Bułki do hamburgerów

Kiedyś przeczytałam na opakowaniu bułek hamburgerowych datę przydatności i osłupiałam z wrażenia. 6 lat można je było przechowywać w niezmiennym stanie. No i jeszcze obejrzałam u jednego mężczyzny na blogu eksperyment, w którym rozłożył on hamburgera znanej sieci na czynniki pierwsze i robi mu co tydzień zdjęcie. Od dłuższego czasu żaden ze składników nie zmienia stanu, trochę wysycha, poza tym nic. Co należy dosypać do żywności, żeby osiągnąć taką żywotność? Czy mnie nie można by tak zakonserwować?  Ja poproszę ten specyfik. Znalazłam u Dorotus domowy przepis, oczywiście bez przemysłowych polepszaczy. Bułki do hamburgerów wyszły idealne, z uwagi na proces wyrastania ciasta na pewno nie są „fast”, ale efekt jest znakomity.

Bułki do hamburgerów

składniki ( na 9 bułeczek):

– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki mleka w proszku
– 2 łyżki roztopionego masła
– łyżka cukru
– łyżeczka soli
– 4 g drożdży instant lub 8 g świeżych
– 3/4 szklanki ciepłej wody
– jajko
– żółtko
– łyżka mleka
– sezam do posypania

Wymieszałam masło, wodę, cukier, mleko w proszku i drożdże. Odstawiłam na kilka minut. Dodałam połowę mąki, sól, jajko, zagniotłam razem w misce. Dosypałam resztę mąki, dalej zagniatając przez kilka minut na podsypanym blacie. Wyszło elastyczne, sprężyste ciasto. Przykryte ściereczką odstawiłam do wyrośnięcia (w piekarniku ustawionym na 25 st, ale wystarczy inne, ciepłe miejsce ) na godzinę. Uformowałam z ciasta równy wałek i podzieliłam nożem na 9 części. Ulepiłam lekko spłaszczone kulki. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia na 45 minut. Kilka minut przed końcem wyrastania rozgrzałam piekarnik do 200 st. Posmarowałam bułeczki żółtkiem wymieszanym z dwiema łyżkami mleka. Posypałam sezamem. Piekłam do zrumienienia, ok. 12- 15 minut bez termoobiegu.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Miss Oatmeal
    2 kwietnia, 2013, 7:32 pm

    Takiego przepisu mi brakowało, bo ostatnio nabrałam chęci na hamburgery, a chciałam je stworzyć z bułeczką własnej roboty 😀

  2. opalanka
    2 kwietnia, 2013, 9:27 pm

    🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)