Biszkopt makowy

Biszkopt makowy. I jeszcze jedna baza pod torty. Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba  najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Najlepiej upiec go dzień – dwa przed wykonaniem tortu. Wtedy najlepiej się go kroi. Przepis pochodzi z książki, która strzeżona była przez moją mamę jak oko w głowie – „Piekę ciasta i ciasteczka” Wandy Piotrkowiakowej. Jak widać była i jest mocno eksploatowana:) Jest to dla mnie jak do tej pory najlepsza i zawierająca najbardziej przydatne informacje dotyczące pieczenia pozycja. Co ciekawe, nie ma w niej ani jednego zdjęcia. Dziś to historia nie do pomyślenia:)

 

Biszkopt makowy


Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.

biszkopt makowy składniki  (na tortownicę 22 cm):  

– 200 g mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy)
6 żółtek
– 6 białek
– łyżka tartej bułki
– trzy łyżki kaszy manny
– 3/4 szklanki cukru
– parę kropli esencji waniliowej

Mak zalej wrzątkiem i trzymaj w tej wodzie najmniej godzinę, idealnie – kilka lub kilkanaście, np. całą noc. Odsącz na sicie.
Rozgrzej piekarnik do 170 st.
Żółtka ubij z cukrem na biały kogel-mogel.
Nie przestając ucierać, dodaj stopniowo, po łyżce, zmielony mak, bułkę tartą, kaszę i esencję.
W osobnym, czystym i suchym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli.
Dodawaj po łyżce piany z białek do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto na 40 minut do piekarnika.
Po wyjęciu całkowicie ostudzić. Okroić nożem wzdłuż rantu tortownicy.
Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia lub przynajmniej po kilku godzinach.

Biszkopt makowy

 

Zapisz

Zapisz



  1. Anonimowy
    8 października, 2014, 5:05 pm

    Chciałabym upiec taki biszkopt, tylko jeszcze się upewnię, czy aby na pewno nie ma w nim ani trochę mąki? Pozdrawiam,
    Ewelina

    1. opalanka
      8 października, 2014, 8:19 pm

      Nie ma:)

  2. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 5:32 pm

    Dzieki za przepis upieke jak bedziemy u dzieci na moje urodziny .Mam pytanie czy mozna upiec z calego maku nie mielonego ?

    1. opalanka
      11 grudnia, 2014, 6:20 pm

      Nie bardzo, chrupie w zębach jak nie wiem co. Można spróbować dodać zamiast suchego, trzy łyżki gotowej masy makowej. Tylko trzeba ją wmieszać delikatnie, łyżką, by piana nie opadła.

  3. Anonimowy
    11 grudnia, 2014, 6:24 pm

    serdecznie dziekuje za odpowied , Zyczymy pani szczesliwych zdrowych Swiat i szczesliwego Nowego Roku 🙂 Irena

    1. opalanka
      11 grudnia, 2014, 7:44 pm

      Dziękuję i wzajemnie:)

  4. Anna Socha
    23 sierpnia, 2017, 2:13 pm

    A kiedy daje sie ten mak? W opisie jest tylko o moczeniu

    1. opalanka
      23 sierpnia, 2017, 9:51 pm

      Jest w przepisie.

  5. ewa
    2 grudnia, 2017, 9:34 pm

    Witam. Chce upiec ten biszkopt ale w tortownicy 26 cm.Czy da sie go przekroic na 2 blaty czy bedzie za cienki? Na zdjeciu wyglada na dosc wysoki (chba ma z 5 cm wysokosci?)

    1. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2017, 10:31 pm

      Ten ze zdjęcia da się przekroić na trzy, przy większej cierpliwości i bez pośpiechu na cztery. Wypełnił formę 22 cm, -5-6 cm wysokości. By zachować tę samą wysokość przy tortownicy 26 cm dała bym 9 jajek, resztę składników w nieco większej ilości i pewnie „na oko” – 1,5 łyżki tartej bułki, cztery łyżki kaszy , szklankę cukru. W prawej kolumnie bloga jest przeliczarka form, proszę sprawdzić dla pewności.

  6. Dorota
    17 czerwca, 2018, 12:57 pm

    Czy da się zastąpić kaszę manne czymś bez glutenu?

    1. Beata Królikiewicz
      17 czerwca, 2018, 7:07 pm

      Spróbowałabym kaszką kukurydzianą.

  7. EwaWG
    8 maja, 2019, 12:47 pm

    Witam 🙂 A czy mak mielony, gotowy ,kupiony w sklepie tez trzeba sparzyc?

    1. Beata Królikiewicz
      8 maja, 2019, 2:14 pm

      Trzeba.

  8. EwaWG
    8 maja, 2019, 12:55 pm

    parzyć czy zalać tylko ciepłą wodą 🙂 czy wystarczy wsypać suchy

    1. Beata Królikiewicz
      8 maja, 2019, 2:14 pm

      Lepiej – parzyć.

  9. EwaWG
    8 maja, 2019, 3:26 pm

    Dziękuję bardzo 🙂 🙂 Pozdrawiam papa

  10. Ludmiła
    19 marca, 2020, 8:40 pm

    Uwielbiam Twoje wypieki więc zrobię na urodziny tort na bazie tortu makowego.

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2020, 8:59 pm

      ZRób, i daj znak jak poszło.

      1. Ludmiła
        22 marca, 2020, 10:53 am

        Jak pomyślałam tak zrobiłam – upiekłam . Smak nieziemski ?. Trochę mi nie urósł ale i tak pokroiłam na 4 części. Dziękuję za wspaniały przepis ❤

  11. Seiryū
    21 sierpnia, 2020, 9:19 pm

    Witam! Jest jakaś różnica między taką techniką przygotowania tego biszkoptu, a zaczęciem od ubicia białek z cukrem, a następnie dodania żółtek i maku z kaszą? W taki sposób pani zdaniem też wyjdzie? Dziękuję z góry za info i pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      24 sierpnia, 2020, 7:34 am

      Można tak zrobić.

      1. Seiryū
        25 sierpnia, 2020, 11:57 pm

        Tak się zacząłem nad tym zastanawiać i doszedłem do wniosku, że białka mogłyby nie „udźwignąć” zmielonego i napęczniałego maku, poza tym mogłoby być go trudno wymieszać zarówno delikatnie jak i dokładnie, równomiernie. Myśli pani, że mimo to by wyszedł? Dziękuję pięknie za odpowiedź 🙂

        1. Beata Królikiewicz
          26 sierpnia, 2020, 7:02 am

          Robię ten biszkopt kilka razy w roku, przełożony kremem jest ulubionym deserem rodziny i przyjaciół. Wszystkie przepisy z bloga przed opublikowaniem zostały sprawdzone a wynik sfotografowany. Także – śmiało działaj. Możesz dla pewności połowę cukru dodać do ubitych białek i ubić do jego rozpuszczenia. Piana będzie sztywniejsza. Ja tego nie robię, a efekt jest zadawalający.

          1. Seiryū
            27 sierpnia, 2020, 11:27 pm

            Przepraszam, nie chciałem zabrzmieć niegrzecznie, jedynie rozwiać wątpliwości. Dziękuję pani bardzo za pomoc :)!

          2. Beata Królikiewicz
            28 sierpnia, 2020, 8:14 am

            Wszystko w porządku! Dobrego dnia!

  12. Cyla
    25 sierpnia, 2020, 12:22 pm

    Prosze wytlumaczyc czy kaszka kukurydziana znaczy maka kukurydziana.

  13. Halina
    14 października, 2020, 7:58 pm

    Przepis super,a książkę mam i rzeczywiście jest bardzo przydatna.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)