Jak rozmrażać pieczywo? Bułki pszenno-żytnie z ziarnami – przepis

Bułki pszenno – żytnie z ziarnami, chrupiące, świeże, prosto z domowego piekarnika Szymona i Magdy. 8 sztuk prawdziwego pieczywa, które dobrze nadaje się do zamrażania. Można zatem przygotować je z podwójnej porcji i mieć pod ręką przyjemny zapasik bez chemicznych dodatków, którymi faszeruje nas wiele piekarni znanych sieciówek. Trzeba im przyznać że udanie, pachną przecież bosko, smakują nie najgorzej ale sami wiecie czym nafaszerowano to puszyste wnętrze by przeleżało zamrożone nawet i kilka lat.
Jak rozmrażać pieczywo? Im świeższe zamrożone tym lepsze później, po rozmrożeniu. Chleb kroję w kromki. I wkładam w gruby foliowy woreczek. Przez cienką folię szybko przenikają zapachy innych produktów.
By rozmarzła, można zwyczajnie pozostawić mrożonkę na kuchennym blacie, w bawełnianej ściereczce, która zaabsorbuje wilgoć. Tak postępuję z tym pokrojonym w kromki. Najpyszniej jednak jest, jeśli zamrożony chleb włoży się do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na ok. 30-40 minut. Jest jak świeżo upieczony. Ten rozmrożony na kuchennym blacie odzyska jędrność i właściwości po 10 – 15 minutach w rozgrzanym do 170 st piekarniku. Podobnie jest z bułeczkami. Najlepiej wyciągnąć je na noc, zawinąć w ściereczkę i siup na chwilę do pieca.

Bułki pszenno-żytnie z ziarnami – składniki (na 8 sztuk)

  • 300 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • łyżka miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 mąki żytniej typ 720
  • po 2 łyżki słonecznika, siemienia lnianego oraz pestek dyni (lub w dowolnych proporcjach – razem 6 łyżek ulubionych ziaren)
  • czubata łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka soli

Bułki pszenno – żytnie z ziarnami – przepis

Wodę wymieszać z drożdżami i miodem, odstawić na ok. 15 -20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, można dosypać je do mąki.
Do dużej miski wsypać obie mąki, ziarna i sól, wymieszać. Wlać zaczyn z drożdży i przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami haki).
Odstawić je pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyjąć delikatnie z miski, podzielić na 8 części, uformować bułeczki o dowolnym kształcie i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch można posypać ziarnami.  Okryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 – 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, funkcja góra – dół. Piec bułki ok. 20 minut, na drugiej półce od dołu.

bułeczki pszenno -żytnie z ziarnami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)


  1. Kasia
    1 lutego, 2018, 2:10 pm

    Bułki mi nie wyszły są twarde jak kamień…..

    1. Beata Królikiewicz
      1 lutego, 2018, 8:29 pm

      Następnym razem można trochę skrócić czas pieczenia. Każdy piekarnik jest nieco inny.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie