Jak zrobić lukier i jak dekorować pierniczki

U nas dziś lukrowanie pierniczków, wrzucam szybko instruktaż jak zrobić lukier, może komuś jeszcze się przyda?
Najlepszy jest lukier królewski, który robi się z białka i cukru pudru, bo ładnie daje się wyciskać i nie odpada z ciastek. Pierniki po zeszłorocznym rozebraniu choinki powędrowały do słoika i przez cały rok zdobiły szafkę kuchenną, lukier prawie bez szwanku wytrzymał do tej pory, a nawet pięknie dał się sfotografować tutaj. W zeszłym roku posługiwałam się przy dekorowaniu strzykawką lekarską. W tym, podejrzałam na blogu W Formie sposób z tutką papieru do pieczenia i jest to dużo lepsze i łatwiejsze rozwiązanie. Opanowanie zwinięcia jej w odpowiedni kształt potrwało u mnie chwilę, ale dałam radę. Dobrze sprawdzają się też woreczki strunowe z odciętym minimalnie, mini mini rożkiem. Najważniejsza zasada- nie należy się spieszyć, tylko włączyć spokojną, świąteczną muzyczkę. Jutro, jeśli się nam uda, zamieszczę najładniejsze sztuki:)

Jak zrobić lukier
Jak zrobić lukier
Jak zrobić lukier
 Jak zrobić lukier

 Należy przygotować:

– 2 białka
– 2 szklanki cukru pudru

– papier do pieczenia
– gumki recepturki lub spinacze do bielizny lub klipsy do woreczków do zamrażarki
– zszywacz do papieru
– taśmę klejącą
– lub plastikowe woreczki strunowe
– wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
– miseczki do barwienia i odkładania rożków z lukrem
– cukrowe kwiatuszki, jadalne kulki, posypki, barwniki itp.

Papier trzeba pociąć na kwadraty, ok. 20x 20 cm. To przybliżone wymiary, nie ma co biegać po centymetr. Postarać się zwinąć w tutkę czy jak kto woli – rożek z cieniutkim końcem, by miał malutką dziurkę. Górny brzeg, by nie uciekał zszyć biurowym zszywaczem. Na dole okleić tutkę taśmą klejącą. To niezbyt łatwe, ale daje się zrobić.
Białka utrzeć łyżką lub mikserem na jednoliotą masę, zajmie to kilka minut, ma być błyszcząca, gęsta, ale spływająca wolno z łyżeczki. W razie potrzeby dodać cukru by zgęstniała lub kroplę ( uwaga, naprawdę dodawać po kropli, bardzo rozrzedza) wody. Teraz można ją podzielić, rozlać do miseczek i zabarwić barwnikami spożywczymi lub zostawić białą. Nakładać do papierowych tutek, nie więcej niż do połowy , góra 2/3 wysokości. Górę tutki można zagiąć lub związać gumką recepturką czy spinaczem, by masa przy wyciskaniu nie wylała się wierzchem. Ciastka dekorujemy możliwie cienką strużką lukru nie dotykając ich powierzchni.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia
    19 grudnia, 2013, 2:57 pm

    Jakie zrobiłaś sprytne "dozowniki" do dekorowania lukrem. Czadowe. Ja użyłam strzykawek 🙂

  2. ugotujmyto.pl
    19 grudnia, 2013, 5:32 pm

    Taaaa…. ja wiedzę mam tylko talentu mi brakuje ;)!

    1. opalanka
      20 grudnia, 2013, 8:06 am

      A tu talent zupełnie niepotrzebny jest. Przynajmniej na tym etapie:)

  3. claudine
    19 grudnia, 2013, 5:36 pm

    Na pewno wykorzystam Twój sposób 🙂 Dzisiaj kupiłam foremki i pieczenie ciasteczek przede mną 🙂

  4. Goha R
    19 grudnia, 2013, 6:31 pm

    Moja ulubiona część przygotowań do Świąt, poza lepieniem pierogów 😉 Pierniczki zawsze robię z babcią, która nie może się nadziwić, jak ja mam cierpliwość ozdobić precyzyjnie każdą z ok. 100 sztuk 😀

    1. opalanka
      19 grudnia, 2013, 7:48 pm

      Ty to dopiero musisz mieć dekoracje, zrób zdjęcia koniecznie:)

  5. Aguś kulinarnie
    19 grudnia, 2013, 10:25 pm

    Dobre rady zawsze w cenie:)

  6. Poezja Smaku
    19 grudnia, 2013, 11:45 pm

    Nigdy nie umiałam dekorować szprycą, pięknie Ci wychodzi !

  7. opalanka
    20 grudnia, 2013, 8:05 am

    Spróbuj jeszcze raz, ja do wczoraj tez nie umiałam:)

  8. Urszula – Proste potrawy
    20 grudnia, 2013, 1:47 pm

    To naprawdę ciężka praca, wymaga zręcznych raczek 🙂

  9. Salvador Dali
    21 grudnia, 2013, 11:19 am

    oo.. królewski?
    Gratuluję cierpliwości i zdolności do zdobienia! 🙂

  10. skoraq cooks
    22 grudnia, 2013, 12:22 pm

    Ja chętnie zapoznam się z instrukcją, ale i tak lukrować pierniczków nie będę, bo brakuje mi do tego cierpliwości 😉

  11. opalanka
    22 grudnia, 2013, 2:08 pm

    Bo to zabawa jest, w ogóle nie potrzeba do niej cierpliwości:)

  12. Anonimowy
    17 grudnia, 2014, 6:49 am

    A jeśli zrobię ten lukier to po jakim czasie nie będzie można go uzywac? Chodzi mi o to czy po paru godzinach będzie np. zeschniety

    1. opalanka
      17 grudnia, 2014, 8:11 am

      Po dodaniu niewielkiej ilości wody i wymieszaniu, ożyje na nowo. Mam w dekoratorze od zeszłego tygodnia, używałam wczoraj – był niezaschnięty, musiałam tylko przetkać wykałaczką końcówkę.

  13. Jakub Brzozowski
    24 października, 2015, 10:33 pm

    Ciekawym pomysłem na dekoracje ciasteczek mogą być bileciki z różnymi motywami – tutaj np. motyw jabłkowy http://sweetbox.com.pl/jablkowe-kartoniki

  14. Anonimowy
    16 listopada, 2015, 7:16 pm

    no no spróbuje może mi się uda 🙂

  15. Anonimowy
    10 grudnia, 2015, 10:30 pm

    Witaj 🙂 jak długo lukier z białkiem nadaje sie do spożycia? Zrobiłam już dziś, bo nie mogłam się powstrzymać przed wyprobowaniem tego sposobu, wszystko sie udało, ale zostałam z miską lukru! Co robić?
    Pozdrawiam, Paula

    1. opalanka
      11 grudnia, 2015, 7:54 am

      Ma tyle cukru, że na pewno się nie zepsuje. Po dodaniu kropli wrzątku ponownie będzie płynny, zatem działaj spokojnie:)

  16. Angie W
    20 grudnia, 2015, 7:33 pm

    Dzięki Boku trafiłam na Twój post 🙂 zastanawiałam się właśnie jak sobie poradzić z ozdabianiem pierniczków, jako że jestem artystką, jako tako poradziłam sobie pędzelkiem ale jednak ten sposób jest o niebo lepszy 🙂 pozdrawiam x

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 7:49 pm

      Ale masz fajnie, to będą dopiero wzorki. Woreczek strunowy z uciętym rożkiem też się sprawdza:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie