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.

biszkopt makowy

składniki  (na tortownicę 22 cm):  

  • 200 g mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy, nie chodzi o masę makową w puszce, tylko o zwykły, suchy, zmielony mak)
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • łyżka tartej bułki
  • trzy łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (190g)
  • parę kropli esencji waniliowej

Mak zalać wrzątkiem i trzymać w tej wodzie najmniej dwie godziny, idealnie – kilka lub kilkanaście, np. całą noc. Odsączyć na sicie.
Można też zamiast moczenia – zalać mak wodą do przykrycia i gotować ok. 30 minut mieszając a następnie odsączyć na sicie.

Rozgrzać piekarnik do 170 st.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Żółtka ubić z cukrem na jasny kogel-mogel (ok. 8 minut).

Nie przestając ubijać, dodaj stopniowo, po łyżce, naprzemiennie zmielony mak, bułkę tartą, kaszę mannę i esencję waniliową.

W osobnym, czystym i suchym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.

Ubitą pianę z białek dodać do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką, łopatką czy kuchenną rózgą.

Wstawić ciasto na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec  40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.

Po wyjęciu całkowicie ostudzić.
Okroić nożem wzdłuż rantu tortownicy, wyjąć z formy.

Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia lub przynajmniej po kilku godzinach.

 

 

 

Zapisz

Zapisz



  1. Anonimowy
    8 października, 2014, 5:05 pm

    Chciałabym upiec taki biszkopt, tylko jeszcze się upewnię, czy aby na pewno nie ma w nim ani trochę mąki? Pozdrawiam,
    Ewelina

    1. opalanka
      8 października, 2014, 8:19 pm

      Nie ma:)

  2. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 5:32 pm

    Dzieki za przepis upieke jak bedziemy u dzieci na moje urodziny .Mam pytanie czy mozna upiec z calego maku nie mielonego ?

    1. opalanka
      11 grudnia, 2014, 6:20 pm

      Nie bardzo, chrupie w zębach jak nie wiem co. Można spróbować dodać zamiast suchego, trzy łyżki gotowej masy makowej. Tylko trzeba ją wmieszać delikatnie, łyżką, by piana nie opadła.

  3. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 6:24 pm

    serdecznie dziekuje za odpowied , Zyczymy pani szczesliwych zdrowych Swiat i szczesliwego Nowego Roku 🙂 Irena

    1. opalanka
      11 grudnia, 2014, 7:44 pm

      Dziękuję i wzajemnie:)

  4. Anna Socha
    23 sierpnia, 2017, 2:13 pm

    A kiedy daje sie ten mak? W opisie jest tylko o moczeniu

    1. opalanka
      23 sierpnia, 2017, 9:51 pm

      Jest w przepisie.

  5. ewa
    2 grudnia, 2017, 9:34 pm

    Witam. Chce upiec ten biszkopt ale w tortownicy 26 cm.Czy da sie go przekroic na 2 blaty czy bedzie za cienki? Na zdjeciu wyglada na dosc wysoki (chba ma z 5 cm wysokosci?)

    1. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2017, 10:31 pm

      Ten ze zdjęcia da się przekroić na trzy, przy większej cierpliwości i bez pośpiechu na cztery. Wypełnił formę 22 cm, -5-6 cm wysokości. By zachować tę samą wysokość przy tortownicy 26 cm dała bym 9 jajek, resztę składników w nieco większej ilości i pewnie “na oko” – 1,5 łyżki tartej bułki, cztery łyżki kaszy , szklankę cukru. W prawej kolumnie bloga jest przeliczarka form, proszę sprawdzić dla pewności.

  6. Dorota
    17 czerwca, 2018, 12:57 pm

    Czy da się zastąpić kaszę manne czymś bez glutenu?

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2018, 7:07 pm

      Spróbowałabym kaszką kukurydzianą.

  7. EwaWG
    8 maja, 2019, 12:47 pm

    Witam 🙂 A czy mak mielony, gotowy ,kupiony w sklepie tez trzeba sparzyc?

    1. Beata Królikiewicz
      8 maja, 2019, 2:14 pm

      Trzeba.

  8. EwaWG
    8 maja, 2019, 12:55 pm

    parzyć czy zalać tylko ciepłą wodą 🙂 czy wystarczy wsypać suchy

    1. Beata Królikiewicz
      8 maja, 2019, 2:14 pm

      Lepiej – parzyć.

  9. EwaWG
    8 maja, 2019, 3:26 pm

    Dziękuję bardzo 🙂 🙂 Pozdrawiam papa

  10. Ludmiła
    19 marca, 2020, 8:40 pm

    Uwielbiam Twoje wypieki więc zrobię na urodziny tort na bazie tortu makowego.

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2020, 8:59 pm

      ZRób, i daj znak jak poszło.

      1. Ludmiła
        22 marca, 2020, 10:53 am

        Jak pomyślałam tak zrobiłam – upiekłam . Smak nieziemski ?. Trochę mi nie urósł ale i tak pokroiłam na 4 części. Dziękuję za wspaniały przepis ❤

  11. Seiryū
    21 sierpnia, 2020, 9:19 pm

    Witam! Jest jakaś różnica między taką techniką przygotowania tego biszkoptu, a zaczęciem od ubicia białek z cukrem, a następnie dodania żółtek i maku z kaszą? W taki sposób pani zdaniem też wyjdzie? Dziękuję z góry za info i pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      24 sierpnia, 2020, 7:34 am

      Można tak zrobić.

      1. Seiryū
        25 sierpnia, 2020, 11:57 pm

        Tak się zacząłem nad tym zastanawiać i doszedłem do wniosku, że białka mogłyby nie “udźwignąć” zmielonego i napęczniałego maku, poza tym mogłoby być go trudno wymieszać zarówno delikatnie jak i dokładnie, równomiernie. Myśli pani, że mimo to by wyszedł? Dziękuję pięknie za odpowiedź 🙂

        1. Beata Królikiewicz
          26 sierpnia, 2020, 7:02 am

          Robię ten biszkopt kilka razy w roku, przełożony kremem jest ulubionym deserem rodziny i przyjaciół. Wszystkie przepisy z bloga przed opublikowaniem zostały sprawdzone a wynik sfotografowany. Także – śmiało działaj. Możesz dla pewności połowę cukru dodać do ubitych białek i ubić do jego rozpuszczenia. Piana będzie sztywniejsza. Ja tego nie robię, a efekt jest zadawalający.

          1. Seiryū
            27 sierpnia, 2020, 11:27 pm

            Przepraszam, nie chciałem zabrzmieć niegrzecznie, jedynie rozwiać wątpliwości. Dziękuję pani bardzo za pomoc :)!

          2. Beata Królikiewicz
            28 sierpnia, 2020, 8:14 am

            Wszystko w porządku! Dobrego dnia!

  12. Cyla
    25 sierpnia, 2020, 12:22 pm

    Prosze wytlumaczyc czy kaszka kukurydziana znaczy maka kukurydziana.

  13. Halina
    14 października, 2020, 7:58 pm

    Przepis super,a książkę mam i rzeczywiście jest bardzo przydatna.

  14. Barbara
    22 grudnia, 2020, 6:23 pm

    Zachęciła mnie ta pradawna księga:). Biszkopt na świąteczny tort makowy piecze się.

    1. Beata Królikiewicz
      22 grudnia, 2020, 9:36 pm

      Daj znak jak poszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)