Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką
Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką i chrupiąca skórką. Zapach podczas pieczenia wyczuwalny jest jeszcze cztery ulice dalej, jestem pewna.
Niehandlowe niedziele póki co wydają mi się złem największym i mega ograniczeniem. Żaden z argumentów zwolenników nie trafia do mnie i nie przekonuje. Należę do osób roztargnionych i zapominalskich, przyzwyczaiłam się do tego, że nie muszę się martwić brakami w spiżarni, zakup jakiegoś składnika to w moim przypadku sprawa dziesięciu minut, mieszkam w centrum miasta. Ograniczono mi wolność i swobodę działania.
Chleb zamrażam i zwykle jest. A tu jak raz wczoraj – niespodzianka, zupełny brak. I niedziela. Zakwas na tradycyjny, polski chleb był niedokarmiony, spał sobie w lodówce, planów na niego nie było, zresztą i ochoty na dłuższe pilnowanie też. Szast prast, ciasto w dziesięć minut zagniótł mi zręczny robot, godzina rośnięcia i szybki chleb z chrupiącą skórką piekł się i pachniał na całą okolicę. Dla zwolenników szybkich rozwiązań – bardzo polecam. Róbcie dwa bochenki, po ostygnięciu odkrójcie tyle co do zjedzenia na dziś, resztę siup do zamrażarki. Drożdżowe pieczywo daje ten genialny efekt chrupania tylko w tym samym dniu ale można go uzyskać po rozmrożeniu, opisałam to szczegółowo we wpisie jak rozmrażać pieczywo.
Chleb można piec w foremkach – keksówkach (ok. 11×16) lub w naczyniu żaroodopornym czy garnku rzymskim (ok. 24 cm). Kto ma koszyczek do wyrastania chleba lub lekkie doświadczenie z formowaniem, spokojnie może pokusić się o pieczenie chleba luzem, w tym przypadku – dwóch bochenków, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rzecz jasna – można piec z połowy porcji i otrzymać jeden mały bochenek.
Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką – składniki (na 2 bochenki z keksówki lub formowane luzem albo 1 duży z naczynia żaroodpornego) :
- 750 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej, popularnej, jak na ciasta typ 450
- 300 ml letniej wody
- 130 ml mleka (lub wody:)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 2 cebule
na pomadę (nie jest konieczna ale z nią skórka wychodzi mniej twarda ale chrupiąca) :
- 100 ml wody
- czubata łyżeczka mąki
- szczypta soli
Łatwy chleb na drożdżach – przepis
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, na dobrze rozgrzanej patelni mieszając aż się zrumieni.
Wszystkie składniki (świeże drożdże pokruszyć ) i wsypać do dużej miski. Wyrabiać przy pomocy łyżki a potem ręką lub mikserem z końcówkami hak – ok. 10 – 15 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przełożyć do foremek, naczynia lub uformować bochenki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w koszyczku do wyrastania, pod przykryciem ze ściereczki na kolejną godzinę.
W małym rondelku wymieszać składniki pomady. Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i odstawić.
Piekarnik podgrzać do 230 stopni (funkcja góra – dół). Chleb posmarować grubo pomadą. Ten na zdjęciu, pieczony po formowaniu i wyrastaniu koszyczku pomady nie ma.
Wyrośnięte bochenki można naciąć żyletką w trzech miejscach lub nie (same popękają ) i wstawić do piecyka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć z foremek lub naczynia, studzić na metalowej kratce.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Twój bochen jest cudowny…. żaden chleb nie smakuje jak ten domowy 🙂
Wspaniały! I ta piękna skórka <3
Czy drozdzy nie trzeba najpierw aktywowac poprzez zrobienie rozczynu?
Nie.
Dziś zrobiłam ..przepyszny… Na pewno zrobię jeszcze nie raz..