Śledź marynowany w musztardowym sosie
Za ChilliBite powtórzę, że przepis na marynatę do śledzi i sos musztardowo-kawowy jest autorstwa Michała Godynia, szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce
składniki:
Na zalewę do marynowania:
– 180 g cukru
– liść laurowy
– 8 ziaren ziela angielskiego
– nieduża marchew
– jedna biała cebula
– 100 g octu spirytusowego 10%
Filety osącz z solanki, zalej bardzo zimną wodą, dobrze wypłucz, aż woda będzie przeźroczysta. Wymocz przez ok. 3 godziny. Wodę zagotuj z cukrem, liściem laurowym i kulkami ziela angielskiego. Zdejmij z ognia i dodaj pokrojoną w plasterki marchew oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Warzywa dodaj do gorącej zalewy i odstaw do całkowitego ostudzenia. Jest to ważne dla zachowania jędrności śledzia. Do zimnej zalewy dodaj ocet i wymieszaj. Śledzie wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kawałki “na kęs”. Włóż do zalewy i marynuj w niej przez dobę.
Sos musztardowo – kawowy
– 90g musztardy
– 45g cukru demerara
– 45g miodu gryczanego
– 25g białego octu winnego 6%
– 1/2 płaskiej łyżeczki soli
– 10g kawy mielonej
– 60g oleju słonecznikowego
Składniki sosu wymieszaj w litrowym słoju.
No bardzo ciekawe połączenie 😀 Ja to jak śledzie to klasycznie w oleju z cebulką, a Ty prezentujesz tu popisy ;D
uchmmm:)Zapisuję pod hasłem – "popisy" 🙂
Faktycznie nietypowe połączenie 🙂 Ja śledzie najbardziej lubiłam do tej pory w klasycznym połączeniu pt. olej + cebula 🙂 Olej też daję najbardziej neutralny w smaku bo rzepakowy. Ciekawa jestem jak śledzie mogłyby smakować w takiej dziwnej kombinacji.
Spróbuj, zadziwiająco bardzo dobre:)
Czy w zalewie faktycznie powinno być 180 g cukru? Wydaje się dużo.
Tak, wydaje się dużo, ale w przepisach szefów kuchni na zalewy octowe to częsta sprawa. Rzecz jasna – można dać mniej. Mnie bardzo ten smak odpowiada.
Dziękuję bardzo. Zrobiłam asekuracyjnie z mniejszą ilością cukru:}. Spokojnych, rodzinnych Świąt.
Witam czy mogę zastąpić ocet winny octem jablkowym
Tak, nie zauważyłam komentarza wcześniej, udało się?