łatwy chleb drożdżowy

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką i chrupiąca skórką. Zapach podczas pieczenia wyczuwalny jest jeszcze cztery ulice dalej, jestem pewna.
Niehandlowe niedziele póki co wydają mi się złem największym i mega ograniczeniem. Żaden z argumentów zwolenników nie trafia do mnie i nie przekonuje. Należę do osób roztargnionych i zapominalskich, przyzwyczaiłam się do tego, że nie muszę się martwić brakami w spiżarni, zakup jakiegoś składnika to w moim przypadku sprawa dziesięciu minut, mieszkam w centrum miasta. Ograniczono mi wolność  i swobodę działania.

Chleb zamrażam i zwykle jest. A tu jak raz wczoraj – niespodzianka, zupełny brak. I niedziela. Zakwas na tradycyjny, polski chleb był niedokarmiony, spał sobie w lodówce, planów na niego nie było, zresztą i ochoty na dłuższe pilnowanie też.  Szast prast, ciasto w dziesięć minut zagniótł mi zręczny robot, godzina rośnięcia i szybki chleb z chrupiącą skórką piekł się i pachniał na całą okolicę. Dla zwolenników szybkich rozwiązań – bardzo polecam. Róbcie dwa bochenki, po ostygnięciu odkrójcie tyle co do zjedzenia na dziś, resztę siup do zamrażarki. Drożdżowe pieczywo daje ten genialny efekt chrupania tylko w tym samym dniu ale można go uzyskać po rozmrożeniu, opisałam to szczegółowo we wpisie jak rozmrażać pieczywo. 

Chleb można piec w foremkach – keksówkach (ok. 11×16) lub w naczyniu żaroodopornym czy garnku rzymskim (ok. 24 cm).  Kto ma koszyczek do wyrastania chleba  lub lekkie doświadczenie z formowaniem, spokojnie może pokusić się o pieczenie chleba luzem, w tym przypadku – dwóch bochenków, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Rzecz jasna – można piec z połowy porcji i otrzymać jeden mały bochenek.

Łatwy chleb na drożdżach, z cebulką – składniki (na 2 bochenki z keksówki lub formowane luzem albo 1 duży z naczynia żaroodpornego) :

  • 750 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej, popularnej, jak na ciasta typ 450
  • 300 ml letniej wody
  • 130 ml mleka (lub wody:)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 2 cebule

na pomadę (nie jest konieczna ale z nią skórka wychodzi mniej twarda ale chrupiąca)  :

  • 100 ml wody
  • czubata łyżeczka mąki
  • szczypta soli

Łatwy chleb na drożdżach – przepis

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, na dobrze rozgrzanej patelni mieszając aż się zrumieni.
Wszystkie składniki (świeże drożdże pokruszyć ) i wsypać do dużej miski. Wyrabiać przy pomocy łyżki a potem ręką lub mikserem z końcówkami hak – ok. 10 – 15 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przełożyć do foremek, naczynia lub uformować bochenki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w koszyczku do wyrastania, pod przykryciem ze ściereczki na kolejną godzinę.
W małym rondelku wymieszać składniki pomady. Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i odstawić.
Piekarnik podgrzać do 230 stopni (funkcja góra – dół). Chleb posmarować grubo pomadą. Ten na zdjęciu, pieczony po formowaniu i wyrastaniu koszyczku pomady nie ma.
Wyrośnięte bochenki  można naciąć żyletką w trzech miejscach lub nie (same popękają ) i wstawić do piecyka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć z foremek lub naczynia, studzić na metalowej kratce.

łatwy chleb na drożdżach

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. magicznykociolek
    7 maja, 2018, 10:41 am

    Twój bochen jest cudowny…. żaden chleb nie smakuje jak ten domowy 🙂

  2. Candy Pandas
    10 maja, 2018, 8:52 am

    Wspaniały! I ta piękna skórka <3

  3. Joanna
    4 lutego, 2019, 11:26 am

    Czy drozdzy nie trzeba najpierw aktywowac poprzez zrobienie rozczynu?

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2019, 6:46 pm

      Nie.

  4. Barbara z Krakowa
    3 maja, 2019, 3:52 pm

    Dziś zrobiłam ..przepyszny… Na pewno zrobię jeszcze nie raz..

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)