Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi

Chciałam zrobić lody. Pyszne, śmietankowe lody. Lody waniliowe. Nie mam maszynki. Przepis bez jej użycia znalazłam tu. Zrobienie ich jest bardzo proste i szybkie. Całość wykonania to kilka minut. I tylko tyle, i już tylko czekać na zamarznięcie? Może polewę z rabarbaru. Albo jakąś inną wymyślność. Domownicy zdecydowali, że do lodów zwyczajnie najlepsza jest szarlotka. No to jest. Najlepsza, krucha, maślana, z domowego zeszytu. A lody smakują prawdziwą śmietanką i wanilią, są naprawdę bardzo dobre.

szarlotka z lodami waniliowymi
szarlotka z lodami waniliowymi

Składniki ( na blaszkę ok. 23x32cm) : 

na ciasto: 

– 3 szklanki pszennej mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
– 250 g masła
– 5 jajek

 masa jabłkowa: 

– 3 kg jabłek ( najlepiej szarej renety lub antonówki)
– 1/2 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego
– łyżeczka cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi)

do posypania:

-cukier puder

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć krótką chwilę z cukrami, nie mieszając zbyt intensywnie (w pierwszej chwili w ogóle), by cukier lekko się skarmelizował.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukry, posiekane na kawałki masło, 4 żółtka i całe jajko.
Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny – godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Blaszkę nasmarować masłem i wysypać tartą bułką, połową ciasta wykleić spód, wyłożyć na nie jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie mniej więcej na wielkość blaszki i przykryć owoce. Piec około godziny pilnując, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Jeśli tak się dzieje, można nakryć ciasto  folią aluminiową. Po upieczeniu, przy pomocy sitka posypać ciasto.

lody waniliowe  ( ok. 1,3 l) :

– 300 ml schłodzonej mocno, słodkiej śmietanki 30-36%
– dwa jajka
-100 g cukru
– laska wanilii (użyłam łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
– łyżka wody

Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru utrzeć z żółtkami i łyżką wody. Osobno ubić białka, pod koniec dodając cukier. W osobnym pojemniku ubić śmietankę. Do ubitych żółtek delikatnie dodawać po łyżce  piany i wmieszać przy pomocy łopatki. Wmieszać również porcjami śmietanę i środek wyskrobanej nożem, przeciętej laski wanilii wraz z ziarenkami.

 

szarlotka z lodami waniliowymi

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

Zapisz



  1. kolorowa pokrzywa
    23 maja, 2013, 5:12 pm

    Domowe lody waniliowe i szarlotka, wspaniały deser! 🙂

  2. Salvador Dali
    23 maja, 2013, 7:29 pm

    no tak! jabłecznik na kruchym rządzi, nie ma lepszego <3 a do tego domowe lody, ooooochh.. w tym momencie ja się rozpłynęłam!

  3. Patrycja Komycz
    9 lutego, 2015, 4:46 pm

    genialny blog! pozostane jako wierna fanka 🙂 !

    1. opalanka
      9 lutego, 2015, 5:07 pm

      Zostań , zostań ! Bardzo się cieszę 🙂

  4. Anonimowy
    24 lutego, 2016, 12:12 pm

    Witaj!
    Pysznie tu u Ciebie!
    Mniammmmm…. 😉
    Mam pytanie odnośnie ciasta… nie jest twarde pomimo 5 jajek całych ?
    Pozdrawiam
    Aguśka 😉

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 4:59 pm

      Można dać same żółtka. To nie całkiem typowe kruche, ma proszek do pieczenia.

  5. Maja
    17 czerwca, 2016, 12:01 pm

    Taka szarlotka z lodami. Co za luksus 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)