Hamburgery

Nie wiadomo co w sobie mają, że tyle osób za nimi przepada. I że zwyczajna bułka ze zwyczajnym kotletem zrobiła światową karierę. Ponieważ przepis na bułki był wczoraj tutaj, czas na wypełniacz do kompletu czyli hamburgery. W pierwszej kolejności wołowy. Na zdjęciu – wersja rybna, pierwszy został zjedzony zanim udało mu się zrobić foto.

Hamburgery

składniki:

– 60 dag mielonej wołowiny (w wersji rybnej – 60 dag posiekanego drobno fileta ryby)
– cebula
– łyżka tartej bułki lub rozgniecionych krakersów
– ząbek czosnku
– jajko
– łyżeczka musztardy ( Dijon lub jakiejkolwiek ostrej)
– sól, pieprz, szczypta chili
– olej do smażenia
– ( w przypadku rybnej wersji) dwie łyżki mąki zmieszane z łyżką tartej bułki do opanierowania

dodatki:

– plasterki pomidora
– pokrojona w cienkie krążki cebula, najlepiej szalotka (jest delikatna i bardziej miękka niż zwykła)
– plastry żółtego sera
– ketchup
– majonez

Cebulę starłam na tarce, czosnek rozgniotłam, dodałam do mięsa i pozostałych składników, wymieszałam masę. Uformowałam okrągłe kotlety i włożyłam je do lodówki na pół godziny aby stężały. Smażyłam krótko po obu stronach na rozgrzanym oleju. Polecam również grillowanie i pieczenie w piekarniku.

Przekrojoną bułkę polałam ketchupem, położyłam kotlet, plastry pomidorów i cebuli. Złożoną bułkę włożyłam na dwie minuty do kuchenki mikrofalowej, można do rozgrzanego piekarnika. Poczekałam do lekkiego rozpuszczenia sera. Po wyjęciu bułki dorzuciłam pod wierzch majonez.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Anna Sitko
    17 marca, 2013, 10:45 am

    twoje też wyglądają smakowicie 🙂

  2. opalanka
    17 marca, 2013, 1:26 pm

    Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie