Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami
Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami jest wilgotne, puszyste, jak “murzynek “, jeśli doda się odpowiednią ilość proszku do pieczenia lub bardziej zwarte, przypominające brownie, jeśli jego ilość zmniejszymy. Na zdjęciach widać drugi wariant, w kuchennej szafce pozostała resztka w torebce. Wyszła z tego bardzo smaczna, miękka, nieco się podstawa do przełożenia kremem. Krem to gotowany jak budyń, zmielony lub zblendowany ser z dodatkiem przesmażonych jagód. Bardzo smaczne połączenie, a samo wykonanie zarówno ciast jak i kremu nikomu nie powinno sprawić trudności. Ciasto można przekroić na dwie lub trzy warstwy, można upiec je w okrągłej lub prostokątnej formie i kroić jak tort lub w kostkę. Do wykonania ciasta nadadzą się również mrożone owoce, zatem śmiało można zamrozić już teraz kilka woreczków czy pojemników i wykorzystać kiedy tylko nam się zamarzy jagodowy deser.
Zobacz też przepis na jagodzianki, jagodniki
przepis na bardzo puszyste bułeczki z jagodami
Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami (na tortownicę ok. 20 cm) składniki :
ciasto
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru (200g) lub ksylitolu
- szklanka mleka lub wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki (375g)
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mleka (125ml)
- 500 g białego, trzykrotnie zmielonego lub dobrze zblendowanego sera ( może być tez “wiaderkowy”, gęsty)
- 80 g masła
- pół szklanki drobnego cukru (125g) lub ksylitolu
- 2 jajka
dodatkowo – ok. 300 g jagód, 2 łyżki cukru lub ksylitolu
Czekoladowe ciasto z kremem i jagodami – przepis
Piekarnik ustawić na 170 stopni, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką. W przypadku prostokątnej formy wystarczy całą wyłożyć papierem. Do garnka ( najlepiej z grubym dnem) włożyć masło, cukier, wlać mleko i wsypać kakao. Podgrzewać na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników, nie gotować. Ostudzić (można wstawić garnek do zimnej wody) .
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy, wymieszać, wsiać przez sitko wymieszaną z proszkiem mąkę, wymieszać łopatkami miksera lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać w masę przy pomocy łyżki lub łopatki. Całość wlać do formy i od razu piec 45 minut w całkowicie rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce, z funkcją góra – dół. Całkowicie ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
W dużym kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną. Ser zmiksować z jajkami.
Do garnka (najlepiej z grubym dnem) włożyć masło i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Dodać ser i podgrzewać energicznie mieszając łyżką lub lepiej – kuchenną rózgą ok. 3-4 minuty. Masa stanie się rzadka. Do gorącej wlać mleko z mąką ziemniaczaną i mieszać podgrzewając do zgęstnienia. Odstawić.
Połowę jagód wrzucić do rondelka, dodać dwie łyżki cukru, łyżkę wody i podgrzewać mieszając aż się zagotują i powstanie syrop z lekko rozpadniętymi owocami.
Ciasto przekroić na dwie lub trzy warstwy. Pierwszą ułożyć w formie w której piekło się ciasto. Na każdą wykładać część sernikowego kremu a na nim punktowo, łyżką – syrop z jagodami. Krem powinien stanowić ostatnią warstwę czyli wierzch ciasta, udekorować go syropem, przeciągnąć w różne strony zębami widelca by pozostały smugi i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Jeśli ciasto ma okrągłą formę tortu, można wyrównać brzegi przez smarowanie nożem lekko wychodzącego z pomiędzy warstw kremu i syropu. Utworzą razem efekt jak na zdjęciach. Posypać pozostawioną częścią jagód.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
To jakieś słodkościowe szaleństwo, wygląda bajecznie <3
Wspaniałe ciasto, wygląda pięknie 🙂
Te jagody tak bosko puściły sok <3 Uwielbiamy ten fioletowy kolor 😀
Witam! Czy można zamiast jagód użyć innych owocow? Np wisni?
tak.
Dziękuję. W takim razie zabieram się do pracy.