Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi

Chciałam zrobić lody. Pyszne, śmietankowe lody. Lody waniliowe. Nie mam maszynki. Przepis bez jej użycia znalazłam tu. Zrobienie ich jest bardzo proste i szybkie. Całość wykonania to kilka minut. I tylko tyle, i już tylko czekać na zamarznięcie? Może polewę z rabarbaru. Albo jakąś inną wymyślność. Domownicy zdecydowali, że do lodów zwyczajnie najlepsza jest szarlotka. No to jest. Najlepsza, krucha, maślana, z domowego zeszytu. A lody smakują prawdziwą śmietanką i wanilią, są naprawdę bardzo dobre.

szarlotka z lodami waniliowymi
szarlotka z lodami waniliowymi

Składniki ( na blaszkę ok. 23x32cm) : 

na ciasto: 

– 3 szklanki pszennej mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
– 250 g masła
– 5 jajek

 masa jabłkowa: 

– 3 kg jabłek ( najlepiej szarej renety lub antonówki)
– 1/2 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– łyżeczka cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)

do posypania:

-cukier puder

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć krótką chwilę z cukrami, nie mieszając zbyt intensywnie (w pierwszej chwili w ogóle), by cukier lekko się skarmelizował.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, posiekane na kawałki masło, 4 żółtka i całe jajko.
Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny – godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką, połową ciasta wykleić spód, wyłożyć na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie mniej więcej na wielkość blaszki i przykryć owoce. Piec około godziny pilnując, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Jeśli tak się dzieje, można nakryć ciasto  folią aluminiową. Po upieczeniu, przy pomocy sitka posypać ciasto.

lody waniliowe  ( ok. 1,3 l) :

– 300 ml schłodzonej mocno, słodkiej śmietanki 30-36%
– dwa jajka
-100 g cukru
– laska wanilii (użyłam łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
– łyżka wody

Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i łyżką wody. Osobno ubić białka, pod koniec dodając cukier. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek delikatnie dodawać po łyżce  piany i wmieszać przy pomocy łopatki. Wmieszać również porcjami śmietanę i środek wyskrobanej nożem, przeciętej laski wanilii wraz z ziarenkami.

 

szarlotka z lodami waniliowymi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    23 maja, 2013, 5:12 pm

    Domowe lody waniliowe i szarlotka, wspaniały deser! 🙂

  2. Salvador Dali
    23 maja, 2013, 7:29 pm

    no tak! jabłecznik na kruchym rządzi, nie ma lepszego <3 a do tego domowe lody, ooooochh.. w tym momencie ja się rozpłynęłam!

  3. Patrycja Komycz
    9 lutego, 2015, 4:46 pm

    genialny blog! pozostane jako wierna fanka 🙂 !

    1. opalanka
      9 lutego, 2015, 5:07 pm

      Zostań , zostań ! Bardzo się cieszę 🙂

  4. Anonimowy
    24 lutego, 2016, 12:12 pm

    Witaj!
    Pysznie tu u Ciebie!
    Mniammmmm…. 😉
    Mam pytanie odnośnie ciasta… nie jest twarde pomimo 5 jajek całych ?
    Pozdrawiam
    Aguśka 😉

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 4:59 pm

      Można dać same żółtka. To nie całkiem typowe kruche, ma proszek do pieczenia.

  5. Maja
    17 czerwca, 2016, 12:01 pm

    Taka szarlotka z lodami. Co za luksus 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)