pasta z koziego serka

Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów

Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów, z drobno siekanymi, chrupiącymi drobinkami czerwonej papryki lub czarnych oliwek, pachnąca od siekanego koperku. Świetna z dobrym pieczywem i do kanapeczek na krakersach, do wybierania jej z miseczki przy pomocy słupków warzyw.
Na śniadanie, kolację i do podania na spotkaniu z przyjaciółmi.

Białka koziego mleka są lepiej trawione niż te, które pochodzą z mleka krowiego. Kozie mleko posiada też więcej witamin, mniej alergenów, jest lekkostrawne, poprawia trawienie i mikroflorę jelit. Zawiera taurynę i serotoninę czyli poprawia samopoczucie i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Długo nie mogłam przekonać się do kozich produktów, przeszkadzał mi ich ostry zapach. Używałam ich niewiele, kanapki smarowałam cieniej, cieniej, aż w końcu – zaakceptowałam.
A jak jest u Was? Lubisz kozi ser?

zobacz przepis na łatwy chleb do pasty

Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów:

  • 200 g twarożku koziego
  • 5-6 pomidorów suszonych z oleju
  • pół niedużej, świeżej papryki w dowolnym kolorze lub kilka czarnych oliwek
  • 2 filety anchois (jeśli nie mamy – trudno)
  • łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
  • łyżka siekanych pistacji lub włoskich orzechów do posypania
  • sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, ew. pół łyżeczki oregano

Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów:

Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Pomidory, paprykę lub oliwki i anchois drobno posiekać.
Dodać do twarożku razem z przyprawami i wymieszać.
Podawać posypaną siekanymi orzechami. Można udekorować pokrojonymi winogronami lub dowolnymi kiełkami.

pasta z koziego serka i suszonych pomidorów

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie