Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów
Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów, z drobno siekanymi, chrupiącymi drobinkami czerwonej papryki lub czarnych oliwek, pachnąca od siekanego koperku. Świetna z dobrym pieczywem i do kanapeczek na krakersach, do wybierania jej z miseczki przy pomocy słupków warzyw.
Na śniadanie, kolację i do podania na spotkaniu z przyjaciółmi.
Białka koziego mleka są lepiej trawione niż te, które pochodzą z mleka krowiego. Kozie mleko posiada też więcej witamin, mniej alergenów, jest lekkostrawne, poprawia trawienie i mikroflorę jelit. Zawiera taurynę i serotoninę czyli poprawia samopoczucie i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Długo nie mogłam przekonać się do kozich produktów, przeszkadzał mi ich ostry zapach. Używałam ich niewiele, kanapki smarowałam cieniej, cieniej, aż w końcu – zaakceptowałam.
A jak jest u Was? Lubisz kozi ser?
zobacz przepis na łatwy chleb do pasty
Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów:
- 200 g twarożku koziego
- 5-6 pomidorów suszonych z oleju
- pół niedużej, świeżej papryki w dowolnym kolorze lub kilka czarnych oliwek
- 2 filety anchois (jeśli nie mamy – trudno)
- łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
- łyżka siekanych pistacji lub włoskich orzechów do posypania
- sól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, ew. pół łyżeczki oregano
Pasta z koziego serka i suszonych pomidorów:
Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
Pomidory, paprykę lub oliwki i anchois drobno posiekać.
Dodać do twarożku razem z przyprawami i wymieszać.
Podawać posypaną siekanymi orzechami. Można udekorować pokrojonymi winogronami lub dowolnymi kiełkami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)