pyszne kotlety mielone z kapustą

Pyszne kotlety mielone z kapustą

Pyszne kotlety z kapustą i marchewką, bardzo smaczne, niezbyt kaloryczne i przyjemnie chrupiące. Wspaniale sprawdzą się jako hamburgery w bułce.
Z porcji mięsa o wadze 400 g zrobisz duuużo kotletów oraz przemycisz tu nieco całkiem sporą porcję warzyw:)
Rodzaj mięsa jest dowolny, osobiście lubię wersję na mielonym indyczym ale sprawdzi się każda wersja, również mieszana.
Idealne na wakacje i jako wkładka do szkolnej kanapki.
Można skomponować do nich dowolny sos, dobrze sprawdzi się czosnkowy na greckim jogurcie lub tzatziki.
Polane pomidorowym będą zastępstwem gołąbków.
Nie należy śpieszyć się przy smażeniu, kotlety muszą “dojść” z uwagi na zawartość surowych warzyw, zatem niskośredni ogień i ok. 5-6 minut z każdej strony jest wskazane. W przeciwnym razie kotlety będą surowe w środku.

Pyszne kotlety z kapustą – przepis (na ok. 10 szt):

  • 400 g mielonego mięsa z indyka (lub innego -np.  wieprzowego lub mieszanego)
  • 350 g białej kapusty
  • 250 -300 g marchewki ( 2 sztuki)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka curry, łyżeczka mielonej, wędzonej, słodkiej papryki, mielone chili (w ilości wg uznania)
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • 2 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych (można też pominąć)
  • ew. 2 łyżki natki pietruszki
  • siekany szczypiorek do posypania
  • bułka tarta, mąka orkiszowa lub b. drobno siekane orzechy do panierowania
  • olej roślinny lub masło klarowane (można dać pół na pół)

Pyszne kotlety z kapustą i przepis:

Kapustę pokroić nożem a następnie posiekać na drobną kosteczkę. Można to zrobić nożem albo jakimś mechanicznym rozdrabniaczem, np. malakserem. Można też zetrzeć ją na grubych oczkach tarki.
Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekać.
Marchewkę zetrzeć na drobnych lub grubych oczkach tarki.
Czosnek drobno posiekać lub rozgnieść wyciskarką.
Wszystkie składniki włożyć do jednej miski i wyrabiać kilka minut by masa stała się jednolita i kleista. Można to robić w gumowych rękawiczkach.
Na patelni rozgrzać olej ok. 3 – 4 łyżki.
Z masy formować dość płaskie, niegrube kotlety, panierować i smażyć na średnim ogniu ok. 5- 6 minut z każdej strony.
Ogień nie powinien być zbyt duży, kotlety muszą “dojść” w niespiesznym tempie, w przeciwnym razie będą spieczone z wierzchu i surowe w środku.

pyszne kotlety mielone z kapustą
pyszne kotlety mielone z kapustą

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie