Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi
Chciałam zrobić lody. Pyszne, śmietankowe lody. Lody waniliowe. Nie mam maszynki. Przepis bez jej użycia znalazłam tu. Zrobienie ich jest bardzo proste i szybkie. Całość wykonania to kilka minut. I tylko tyle, i już tylko czekać na zamarznięcie? Może polewę z rabarbaru. Albo jakąś inną wymyślność. Domownicy zdecydowali, że do lodów zwyczajnie najlepsza jest szarlotka. No to jest. Najlepsza, krucha, maślana, z domowego zeszytu. A lody smakują prawdziwą śmietanką i wanilią, są naprawdę bardzo dobre.
Składniki ( na blaszkę ok. 23x32cm) :
na ciasto:
– 3 szklanki pszennej mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
– 250 g masła
– 5 jajek
masa jabłkowa:
– 3 kg jabłek ( najlepiej szarej renety lub antonówki)
– 1/2 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– łyżeczka cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)
do posypania:
-cukier puder
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć krótką chwilę z cukrami, nie mieszając zbyt intensywnie (w pierwszej chwili w ogóle), by cukier lekko się skarmelizował.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, posiekane na kawałki masło, 4 żółtka i całe jajko.
Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny – godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką, połową ciasta wykleić spód, wyłożyć na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie mniej więcej na wielkość blaszki i przykryć owoce. Piec około godziny pilnując, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Jeśli tak się dzieje, można nakryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu, przy pomocy sitka posypać ciasto.
lody waniliowe ( ok. 1,3 l) :
– 300 ml schłodzonej mocno, słodkiej śmietanki 30-36%
– dwa jajka
-100 g cukru
– laska wanilii (użyłam łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
– łyżka wody
Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i łyżką wody. Osobno ubić białka, pod koniec dodając cukier. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek delikatnie dodawać po łyżce piany i wmieszać przy pomocy łopatki. Wmieszać również porcjami śmietanę i środek wyskrobanej nożem, przeciętej laski wanilii wraz z ziarenkami.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Domowe lody waniliowe i szarlotka, wspaniały deser! 🙂
no tak! jabłecznik na kruchym rządzi, nie ma lepszego <3 a do tego domowe lody, ooooochh.. w tym momencie ja się rozpłynęłam!
genialny blog! pozostane jako wierna fanka 🙂 !
Zostań , zostań ! Bardzo się cieszę 🙂
Witaj!
Pysznie tu u Ciebie!
Mniammmmm…. 😉
Mam pytanie odnośnie ciasta… nie jest twarde pomimo 5 jajek całych ?
Pozdrawiam
Aguśka 😉
Można dać same żółtka. To nie całkiem typowe kruche, ma proszek do pieczenia.
Taka szarlotka z lodami. Co za luksus 🙂