Biszkopt makowy
Biszkopt makowy. I jeszcze jedna baza pod torty. Biszkopt za sprawą maku i kaszy manny jest wilgotny i miękki, nie wymaga mocnego nasączenia. Ta jego zaleta sprawia, że jest chyba najczęściej pieczonym tortowym spodem w mojej kuchni. Najlepiej upiec go dzień – dwa przed wykonaniem tortu. Wtedy najlepiej się go kroi. Przepis pochodzi z książki, która strzeżona była przez moją mamę jak oko w głowie – “Piekę ciasta i ciasteczka” Wandy Piotrkowiakowej. Jak widać była i jest mocno eksploatowana:) Jest to dla mnie jak do tej pory najlepsza i zawierająca najbardziej przydatne informacje dotyczące pieczenia pozycja. Co ciekawe, nie ma w niej ani jednego zdjęcia. Dziś to historia nie do pomyślenia:)
Wszystkie składniki ciast biszkoptowych muszą mieć pokojową temperaturę. Jajka trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki lub przynajmniej włożyć je na kilka minut do ciepłej wody.
biszkopt makowy
składniki (na tortownicę 22 cm):
- 200 g mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy, nie chodzi o masę makową w puszce, tylko o zwykły, suchy, zmielony mak)
- 6 żółtek
- 6 białek
- łyżka tartej bułki
- trzy łyżki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru (190g)
- parę kropli esencji waniliowej
Mak zalać wrzątkiem i trzymać w tej wodzie najmniej dwie godziny, idealnie – kilka lub kilkanaście, np. całą noc. Odsączyć na sicie.
Można też zamiast moczenia – zalać mak wodą do przykrycia i gotować ok. 30 minut mieszając a następnie odsączyć na sicie.
Rozgrzać piekarnik do 170 st.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Żółtka ubić z cukrem na jasny kogel-mogel (ok. 8 minut).
Nie przestając ubijać, dodaj stopniowo, po łyżce, naprzemiennie zmielony mak, bułkę tartą, kaszę mannę i esencję waniliową.
W osobnym, czystym i suchym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.
Ubitą pianę z białek dodać do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką, łopatką czy kuchenną rózgą.
Wstawić ciasto na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.
Po wyjęciu całkowicie ostudzić.
Okroić nożem wzdłuż rantu tortownicy, wyjąć z formy.
Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia lub przynajmniej po kilku godzinach.
Chciałabym upiec taki biszkopt, tylko jeszcze się upewnię, czy aby na pewno nie ma w nim ani trochę mąki? Pozdrawiam,
Ewelina
Nie ma:)
Dzieki za przepis upieke jak bedziemy u dzieci na moje urodziny .Mam pytanie czy mozna upiec z calego maku nie mielonego ?
Nie bardzo, chrupie w zębach jak nie wiem co. Można spróbować dodać zamiast suchego, trzy łyżki gotowej masy makowej. Tylko trzeba ją wmieszać delikatnie, łyżką, by piana nie opadła.
serdecznie dziekuje za odpowied , Zyczymy pani szczesliwych zdrowych Swiat i szczesliwego Nowego Roku 🙂 Irena
Dziękuję i wzajemnie:)
A kiedy daje sie ten mak? W opisie jest tylko o moczeniu
Jest w przepisie.
Witam. Chce upiec ten biszkopt ale w tortownicy 26 cm.Czy da sie go przekroic na 2 blaty czy bedzie za cienki? Na zdjeciu wyglada na dosc wysoki (chba ma z 5 cm wysokosci?)
Ten ze zdjęcia da się przekroić na trzy, przy większej cierpliwości i bez pośpiechu na cztery. Wypełnił formę 22 cm, -5-6 cm wysokości. By zachować tę samą wysokość przy tortownicy 26 cm dała bym 9 jajek, resztę składników w nieco większej ilości i pewnie “na oko” – 1,5 łyżki tartej bułki, cztery łyżki kaszy , szklankę cukru. W prawej kolumnie bloga jest przeliczarka form, proszę sprawdzić dla pewności.
Czy da się zastąpić kaszę manne czymś bez glutenu?
Spróbowałabym kaszką kukurydzianą.
Witam 🙂 A czy mak mielony, gotowy ,kupiony w sklepie tez trzeba sparzyc?
Trzeba.
parzyć czy zalać tylko ciepłą wodą 🙂 czy wystarczy wsypać suchy
Lepiej – parzyć.
Dziękuję bardzo 🙂 🙂 Pozdrawiam papa
Uwielbiam Twoje wypieki więc zrobię na urodziny tort na bazie tortu makowego.
ZRób, i daj znak jak poszło.
Jak pomyślałam tak zrobiłam – upiekłam . Smak nieziemski ?. Trochę mi nie urósł ale i tak pokroiłam na 4 części. Dziękuję za wspaniały przepis ❤
Witam! Jest jakaś różnica między taką techniką przygotowania tego biszkoptu, a zaczęciem od ubicia białek z cukrem, a następnie dodania żółtek i maku z kaszą? W taki sposób pani zdaniem też wyjdzie? Dziękuję z góry za info i pozdrawiam!
Można tak zrobić.
Tak się zacząłem nad tym zastanawiać i doszedłem do wniosku, że białka mogłyby nie “udźwignąć” zmielonego i napęczniałego maku, poza tym mogłoby być go trudno wymieszać zarówno delikatnie jak i dokładnie, równomiernie. Myśli pani, że mimo to by wyszedł? Dziękuję pięknie za odpowiedź 🙂
Robię ten biszkopt kilka razy w roku, przełożony kremem jest ulubionym deserem rodziny i przyjaciół. Wszystkie przepisy z bloga przed opublikowaniem zostały sprawdzone a wynik sfotografowany. Także – śmiało działaj. Możesz dla pewności połowę cukru dodać do ubitych białek i ubić do jego rozpuszczenia. Piana będzie sztywniejsza. Ja tego nie robię, a efekt jest zadawalający.
Przepraszam, nie chciałem zabrzmieć niegrzecznie, jedynie rozwiać wątpliwości. Dziękuję pani bardzo za pomoc :)!
Wszystko w porządku! Dobrego dnia!
Prosze wytlumaczyc czy kaszka kukurydziana znaczy maka kukurydziana.
Przepis super,a książkę mam i rzeczywiście jest bardzo przydatna.
Zachęciła mnie ta pradawna księga:). Biszkopt na świąteczny tort makowy piecze się.
Daj znak jak poszło:)