łatwy chleb drożdżowy

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką i chrupiąca skórką. Zapach podczas pieczenia wyczuwalny jest jeszcze cztery ulice dalej, jestem pewna.
Niehandlowe niedziele póki co wydają mi się złem największym i mega ograniczeniem. Żaden z argumentów zwolenników nie trafia do mnie i nie przekonuje. Należę do osób roztargnionych i zapominalskich, przyzwyczaiłam się do tego, że nie muszę się martwić brakami w spiżarni, zakup jakiegoś składnika to w moim przypadku sprawa dziesięciu minut, mieszkam w centrum miasta. Ograniczono mi wolność  i swobodę działania.

Chleb zamrażam i zwykle jest. A tu jak raz wczoraj – niespodzianka, zupełny brak. I niedziela. Zakwas na tradycyjny, polski chleb był niedokarmiony, spał sobie w lodówce, planów na niego nie było, zresztą i ochoty na dłuższe pilnowanie też.  Szast prast, ciasto w dziesięć minut zagniótł mi zręczny robot, godzina rośnięcia i szybki chleb z chrupiącą skórką piekł się i pachniał na całą okolicę. Dla zwolenników szybkich rozwiązań – bardzo polecam. Róbcie dwa bochenki, po ostygnięciu odkrójcie tyle co do zjedzenia na dziś, resztę siup do zamrażarki. Drożdżowe pieczywo daje ten genialny efekt chrupania tylko w tym samym dniu ale można go uzyskać po rozmrożeniu, opisałam to szczegółowo we wpisie jak rozmrażać pieczywo. 

Chleb można piec w foremkach – keksówkach (ok. 11×16) lub w naczyniu żaroodopornym czy garnku rzymskim (ok. 24 cm).  Kto ma koszyczek do wyrastania chleba  lub lekkie doświadczenie z formowaniem, spokojnie może pokusić się o pieczenie chleba luzem, w tym przypadku – dwóch bochenków, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Rzecz jasna – można piec z połowy porcji i otrzymać jeden mały bochenek.

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką – składniki (na 2 bochenki z keksówki lub formowane luzem albo 1 duży z naczynia żaroodpornego) :

  • 750 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej, popularnej, jak na ciasta typ 450
  • 300 ml letniej wody
  • 130 ml mleka (lub wody:)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 2 cebule

na pomadę (nie jest konieczna ale z nią skórka wychodzi mniej twarda ale chrupiąca)  :

  • 100 ml wody
  • czubata łyżeczka mąki
  • szczypta soli

Łatwy chleb na drożdżach – przepis

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, na dobrze rozgrzanej patelni mieszając aż się zrumieni.
Wszystkie składniki (świeże drożdże pokruszyć ) i wsypać do dużej miski. Wyrabiać przy pomocy łyżki a potem ręką lub mikserem z końcówkami hak – ok. 10 – 15 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przełożyć do foremek, naczynia lub uformować bochenki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w koszyczku do wyrastania, pod przykryciem ze ściereczki na kolejną godzinę.
W małym rondelku wymieszać składniki pomady. Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i odstawić.
Piekarnik podgrzać do 230 stopni (funkcja góra – dół). Chleb posmarować grubo pomadą. Ten na zdjęciu, pieczony po formowaniu i wyrastaniu koszyczku pomady nie ma.
Wyrośnięte bochenki  można naciąć żyletką w trzech miejscach lub nie (same popękają ) i wstawić do piecyka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć z foremek lub naczynia, studzić na metalowej kratce.

łatwy chleb na drożdżach

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. magicznykociolek
    7 maja, 2018, 10:41 am

    Twój bochen jest cudowny…. żaden chleb nie smakuje jak ten domowy 🙂

  2. Candy Pandas
    10 maja, 2018, 8:52 am

    Wspaniały! I ta piękna skórka <3

  3. Joanna
    4 lutego, 2019, 11:26 am

    Czy drozdzy nie trzeba najpierw aktywowac poprzez zrobienie rozczynu?

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2019, 6:46 pm

      Nie.

  4. Barbara z Krakowa
    3 maja, 2019, 3:52 pm

    Dziś zrobiłam ..przepyszny… Na pewno zrobię jeszcze nie raz..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie