czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami  jest wilgotne, puszyste, jak „murzynek „,  jeśli doda się odpowiednią ilość proszku do pieczenia lub bardziej zwarte, przypominające brownie, jeśli jego ilość zmniejszymy.  Na zdjęciach widać drugi wariant, w kuchennej szafce pozostała resztka w torebce. Wyszła z tego bardzo smaczna, miękka, nieco się podstawa do przełożenia kremem. Krem to gotowany jak budyń,  zmielony lub zblendowany ser z dodatkiem przesmażonych jagód. Bardzo smaczne połączenie, a samo wykonanie zarówno ciast jak i kremu nikomu nie powinno sprawić trudności. Ciasto można przekroić na dwie lub trzy warstwy, można upiec je w okrągłej lub prostokątnej formie i kroić jak tort lub w kostkę. Do wykonania ciasta nadadzą się również mrożone owoce, zatem śmiało można zamrozić już teraz kilka woreczków czy pojemników i wykorzystać kiedy tylko nam się zamarzy jagodowy deser.

Zobacz też przepis na jagodzianki, jagodniki

przepis na bardzo puszyste bułeczki z jagodami

proste ciasto z jagodami

jagodowy królewicz

 

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami (na tortownicę ok. 20 cm) składniki :

ciasto

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (200g) lub ksylitolu
  • szklanka mleka lub wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 jajka
  •  2,5 szklanki mąki (375g)
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka (125ml)
  • 500 g białego, trzykrotnie zmielonego lub dobrze zblendowanego sera ( może być tez „wiaderkowy”,  gęsty)
  • 80 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru (125g) lub ksylitolu
  • 2 jajka

dodatkowo – ok. 300 g jagód, 2  łyżki cukru lub ksylitolu

Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami – przepis

Piekarnik ustawić na 170 stopni, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką. W przypadku prostokątnej formy wystarczy całą wyłożyć papierem. Do garnka ( najlepiej z grubym dnem) włożyć masło, cukier, wlać mleko i wsypać kakao. Podgrzewać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników, nie gotować. Ostudzić (można wstawić garnek do zimnej wody) .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy, wymieszać, wsiać przez sitko wymieszaną z proszkiem mąkę, wymieszać łopatkami miksera lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać w masę przy pomocy łyżki lub łopatki. Całość wlać do formy i od razu piec 45 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce, z funkcją góra – dół. Całkowicie ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
W dużym kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Ser zmiksować z jajkami.
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodać ser i podgrzewać energicznie mieszając łyżką lub lepiej – kuchenną rózgą ok. 3-4 minuty. Masa stanie się rzadka. Do gorącej wlać mleko z mąką ziemniaczaną i mieszać podgrzewając do zgęstnienia. Odstawić.
Połowę jagód wrzucić do rondelka, dodać dwie łyżki cukru, łyżkę wody i podgrzewać mieszając aż się zagotują i powstanie syrop z lekko rozpadniętymi owocami.
Ciasto przekroić na dwie lub trzy warstwy. Pierwszą ułożyć w formie w której piekło się ciasto. Na każdą wykładać część sernikowego kremu a na nim punktowo, łyżką – syrop z jagodami. Krem powinien stanowić ostatnią warstwę czyli wierzch ciasta, udekorować go syropem, przeciągnąć w różne strony zębami widelca by pozostały smugi i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Jeśli ciasto ma okrągłą formę tortu, można wyrównać brzegi przez smarowanie nożem lekko wychodzącego z pomiędzy warstw kremu i syropu. Utworzą razem efekt jak na zdjęciach. Posypać pozostawioną częścią jagód.

czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

czekoladowe ciasto z kremem i jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



  1. Magda
    29 czerwca, 2018, 9:45 am

    To jakieś słodkościowe szaleństwo, wygląda bajecznie <3

  2. Magdalena
    29 czerwca, 2018, 7:14 pm

    Wspaniałe ciasto, wygląda pięknie 🙂

  3. Candy Pandas
    1 lipca, 2018, 9:39 am

    Te jagody tak bosko puściły sok <3 Uwielbiamy ten fioletowy kolor 😀

  4. Beata
    5 lipca, 2018, 6:46 pm

    Witam! Czy można zamiast jagód użyć innych owocow? Np wisni?

    1. Beata Królikiewicz
      6 lipca, 2018, 6:23 am

      tak.

      1. Beata
        6 lipca, 2018, 6:42 am

        Dziękuję. W takim razie zabieram się do pracy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)