Śledzie ze śmietaną

Najprostszy, najłatwiejszy i najsmaczniejszy jak dla mnie pomysł na śledzia. Latem mam mniejszą ochotę na jedzenie go niż jesienią i zimą. Ani sałatki śledziowej ani zwykłego nawet śledzia w śmietanie nie robiłam chyba od czerwca. Śledź najlepszy jest tłusty, duży, z beczki. Trudniej go dostać, bo amatorów obierania mniej i idziemy na filetową łatwiznę. Dziś też poszłam, ale tak czy owak powrót śledzia w naszym domu nastąpił:) Dobrze, by filety miały jasny, nie pożółkły kolor. Dla przypomnienia bardzo dobrze smakujących wariantów śledziowych można zajrzeć też do przepisu na śledzie marynowane, śledzie w olejuśledzia w musztardowym sosie, czy sałatkę ze śledzia. W domu moich rodziców, do śledzia w śmietanie dodatkiem była tylko sparzona wrzątkiem cebula, ja dodaję jeszcze jabłko i ogórki w occie, można je pominąć. W odświętnej wersji rozkładam dzwonka śledziowe rządkami na półmisku. Na zdjęciu wersja powszednia, prawie sałatkowa nawet. Uwielbiam na obiad z gotowanym ziemniakiem.

składniki:

– 0,4 kg śledzi z beczki lub filetów ze śledzia
– 200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany
– średniej wielkości cebula
– dwa ogórki w occie
– pół obranego jabłka
– łyżeczka octu winnego
– 3/4 łyżeczki cukru

Śledzie wypatroszyć, filety w całości namoczyć w lodowatej wodzie przez 2-3 godziny, wymienić ją w trakcie. Pokroić na 2- 3 cm dzwonka, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odczekać by ostygła i rozłożyć na śledziu. Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. Śmietanę wymieszać z cukrem i octem. Zalać całość, można posypać świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką, wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Salvador Dali
    31 października, 2013, 8:25 pm

    o ja! A ja dzisiaj na śniadanie zjadłam opiekanego w zalewie octowej, mniam!
    Twój też wygląda smacznie, z chęcią bym spróbowała ;D

  2. ugotujmyto.pl
    31 października, 2013, 8:46 pm

    Uwielbiam…. w każdej postaci 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)