Hamburgery

Nie wiadomo co w sobie mają, że tyle osób za nimi przepada. I że zwyczajna bułka ze zwyczajnym kotletem zrobiła światową karierę. Ponieważ przepis na bułki był wczoraj tutaj, czas na wypełniacz do kompletu czyli hamburgery. W pierwszej kolejności wołowy. Na zdjęciu – wersja rybna, pierwszy został zjedzony zanim udało mu się zrobić foto.

Hamburgery

składniki:

– 60 dag mielonej wołowiny (w wersji rybnej – 60 dag posiekanego drobno fileta ryby)
– cebula
– łyżka tartej bułki lub rozgniecionych krakersów
– ząbek czosnku
– jajko
– łyżeczka musztardy ( Dijon lub jakiejkolwiek ostrej)
– sól, pieprz, szczypta chili
– olej do smażenia
– ( w przypadku rybnej wersji) dwie łyżki mąki zmieszane z łyżką tartej bułki do opanierowania

dodatki:

– plasterki pomidora
– pokrojona w cienkie krążki cebula, najlepiej szalotka (jest delikatna i bardziej miękka niż zwykła)
– plastry żółtego sera
– ketchup
– majonez

Cebulę starłam na tarce, czosnek rozgniotłam, dodałam do mięsa i pozostałych składników, wymieszałam masę. Uformowałam okrągłe kotlety i włożyłam je do lodówki na pół godziny aby stężały. Smażyłam krótko po obu stronach na rozgrzanym oleju. Polecam również grillowanie i pieczenie w piekarniku.

Przekrojoną bułkę polałam ketchupem, położyłam kotlet, plastry pomidorów i cebuli. Złożoną bułkę włożyłam na dwie minuty do kuchenki mikrofalowej, można do rozgrzanego piekarnika. Poczekałam do lekkiego rozpuszczenia sera. Po wyjęciu bułki dorzuciłam pod wierzch majonez.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Anna Sitko
    17 marca, 2013, 10:45 am

    twoje też wyglądają smakowicie 🙂

  2. opalanka
    17 marca, 2013, 1:26 pm

    Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)