Biszkopt z kremem i jabłkami

Biszkopt z kremem i jabłkami. Lubię budyń i szarlotkę. Wydawało mi się, że jeśli połączę oba smaki, wyjdzie ciasto idealne. I jest bardzo dobre. Ale szarlotka i budyń osobno dalej pozostają w moim rankingu na pierwszym miejscu, cóż poradzę. Jabłka bardziej smakują mi z kruchym, staroświeckim ciastem, takim jak tu. Bardzo łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, nie czekałam nawet z przekrojeniem na całkowite ostudzenie biszkoptu, choć lepiej upiec go w przeddzień, wtedy łatwiej to zrobić. Jeśli upiecze się biszkopt w okrągłej tortownicy wyjdzie wysoki, porządny tort na rozmaite okoliczności. Biszkopt z kremem i jabłkami.

 

Biszkopt z kremem i jabłkami

 

biszkopt z kremem

biszkopt z kremem i jabłkami – składniki (na blaszkę ok. 23x 32):

na biszkopt: 

– 6 dużych jajek lub 7 mniejszych
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki mąki
– 3 łyżki kakao

warstwa owocowa: 

– 1,5 kg jabłek
– pół szklanki cukru
– galaretka cytrynowa
lub domowe jabłka (ok. 3/4 l) ze słoika i łyżka żelatyny

do nasączenia: 

– dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z cytryną i kieliszkiem wódki

krem: 

– 3/4 l mleka
– laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
– pół szklanki cukru
– cztery łyżki mąki ziemnaczanej
– łyżka mąki pszennej
– 2 żółtka
– pół kostki masła

polewa: 

– 1/4 kostki masła
– dwie łyżki cukru
– dwie łyżki kakako
– łyżka mleka
– dwie kostki gorzkiej czekolady

Biszkopt

Piekarnik ustawić na 160 st. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru. Delikatnie i wolno, przy pomocy łyżki, by piana nie opadła, wmieszać po żółtku, a następnie po łyżce mąki i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec na środkowej półce piekarnika ok. 30 minut. Patyczek wyjęty z środka ciasta musi być suchy. Ostudzić lekko w uchylonym piekarniku, wyjąć by ostygł do końca. Przekroić na dwa podłużne blaty.

Krem
Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wyskrobanym wnętrzem i skórką wanilii. Skórkę należy po zagotowaniu wyjąć.Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po  łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
Jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podsmażyć krótko w rondlu. Do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Jeśli używamy domowych jabłek ze słoika, żelatynę należy rozpuścić w małej ilości gorącej wody i wymieszać z jabłkami. 


Blat biszkoptowy włożyć do foremki od pieczenia, nasączyć szklanką ponczu, rozsmarować jabłka, warstwę kremu, przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć.

Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając do rozpuszczenia składników, gdyby się ważyła, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

biszkopt z kremem




Zapisz



  1. Ervisha
    17 lutego, 2014, 9:10 am

    Przepysznie wyglada ;D

  2. Aguś kulinarnie
    17 lutego, 2014, 9:55 am

    Już czuję ten pyszny smak:)niebo w gębie…yyy…to znaczy na talerzu:)

  3. Sweet Addictions
    17 lutego, 2014, 10:35 am

    Cuudo 🙂

  4. Bo(ro)n Appétit
    17 lutego, 2014, 1:07 pm

    Perfekcyjnie wykonane ciasto! Bravo!

    Pozdrawiam,

    Agata

  5. gin
    17 lutego, 2014, 1:27 pm

    Ja raz zrobiłam kruche z budyniem i jabłkami – mmm, poezja 🙂
    Twoje ciacho wygląda wspaniale, mi by smakowało 🙂

  6. Salvador Dali
    17 lutego, 2014, 4:23 pm

    również uwielbiam budyń, jabłka-ale czy to połączenie? Hm… nie mam bladego pojęcia 😀
    Ale ciasto zachwyca, podoba mi się, szczególnie ta warstwa jabłek ;D

  7. myladylaura
    17 lutego, 2014, 4:57 pm

    Ja też wole ciasto kruche z jabłkami i budyniem ,mimo rożnych upodobań ciacho wspaniałe.

  8. Angie
    17 lutego, 2014, 5:40 pm

    Wyglada przesmacznie! Ciekawie połączyłaś smaki:)

  9. wedelka
    18 lutego, 2014, 12:13 am

    Cudowny przekładaniec 🙂

  10. Kura Domowa
    18 lutego, 2014, 8:59 am

    Dawno nie widziałam tak pięknego ciasta. Cudowne:)

  11. Luka Li
    18 lutego, 2014, 10:28 am

    Świetnie wygląda, muszę wypróbować ten przepis!

  12. poproszedokladke.pl
    7 października, 2014, 10:10 am

    ja chyba też wolę klasyczne szarlotki, na kruchym cieście, ale to ciasto wygląda bardzo fajnie, bardziej ekskluzywnie i nadaje sie na różniaste rodzinne uroczystości 🙂

  13. Anonimowy
    31 października, 2014, 9:13 am

    Ciekawe jak wychodzi Ci biszkopt bez proszku do pieczenia 😉

    1. opalanka
      31 października, 2014, 11:56 am
  14. Anonimowy
    13 listopada, 2015, 9:14 am

    podobne jak trociniak ale to to pyszniejsze … dziekuje za przepis

  15. Anonimowy
    29 marca, 2016, 10:21 am

    Wkleiłam sobie link do ulubionych zakładek… Najbardziej spodobało mi się jak napisałaś, że proszek do pieczenia dodaje ten, kto nie umie upiec biszkoptu… Ja o innym nawet wcześniej nie słyszałam. Ciacho super…

  16. Anonimowy
    17 kwietnia, 2017, 6:27 pm

    Zrobiliśmy. Ciacho baaardzo smaczne, wyglądało prawie jak u Ciebie, ale… KREM wyszedł nam rzadki… może za mało tłuszczu i się nie ściął 🙁

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2017, 6:50 pm

      Nie, raczej troszkę za krótko gotowany do zgęstnienia. Sam budyń bez tłuszczu musi się ściąć.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)