czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami  jest wilgotne, puszyste, jak “murzynek “,  jeśli doda się odpowiednią ilość proszku do pieczenia lub bardziej zwarte, przypominające brownie, jeśli jego ilość zmniejszymy.  Na zdjęciach widać drugi wariant, w kuchennej szafce pozostała resztka w torebce. Wyszła z tego bardzo smaczna, miękka, nieco się podstawa do przełożenia kremem. Krem to gotowany jak budyń,  zmielony lub zblendowany ser z dodatkiem przesmażonych jagód. Bardzo smaczne połączenie, a samo wykonanie zarówno ciast jak i kremu nikomu nie powinno sprawić trudności. Ciasto można przekroić na dwie lub trzy warstwy, można upiec je w okrągłej lub prostokątnej formie i kroić jak tort lub w kostkę. Do wykonania ciasta nadadzą się również mrożone owoce, zatem śmiało można zamrozić już teraz kilka woreczków czy pojemników i wykorzystać kiedy tylko nam się zamarzy jagodowy deser.

Zobacz też przepis na jagodzianki, jagodniki

przepis na bardzo puszyste bułeczki z jagodami

proste ciasto z jagodami

jagodowy królewicz

 

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami (na tortownicę ok. 20 cm) składniki :

ciasto

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (200g) lub ksylitolu
  • szklanka mleka lub wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 jajka
  •  2,5 szklanki mąki (375g)
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka (125ml)
  • 500 g białego, trzykrotnie zmielonego lub dobrze zblendowanego sera ( może być tez “wiaderkowy”,  gęsty)
  • 80 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru (125g) lub ksylitolu
  • 2 jajka

dodatkowo – ok. 300 g jagód, 2  łyżki cukru lub ksylitolu

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką. W przypadku prostokątnej formy wystarczy całą wyłożyć papierem. Do garnka ( najlepiej z grubym dnem) włożyć masło, cukier, wlać mleko i wsypać kakao. Podgrzewać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników, nie gotować. Ostudzić (można wstawić garnek do zimnej wody) .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy, wymieszać, wsiać przez sitko wymieszaną z proszkiem mąkę, wymieszać łopatkami miksera lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać w masę przy pomocy łyżki lub łopatki. Całość wlać do formy i od razu piec 45 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce, z funkcją góra – dół. Całkowicie ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
W dużym kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Ser zmiksować z jajkami.
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodać ser i podgrzewać energicznie mieszając łyżką lub lepiej – kuchenną rózgą ok. 3-4 minuty. Masa stanie się rzadka. Do gorącej wlać mleko z mąką ziemniaczaną i mieszać podgrzewając do zgęstnienia. Odstawić.
Połowę jagód wrzucić do rondelka, dodać dwie łyżki cukru, łyżkę wody i podgrzewać mieszając aż się zagotują i powstanie syrop z lekko rozpadniętymi owocami.
Ciasto przekroić na dwie lub trzy warstwy. Pierwszą ułożyć w formie w której piekło się ciasto. Na każdą wykładać część sernikowego kremu a na nim punktowo, łyżką – syrop z jagodami. Krem powinien stanowić ostatnią warstwę czyli wierzch ciasta, udekorować go syropem, przeciągnąć w różne strony zębami widelca by pozostały smugi i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Jeśli ciasto ma okrągłą formę tortu, można wyrównać brzegi przez smarowanie nożem lekko wychodzącego z pomiędzy warstw kremu i syropu. Utworzą razem efekt jak na zdjęciach. Posypać pozostawioną częścią jagód.

czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Magda
    29 czerwca, 2018, 9:45 am

    To jakieś słodkościowe szaleństwo, wygląda bajecznie <3

  2. Magdalena
    29 czerwca, 2018, 7:14 pm

    Wspaniałe ciasto, wygląda pięknie 🙂

  3. Candy Pandas
    1 lipca, 2018, 9:39 am

    Te jagody tak bosko puściły sok <3 Uwielbiamy ten fioletowy kolor 😀

  4. Beata
    5 lipca, 2018, 6:46 pm

    Witam! Czy można zamiast jagód użyć innych owocow? Np wisni?

    1. Beata Królikiewicz
      6 lipca, 2018, 6:23 am

      tak.

      1. Beata
        6 lipca, 2018, 6:42 am

        Dziękuję. W takim razie zabieram się do pracy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie