Jak upiec kaczkę? Kaczka z solanki
Jak upiec kaczkę? Ciemne mięso kaczki lubię bardzo. Jest dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatny kurczak. Jednym ze sposobów na miękkie i soczyste mięso jest moczenie go w wodzie z solą. Wody musi być tyle, by całkowicie przykryła tuszkę. Najczęściej zalewam mięso w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę odwróconą do góry nogami pokrywkę (w garnku nieco za małą) i stawiam na niej coś ciężkiego, kaczka jak to kaczka – lubi wypływać na wierzch. Robię to po południu poprzedniego dnia, zostawiam ją na noc w lodówce. Rano wyciągam, suszę ręcznikiem papierowym i odstawiam by lekko przeschła. Piekę w rękawie foliowym albo w naczyniu żaroodpornym lub zwyczajnie na blaszce, przykrywając po zrumienieniu mięso folią. Nie podlewam, mięso kaczki jest tłuste i przykryte pozostaje soczyste bez pomocy.
Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Kto lubi – może nałożyć do środka tuszki połówki jabłek – wypływający z kaczki sos – dla mnie pycha. 2-3 jabłka pokrojone na ćwiartki można wtedy dodatkowo obsmażyć krótko na maśle, posypać majerankiem i podlać sokiem pomarańczowym, poddusić chwilę i obłożyć mięso po podaniu i mamy klasyczną kaczkę z jabłkami. Jeśli pominiemy jabłka – będzie pysznie inaczej. Bardzo łatwy obiad na niedzielę czy święta, pycha. Jak upiec kaczkę – odpowiedź.
Jak upiec kaczkę? – składniki:
– wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2kg)
– ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
– dwie łyżki majeranku
– ew. 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
– ok. pół łyżeczki pieprzu (mniej, jeśli lubimy łagodne smaki, więcej jeśli ostre)
Jeśli chcemy kaczki z jabłkami – 6 jabłek , łyżka masła, pół szklanki soku pomarańczowego i dodatkowa łyżka majeranku.
Jak upiec kaczkę? – przepis
Odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę dobrze ostudzić ( jesienią i zimą wystawiam za okno). Zalać nią tuszkę kaczki pilnując, by całe mięso było zanurzone. Odstawić do lodówki na 8-16 lub nawet 24 godziny. Wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wmasować w skórę kaczki majeranek rozmaryn i pieprz. Jeśli chcemy wersji z jabłkami, dwa pokrojone (ze skórką) włożyć do środka tuszki, można spiąć otwór kaczki wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypadły. Odstawić na pół godziny. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki.
Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Jeśli pieczemy w rękawie, nagrzać piekarnik do 160 st, zawiązać boki folii, nakłuć ją w kilku miejscach i piec 2,5 godziny. Rozciąć folię u góry, lekko rozchylić ale tak, by sos nie wypłynął i ustawić temperaturę 230 stopni. Piec 20 minut do pół godziny, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso. W wersji z jabłkami – pozostałe jabłka ze skórką podzielić na ćwiartki, podsmażyć chwilę w rondlu na rozgrzanym maśle, posypać majerankiem, po 5 minutach zalać sokiem z pomarańczy, poddusić jeszcze dwie minuty. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć podprażonymi jabłkami, podlać sosem zebranym z naczynia lub z rękawa lub sos podać osobno w sosjerce.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
kiedyś robiłam kaczkę i wyszła mi twarda… już wiem, co zrobiłam źle 🙂 nie wymoczyłam kaczki w solance… zapisuję do zrobienia, dzięki! 🙂
Kaczce po pieczeniu należy dać ok. 5-10 min odpocząć w folii aluminiowej, wtedy nie będzie twarda?
i co przez te 10 minut zmięknie?
Co za bzdury!!!
O, muszę koniecznie tak zrobić kaczkę! świetny sposób:)
ostatnio ( w niedzielę!) jadłam pierwszy raz pierś kaczki zrobioną jedynie w soli i majeranku-była bombowa 🙂
Twoja wersja z dodatkiem rozmarynu-brzmi baaardzo kusząco! I te zdjęcia, mniam 🙂
wow, ale obiad! pycha, dawno u nas kaczki nie było, narobiłas mi ochoty 🙂
Witam bede wdzieczna za odpowiedz na moj komentarz przy przepisie na domowe kajzerki, pozdrawiam 🙂
Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje rewelacyjnie!
Rewelacyjnie wygląda. Jak z najlepszej restauracji 🙂
Rewelacja!!!!
Zrobiłam.Idealna! Pyszna, aromatyczna, mięciutka (tymbardziej, że ja w ogóle nie umiem gotować):-)
No jak nie umiesz, jak kaczka Ci wyszła – umiesz:)
moja kaczuszka właśnie się piecze, podam ją z cząstkami ziemniaków, po degustacji napiszę jak smakowała
pycha
🙂 smacznego:)
Na ile osób wystarczy kala 2-2,5kg kaczka?
Nigdy nie wiadomo ile się z niej wyleje wody i ile wytopi tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dwukilową z Lidla i starczyło nam na trzy osoby.
Chcę upiec dwie kaczki na raz (obie mają po ok 2,4kg)- jak długo mam je piec? Z uwagi na zbyt małe naczynie żaroodporne muszę to zrobić w rękawie do pieczenia.
Piekłabym tyle samo co jedną.
…kurde…nie mam majeranku !!!…:(((…
po raz pierwszy piekłam kaczkę i wyszła super. kaczka w solance leżała 7 godz- tylko tyle miałam czasu na leżakowanie, a farsz zmieniłam na pieczarkowo cebulowy – bo nie miałam jabłek. Piekłam 3,5 godz. zapach było czuć w całym domu. Tak szybko się rozeszła że nie zdążyłam zrobić zdjęcia:( przepis już dodany do ulubionych! pozdrawiam
Bardzo się cieszę, pozdarawiam:)
wyszla mi najlepsza kaczka w rodzinie 😀
Wszyscy zachwyceni. Bardzo mięciutka, aromatyczna i przepyszna.
Zrobiłam w szklanej brytfance z jabłkami.
Napewno przepis trafi do naiulubionych.
Bardzo dziekuje 🙂
Aurica 😉
Bardzo się cieszę, najlepsza kaczka w rodzinie to jest coś! Pozdrawiam:)
Chciałbym spytać czy można rozmrażać kaczkę w solance bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ?
Czy w ten sam sposób pieczemy gęś? Można prosić o przepis na gęś ?
Czy po takim moczeniu w solance nie należy już przed pieczeniem nacierać solą ? Zawsze nacierałem mieszanką soli z pieprzem.
Wojtek
Można rozmrażać ją w solance.
Można tym samym sposobem upiec gęś. Przepis ten sam, tylko naczynia do moczenia i ilość solanki odpowiednie do zanurzenia w niej mięsa.
Po moczeniu w solance nie należy już dodatkowo nacierać solą. Można innymi, ulubionym przyprawami
Wychodzi smaczna bo moczysz w solance ale i bez tego można przyrządzić dobra kaczkę z tym że czas pieczenia należy gruuubo skrócić. Przyjmuje się że na każdy kg kaczki ma ona siedziec 45 min w piekarniku i to bez rękawa czy przykrycia. Tutaj są wszystkie info: okaczka.pl
Ogólnie moczenie mięs naprawdę dużo daje więc spróbuje kiedys po Twojemu 😉
Smakują mi bardziej pieczone długo, w niskiej temperaturze, co poradzę:) Można i tak, można i tak:)
szesc lyzek ale jakich
dużych.
Czy kaczka nie wyjdzie jeśli solanka była letnia?
wyjdzie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, kamień z serca 🙂
Włożyłam kaczkę do solanki i okazało się, że nie mam czasu jej zrobić na następny dzień. Czy kaczka może spędzić w solance 2dni?
W lodówce powinna wytrzymać. I temperaturę można obniżyć, jeśli jest taka możliwość.
Uważam, że to najlepszy przepis – mam kaczkę w częściach osobno udka i piersi, trochę mnie zastanawia czy 2,5 godz pieczenia to nie za długo i czy na kaczkę w częściach ta ilość soli to nie ciut za dużo..ale chcę podziękować ..bo z Twoich przepisów korzystam nie pierwszy raz i zawsze super jest!!!!Pozdrawiam serdecznie..
Czas pieczenia można skrócić, te 45 minut na 1 kg wydają się słuszne. A jeśli chodzi o sól -utrzymałabym ten roztwór z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Moja kaczuszka już się moczy !!!
180 termobieg 2h
Kaczka z tego przepisu wychodzi cudowna! chciałam tylko zapytać czy jeśli będę chciała upiec naraz 2 sztuki i zrobię to w brytfance poprostu po zapieczeniu przykryte folią, to wyjdzie równie soczysta jak pieczona przykryta w naczyniu żaroodpornym z pokrywką ? zawsze piekłam jedną w naczyniu i była boska , ale na większą ilość osób nie wystarczy:)
z góry dziękuję za odpowiedź, przepisy z tego bloga to dla mnie zawsze pewnik jeśli mi bardzo zależy , żeby na pewno wyszło:)
Tak, wyjdzie tak samo soczysta, trzeba okryć folią szczelnie.
Nie tylko niebo na talerzu…ale niebo w gębie. Robię kaczuszkę kolejny raz…małżonek zachwycony.
Czy po tej solance mogę ją faszerowac
Tak, jak najbardziej.
Czy mogę upiec kaczkę w całości bez faszerowana w rękawie a po upieczeniu ja pokroić?
Tak. Trzeba odczekać przed krojeniem z 10 – 15 minut.
Piec z termoobiegiem czy bez?
Bez.
Super przepis .Kaczka rozpływa się w ustach ?
Czy mogę kaczkę pokroić przed pieczeniem? Jak długo wtedy musi być w pieczona?
Lepiej nie, bardziej wyschnie. Nie piekłam pokrojonej, nie wiem. Trzeba obserwować i pierwszą poświęcić na lekcję:)
Świetny przepis. Kaczkę przyrządzałam pierwszy raz w życiu i ten przepis trafił w moje ręce. Moczyłam w solance ok 24 godz. Doskonała.
Dziękuję bardzo, też uwielbiam ten przepis, zawsze jest soczyście.
Jak zrobiłem pierwszy raz kaczkę z tego przepisu to córka się mnie spytała, “czy możemy częściej jeść takie luksusowe obiady?” a druga córka spytała “czemu tak mało tych jabłek?” 😉
O, jak się cieszę!