Biszkopt z kremem i jabłkami

Biszkopt z kremem i jabłkami. Lubię budyń i szarlotkę. Wydawało mi się, że jeśli połączę oba smaki, wyjdzie ciasto idealne. I jest bardzo dobre. Ale szarlotka i budyń osobno dalej pozostają w moim rankingu na pierwszym miejscu, cóż poradzę. Jabłka bardziej smakują mi z kruchym, staroświeckim ciastem, takim jak tu. Bardzo łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, nie czekałam nawet z przekrojeniem na całkowite ostudzenie biszkoptu, choć lepiej upiec go w przeddzień, wtedy łatwiej to zrobić. Jeśli upiecze się biszkopt w okrągłej tortownicy wyjdzie wysoki, porządny tort na rozmaite okoliczności. Biszkopt z kremem i jabłkami.

 

Biszkopt z kremem i jabłkami

 

biszkopt z kremem

biszkopt z kremem i jabłkami – składniki (na blaszkę ok. 23x 32):

na biszkopt: 

– 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao

warstwa owocowa: 

– 1,5 kg jabłek
– pół szklanki cukru
– galaretka cytrynowa
lub domowe jabłka (ok. 3/4 l) ze słoika i łyżka żelatyny

do nasączenia: 

– dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

krem: 

– 3/4 l mleka
– laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– pół szklanki cukru
– cztery łyżki mąki ziemnaczanej
– łyżka mąki pszennej
– 2 żółtka
– pół kostki masła

polewa: 

– 1/4 kostki masła
– dwie łyżki cukru
– dwie łyżki kakako
– łyżka mleka
– dwie kostki gorzkiej czekolady

Biszkopt

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Delikatnie i wolno, przy pomocy łyżki, by piana nie opadła, wmieszać po żółtku, a następnie po łyżce mąki i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Patyczek wyjęty z środka ciasta musi być suchy. Ostudzić lekko w uchylonym piekarniku, wyjąć by ostygł do końca. Przekroić na dwa podłużne blaty.

Krem
Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wyskrobanym wnętrzem i skórką wanilii. Skórkę należy po zagotowaniu wyjąć.Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po  łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podsmażyć krótko w rondlu. Do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Jeśli używamy domowych jabłek ze słoika, żelatynę należy rozpuścić w małej ilości gorącej wody i wymieszać z jabłkami. 


Blat biszkoptowy włożyć do foremki od pieczenia, nasączyć szklanką ponczu, rozsmarować jabłka, warstwę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć.

Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając do rozpuszczenia składników, gdyby się ważyła, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

biszkopt z kremem




Zapisz



  1. Ervisha
    17 lutego, 2014, 9:10 am

    Przepysznie wyglada ;D

  2. Aguś kulinarnie
    17 lutego, 2014, 9:55 am

    Już czuję ten pyszny smak:)niebo w gębie…yyy…to znaczy na talerzu:)

  3. Sweet Addictions
    17 lutego, 2014, 10:35 am

    Cuudo 🙂

  4. Bo(ro)n Appétit
    17 lutego, 2014, 1:07 pm

    Perfekcyjnie wykonane ciasto! Bravo!

    Pozdrawiam,

    Agata

  5. gin
    17 lutego, 2014, 1:27 pm

    Ja raz zrobiłam kruche z budyniem i jabłkami – mmm, poezja 🙂
    Twoje ciacho wygląda wspaniale, mi by smakowało 🙂

  6. Salvador Dali
    17 lutego, 2014, 4:23 pm

    również uwielbiam budyń, jabłka-ale czy to połączenie? Hm… nie mam bladego pojęcia 😀
    Ale ciasto zachwyca, podoba mi się, szczególnie ta warstwa jabłek ;D

  7. myladylaura
    17 lutego, 2014, 4:57 pm

    Ja też wole ciasto kruche z jabłkami i budyniem ,mimo rożnych upodobań ciacho wspaniałe.

  8. Angie
    17 lutego, 2014, 5:40 pm

    Wyglada przesmacznie! Ciekawie połączyłaś smaki:)

  9. wedelka
    18 lutego, 2014, 12:13 am

    Cudowny przekładaniec 🙂

  10. Kura Domowa
    18 lutego, 2014, 8:59 am

    Dawno nie widziałam tak pięknego ciasta. Cudowne:)

  11. Luka Li
    18 lutego, 2014, 10:28 am

    Świetnie wygląda, muszę wypróbować ten przepis!

  12. poproszedokladke.pl
    7 października, 2014, 10:10 am

    ja chyba też wolę klasyczne szarlotki, na kruchym cieście, ale to ciasto wygląda bardzo fajnie, bardziej ekskluzywnie i nadaje sie na różniaste rodzinne uroczystości 🙂

  13. Anonimowy
    31 października, 2014, 9:13 am

    Ciekawe jak wychodzi Ci biszkopt bez proszku do pieczenia 😉

    1. opalanka
      31 października, 2014, 11:56 am
  14. Anonimowy
    13 listopada, 2015, 9:14 am

    podobne jak trociniak ale to to pyszniejsze … dziekuje za przepis

  15. Anonimowy
    29 marca, 2016, 10:21 am

    Wkleiłam sobie link do ulubionych zakładek… Najbardziej spodobało mi się jak napisałaś, że proszek do pieczenia dodaje ten, kto nie umie upiec biszkoptu… Ja o innym nawet wcześniej nie słyszałam. Ciacho super…

  16. Anonimowy
    17 kwietnia, 2017, 6:27 pm

    Zrobiliśmy. Ciacho baaardzo smaczne, wyglądało prawie jak u Ciebie, ale… KREM wyszedł nam rzadki… może za mało tłuszczu i się nie ściął 🙁

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 6:50 pm

      Nie, raczej troszkę za krótko gotowany do zgęstnienia. Sam budyń bez tłuszczu musi się ściąć.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)