Ciasteczka serduszka na Walentynki i do dekoracji bez okazji
Ciasteczka serduszka na Walentynki.
Żeby wykonać takie albo podobne ciasteczka, najlepiej mieć rękaw do dekoracji ciast. Można też formować bezową masę przy pomocy łyżki. Albo zapakować pianę do grubszego woreczka foliowego, odciąć rożek i wycisnąć. Albo zwinąć papier do pieczenia w tutkę taką jak tu,klik, koniec trzeba uciąć mocniej, by była szersza niż ta do lukru. Karbowanie uzyskałam przy pomocy końcówki w kształcie gwiazdki, ale gładkie ciastka też będą bardzo ładne. Takie serduszko, banalna sprawa, ale zwykła bita śmietana, lody w pucharku czy tort ozdobiony tym drobiazgiem od razu nabierają konkretnego wyrazu z przekazem.
Namawiam do ich przygotowania zwłaszcza panów, pań pewnie nie muszę. To one przywiązują wagę do detali, ładnego wykończenia, odpowiedniej oprawy i takich tam. Wierzcie panowie, to się wam opłaci:) Mam spory zapasik tych kruchości, mogą długo leżeć, zapakuję w celofan i rozdam w walentynki.
Zapisałam się na konkurs “Blog Roku” i w zamian za wysłany sms, można (w Piotrkowie) dostać taki walentynkowy gadżecik. Gdyby ktoś nie chciał serduszka – też niech wyśle:) Numer zamieściłam w kolumnie po prawej stronie. Będę wdzięczna jak nie wiem co.
Ciasteczka serduszka na Walentynki – składniki:
– 4 białka
– 5 czubatych łyżek cukru pudru
– odrobina czerwonego barwnika spożywczego lub koncentratu czerwonego barszczu
– szczypta soli
Ciasteczka serduszka na Walentynki – przepis
Miska do ubijania białek musi być wytarta do sucha, bez drobinek wody lub tłuszczu. Białka nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka ( gdyby się dostało, wybrać je bardzo starannie łyżeczką). Ubijać białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając w trakcie po łyżce cukru. Masa stanie się błyszcząca. Do połowy dodać czerwony barwnik, przemieszać niezbyt dokładnie, smugi mogą zostać, chyba że ktoś chce uzyskać gładki różowy kolor. Piekarnik ustawić na 120 st, 2 duże, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć białą pianę do torebek lub dekoratora i wyciskać na papier kształt serduszek. Ich środki wypełnić masą w kolorze różowym. Kolory można dowolnie zamieniać, część ciastek zostawić bez wypełnienia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni. Jeśli mamy termoobieg należy go włączyć, jeśli nie, trzeba zamieniać blaszki miejscami podczas pieczenia co kilkanaście minut. Bezy pieką się ok. 2 godzin, należy ostrożnie sprawdzić, dotykając palcem czy są całkiem sztywne. Zostawić je do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
Mówię Wam niebo na talerzu 🙂
Urocze 🙂
Jakie śliczne!!!można się w nich zakochać:)
Ja też się zakochałam, piękne ciasteczka.
piękne! :))
śliczne serducha:)
podobne dzisiaj u mnie
Przepiękne! Mam nadzieję, że uda mi się takie wykonać na Słodki kącik na moim weselu 🙂
Sto lat szczęścia! Na pewno Ci się uda:)
Tak niewiele trzeba, aby zrobić coś pysznego i miłego dla oka 🙂
Smakowicie 🙂
http://veneaa.blogspot.com/
Świetny pomysł z tymi serduszkowymi bezikami 🙂
Świetnie Ci wyszły 🙂
Świetne! 🙂
mam pytanie czy bezy można przygotować dzień , dwa wcześniej i jakoś przechować czy zwilgotnieją? Aga
W suchym miejscu można przechowywać tydzień nawet dłużej:)
o to super;) bo zrobię na urodziny Córeczki do dekoracji stołu;)) różowego oczywiście;)a wiadomo że to co się da to wcześniej;)Aga