bułki do hamburgerów

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów przydaje mi się średnio raz w miesiącu. Zwykle to piękne zdjęcia reklam w tv i zdjęcia w sieci powodują, że nachodzi nas wielka chęć zjedzenia czegoś niekoniecznie zdrowego. Nie mam tyle czasu, by wszystko co na świecie do jedzenia wykonać sama, choć uważam, że i tak mieszczę się jednak w czołówce tych bardziej ambitnych. Ale hamburgera z sieciówki zjeść mogę dopiero w sytuacji ogromnego głodu, kiedy w promieniu 40 kilometrów nie będzie nic, zupełnie nic innego do jedzenia. Zatem od czasu do czasu mamy na obiad czy kolację hamburgery, z porządną, domowo wypiekaną bułą i domowo przygotowanym, mięsnym wkładem do niej. Nie zawsze jest kotlet wołowy, zdarza mi się mieszać gatunki mięsa, nie jesteśmy ortodoksyjni w przestrzeganiu zasad.
Na blogu znajduje się również inny przepis na bułki do hamburgerów, tam do wykonania ciasta potrzebne jest mleko w proszku. Sprawdźcie które wolicie, te z mlekiem wydają mi się bardziej miękkie i słodkawe, w tych skórka jest odrobinę bardziej chrupiąca. I uwaga, w domowym wydaniu, z uwagi na czas wyrastania ciasta, fast food  traci swoją nazwę. Kto wie, może i nie idzie w boczki:)

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów – składniki  (na 8-10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1,5 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko

do smarowania – 1 jajko wymieszane z dwiema łyżkami mleka,
dwie łyżki białego lub czarnego sezamu od posypania bułek

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów – wykonanie:

Mąkę wsiać przez sito do dużej miski, dać sól, ew. drożdże instant wymieszać.
Jeśli używamy świeżych drożdży – wkruszyć je do naczynia z lekko ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać na jednolitą emulsję. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 15 – 20 minut.
Do miski z mąką wlewać mieszając zaczyn z mleka lub drożdży lub samo mleko (jeśli używamy tych instant). Dodać jajko i cukier, wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wlać do ciasta i ponownie zagniatać ok. 10 – 15 minut.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Wyjąć na mocno podsypany mąką blat i nacisnąć ręką, by ciasto lekko się odgazowało. Uformować  z niego 10 kulek, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć je dłonią. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać sezamem.
Wstawić do całkowicie nagrzanego pieca na 15 minut. Dłuższe pieczenie powoduje twardnienie skórki.
Wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

łatwy przepis na bułki do hamburgerów

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
    27 lutego, 2018, 2:13 pm

    ciągle się przybieram zrobić domowe i jakoś mi nie po drodze… te z Twojego przpeisu wyglądają rewelacyjnie 🙂

  2. Karolina
    27 lutego, 2018, 4:19 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  3. Ola in the kitchen
    28 lutego, 2018, 8:25 pm

    Domowe bułki są zdecydowanie lepsze od tych kupnych. Ja tez od czasu do czasu lubię zjeść hamburgera 🙂

  4. Candy Pandas
    1 marca, 2018, 9:19 am

    Nie ma co, takiego burgera z domową bułą to by się zjadło 😀

  5. Grzegorz
    5 marca, 2018, 1:36 pm

    Ciekawy przepis – będę próbować 🙂

  6. GabiK
    9 maja, 2018, 7:40 am

    Wygląda strasznie fajnie! Jestem przeogromną fanką burgerów nietypowych – te z serem są najlepsze, albo z domowymi sosami. Kiedyś dostałam domowy majonez tak przygotowany i kanapka nabrała innego, lepszego wymiaru. W ogóle poszukuje dobrej pasty paprykowej, bo kocham burgery z papryką, a jest to strasznie rzadkie połączenie. Kiedyś jadłam meksykańskeigo z roadamerican.pl/burgery/ i tam była jalapeno i kiełbasa. Dwa składniki a burger nabrał tak innego smaku. Ponoć w ogóle jest teoria, mówiąca że najważniejsza w burgerze jest bułka, więc zabieram przepis do domu 🙂 Spróbuje ją wykorzystać do tych nietypowych smaczków. Pozwolę sobie tu zaglądać, bo może jeszcze jakieś nietypowe połączenie znajdę. Tym czasem lecę szukać idealnej pasty twarożkowej <3

    1. Beata Królikiewicz
      9 maja, 2018, 9:18 am
  7. Agata
    1 kwietnia, 2019, 5:03 pm

    Zrobiłam? wyszły przepyszne, cała rodzina się zajadała, drugiego dnia równie smaczne. Na pewno powtórzę przepis

    1. Beata Królikiewicz
      1 kwietnia, 2019, 7:07 pm

      Ciesze się, u mnie też się zajadają za każdym razem:) Pozdrawiam:)

  8. Aga
    8 lipca, 2019, 12:32 pm

    Świetne bułki, robię bardzo często jako bułeczki na kanapki do pracy/szkoły. Na następny dzień są nadal miękkie. Moja rodzinka je bardzo lubi.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)