kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z z cukinią

Kotlety mielone z cukinią – soczyste i miękkie, co przy użyciu np. indyczego mięsa wcale nie jest takie oczywiste:).
Można podać je na obiad czy lekką kolację n przykład z kaszą bulgur (jak na zdjęciu) albo włożyć w bułkę do burgerów.
Zresztą – ryż, tłuczone ziemniaki, kasze – wszystko tu pasuje. Góra surówek bez żadnego dodatku węglowego też.

Startej cukinii nie ma potrzeby odciskać z nadmiaru soku, zostaje on skutecznie zatrzymany w kotlecie i sprawia, że mięso nie staje się twardym kawałkiem podeszwy. Pamiętacie kotlety ze szkolnej stołówki?:)

Jeśli chodzi o mięso – mielony indyk, kurczak, wieprzowa szynka czy mieszanka – rób jak lubisz. Drobiowy kotlet z całą pewnością będzie zawierał mniej kalorii, warzywny przemyt daje korzyść oczywistą – warto przygotować.
Od czasu do czasu spróbuj też dorzucić drobno posiekane, suszone pomidory z oleju. Prawie każdej potrawie dodają wica w postaci umami, wszystko z nimi smakuje lepiej:)
Cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli mielimy mięso samodzielnie w domu, można zmielić ją razem z nim.

Kotlety mielone z cukinią – składniki (na 7-8 średniej wielkości kotletów):

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 400 g cukinii (dwie małe, młode, z miękką skórką)
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki (może być bezglutenowa)
  • ząbek lub dwa czosnku
  • 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, ew. szczypta ostrej papryki
  • ew. łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej do panierowania kotletów
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Kotlety mielone z cukinią – przepis:

Mięso, startą na małych oczkach tarki cebulę i na grubych – cukinię, rozgnieciony czosnek, jajko, tartą bułkę i przyprawy.
Wyrabiać w misce ręką (ok. 4 minuty).
Z mięsnej masy uformować kulki wielkości dużej mandarynki i lekko spłaszczyć formując kotlet.
Panierować w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Kotlety smażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty po każdej stronie.
Zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać je jeszcze 1,5 minuty.

kotlety mielone z cukinią

kotlety mielone z cukinią

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie