Jak upiec kaczkę? Kaczka z solanki

Jak upiec kaczkę? Ciemne mięso kaczki lubię bardzo. Jest dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatny kurczak. Jednym ze sposobów na miękkie i soczyste mięso jest moczenie go w wodzie z solą. Wody musi być tyle, by całkowicie przykryła tuszkę. Najczęściej zalewam mięso w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę odwróconą do góry nogami pokrywkę (w garnku nieco za małą) i stawiam na niej coś ciężkiego, kaczka jak to kaczka – lubi wypływać na wierzch. Robię to po południu poprzedniego dnia, zostawiam ją na noc w lodówce. Rano wyciągam, suszę ręcznikiem papierowym i odstawiam by lekko przeschła. Piekę w rękawie foliowym albo w naczyniu żaroodpornym lub zwyczajnie na blaszce, przykrywając po zrumienieniu mięso folią. Nie podlewam, mięso kaczki jest tłuste i przykryte pozostaje soczyste bez pomocy.

Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Kto lubi – może nałożyć do środka tuszki  połówki jabłek – wypływający z kaczki sos – dla mnie pycha. 2-3 jabłka pokrojone na ćwiartki można wtedy dodatkowo obsmażyć krótko na maśle, posypać majerankiem i podlać sokiem pomarańczowym, poddusić chwilę i obłożyć mięso po podaniu i mamy klasyczną kaczkę z jabłkami. Jeśli pominiemy jabłka – będzie pysznie inaczej. Bardzo łatwy obiad na niedzielę czy święta, pycha. Jak upiec kaczkę – odpowiedź.

Jak upiec kaczkę?

Jak upiec kaczkę? – składniki: 

– wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2kg)
– ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
– dwie łyżki majeranku
– ew. 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
– ok. pół łyżeczki pieprzu (mniej, jeśli lubimy łagodne smaki, więcej jeśli ostre)

Jeśli chcemy kaczki z jabłkami – 6 jabłek , łyżka masła, pół szklanki soku pomarańczowego i dodatkowa łyżka majeranku.

Jak upiec kaczkę? – przepis

Odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę dobrze ostudzić ( jesienią i zimą wystawiam za okno). Zalać nią tuszkę kaczki pilnując, by całe mięso było zanurzone. Odstawić do lodówki na 8-16 lub nawet 24 godziny. Wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wmasować w skórę kaczki majeranek rozmaryn i pieprz. Jeśli chcemy wersji z jabłkami, dwa pokrojone (ze skórką) włożyć do środka tuszki, można spiąć otwór kaczki wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypadły. Odstawić na pół godziny. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki.

Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Jeśli pieczemy w rękawie, nagrzać piekarnik do 160 st, zawiązać boki folii, nakłuć ją w kilku miejscach  i piec 2,5 godziny. Rozciąć folię u góry, lekko rozchylić ale tak, by sos nie wypłynął i ustawić temperaturę 230 stopni. Piec 20 minut do pół godziny, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso. W wersji z jabłkami – pozostałe jabłka ze skórką podzielić na ćwiartki, podsmażyć chwilę w rondlu na rozgrzanym maśle, posypać majerankiem, po 5 minutach zalać sokiem z pomarańczy, poddusić jeszcze dwie minuty. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć podprażonymi jabłkami, podlać sosem zebranym z naczynia lub z rękawa lub sos podać osobno w sosjerce.

Jak upiec kaczkę?

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. poproszedokladke.pl
    28 października, 2014, 9:06 am

    kiedyś robiłam kaczkę i wyszła mi twarda… już wiem, co zrobiłam źle 🙂 nie wymoczyłam kaczki w solance… zapisuję do zrobienia, dzięki! 🙂

    1. Asia
      6 lutego, 2021, 12:09 pm

      Kaczce po pieczeniu należy dać ok. 5-10 min odpocząć w folii aluminiowej, wtedy nie będzie twarda?

      1. kucharz
        3 maja, 2021, 8:56 pm

        i co przez te 10 minut zmięknie?
        Co za bzdury!!!

  2. Lena
    28 października, 2014, 9:21 am

    O, muszę koniecznie tak zrobić kaczkę! świetny sposób:)

  3. Salvador Dali
    28 października, 2014, 7:58 pm

    ostatnio ( w niedzielę!) jadłam pierwszy raz pierś kaczki zrobioną jedynie w soli i majeranku-była bombowa 🙂
    Twoja wersja z dodatkiem rozmarynu-brzmi baaardzo kusząco! I te zdjęcia, mniam 🙂

  4. Marta
    29 października, 2014, 10:22 am

    wow, ale obiad! pycha, dawno u nas kaczki nie było, narobiłas mi ochoty 🙂

  5. Anonimowy
    29 października, 2014, 4:52 pm

    Witam bede wdzieczna za odpowiedz na moj komentarz przy przepisie na domowe kajzerki, pozdrawiam 🙂

  6. Konczi i Szpileczka
    30 października, 2014, 7:28 am

    Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje rewelacyjnie!

  7. Kasia – Ulubione Przepisy
    3 listopada, 2014, 11:41 am

    Rewelacyjnie wygląda. Jak z najlepszej restauracji 🙂

  8. ugotujmyto.pl
    3 listopada, 2014, 8:23 pm

    Rewelacja!!!!

  9. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 9:09 pm

    Zrobiłam.Idealna! Pyszna, aromatyczna, mięciutka (tymbardziej, że ja w ogóle nie umiem gotować):-)

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 9:11 pm

      No jak nie umiesz, jak kaczka Ci wyszła – umiesz:)

  10. Anonimowy
    28 marca, 2015, 1:35 pm

    moja kaczuszka właśnie się piecze, podam ją z cząstkami ziemniaków, po degustacji napiszę jak smakowała

  11. Anonimowy
    29 marca, 2015, 10:31 am

    pycha

  12. opalanka
    29 marca, 2015, 8:45 pm

    🙂 smacznego:)

  13. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 8:57 pm

    Na ile osób wystarczy kala 2-2,5kg kaczka?

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 12:27 pm

      Nigdy nie wiadomo ile się z niej wyleje wody i ile wytopi tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dwukilową z Lidla i starczyło nam na trzy osoby.

  14. Anonimowy
    3 kwietnia, 2015, 9:38 pm

    Chcę upiec dwie kaczki na raz (obie mają po ok 2,4kg)- jak długo mam je piec? Z uwagi na zbyt małe naczynie żaroodporne muszę to zrobić w rękawie do pieczenia.

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:14 pm

      Piekłabym tyle samo co jedną.

  15. theoo
    28 maja, 2015, 12:18 pm

    …kurde…nie mam majeranku !!!…:(((…

  16. Malinka
    5 lipca, 2015, 7:57 am

    po raz pierwszy piekłam kaczkę i wyszła super. kaczka w solance leżała 7 godz- tylko tyle miałam czasu na leżakowanie, a farsz zmieniłam na pieczarkowo cebulowy – bo nie miałam jabłek. Piekłam 3,5 godz. zapach było czuć w całym domu. Tak szybko się rozeszła że nie zdążyłam zrobić zdjęcia:( przepis już dodany do ulubionych! pozdrawiam

    1. opalanka
      6 lipca, 2015, 8:09 am

      Bardzo się cieszę, pozdarawiam:)

  17. Aurica Witman
    10 stycznia, 2016, 8:33 pm

    wyszla mi najlepsza kaczka w rodzinie 😀
    Wszyscy zachwyceni. Bardzo mięciutka, aromatyczna i przepyszna.
    Zrobiłam w szklanej brytfance z jabłkami.

    Napewno przepis trafi do naiulubionych.
    Bardzo dziekuje 🙂

    Aurica 😉

    1. opalanka
      10 stycznia, 2016, 8:49 pm

      Bardzo się cieszę, najlepsza kaczka w rodzinie to jest coś! Pozdrawiam:)

  18. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 10:17 am

    Chciałbym spytać czy można rozmrażać kaczkę w solance bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ?
    Czy w ten sam sposób pieczemy gęś? Można prosić o przepis na gęś ?
    Czy po takim moczeniu w solance nie należy już przed pieczeniem nacierać solą ? Zawsze nacierałem mieszanką soli z pieprzem.

    Wojtek

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 10:58 am

      Można rozmrażać ją w solance.
      Można tym samym sposobem upiec gęś. Przepis ten sam, tylko naczynia do moczenia i ilość solanki odpowiednie do zanurzenia w niej mięsa.
      Po moczeniu w solance nie należy już dodatkowo nacierać solą. Można innymi, ulubionym przyprawami

  19. Aneta Bielak-Szymanek
    28 stycznia, 2016, 1:03 pm

    Wychodzi smaczna bo moczysz w solance ale i bez tego można przyrządzić dobra kaczkę z tym że czas pieczenia należy gruuubo skrócić. Przyjmuje się że na każdy kg kaczki ma ona siedziec 45 min w piekarniku i to bez rękawa czy przykrycia. Tutaj są wszystkie info: okaczka.pl
    Ogólnie moczenie mięs naprawdę dużo daje więc spróbuje kiedys po Twojemu 😉

    1. opalanka
      28 stycznia, 2016, 1:31 pm

      Smakują mi bardziej pieczone długo, w niskiej temperaturze, co poradzę:) Można i tak, można i tak:)

  20. Anonimowy
    26 lutego, 2016, 6:21 pm

    szesc lyzek ale jakich

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 8:00 pm

      dużych.

  21. Kerek
    26 marca, 2016, 7:52 pm

    Czy kaczka nie wyjdzie jeśli solanka była letnia?

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 7:58 pm

      wyjdzie.

    2. Kerek
      26 marca, 2016, 8:01 pm

      Bardzo dziękuję za odpowiedź, kamień z serca 🙂

  22. Anonimowy
    9 maja, 2016, 2:53 pm

    Włożyłam kaczkę do solanki i okazało się, że nie mam czasu jej zrobić na następny dzień. Czy kaczka może spędzić w solance 2dni?

    1. opalanka
      9 maja, 2016, 5:36 pm

      W lodówce powinna wytrzymać. I temperaturę można obniżyć, jeśli jest taka możliwość.

  23. krystyna rauer
    15 czerwca, 2016, 12:44 pm

    Uważam, że to najlepszy przepis – mam kaczkę w częściach osobno udka i piersi, trochę mnie zastanawia czy 2,5 godz pieczenia to nie za długo i czy na kaczkę w częściach ta ilość soli to nie ciut za dużo..ale chcę podziękować ..bo z Twoich przepisów korzystam nie pierwszy raz i zawsze super jest!!!!Pozdrawiam serdecznie..

    1. opalanka
      15 czerwca, 2016, 1:34 pm

      Czas pieczenia można skrócić, te 45 minut na 1 kg wydają się słuszne. A jeśli chodzi o sól -utrzymałabym ten roztwór z przepisu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

  24. Gosiaczek
    12 maja, 2017, 5:41 am

    Moja kaczuszka już się moczy !!!

  25. al
    18 marca, 2018, 6:41 am

    180 termobieg 2h

  26. Magda
    19 marca, 2018, 9:05 am

    Kaczka z tego przepisu wychodzi cudowna! chciałam tylko zapytać czy jeśli będę chciała upiec naraz 2 sztuki i zrobię to w brytfance poprostu po zapieczeniu przykryte folią, to wyjdzie równie soczysta jak pieczona przykryta w naczyniu żaroodpornym z pokrywką ? zawsze piekłam jedną w naczyniu i była boska , ale na większą ilość osób nie wystarczy:)
    z góry dziękuję za odpowiedź, przepisy z tego bloga to dla mnie zawsze pewnik jeśli mi bardzo zależy , żeby na pewno wyszło:)

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2018, 10:50 am

      Tak, wyjdzie tak samo soczysta, trzeba okryć folią szczelnie.

  27. Henryka
    18 lipca, 2018, 11:49 am

    Nie tylko niebo na talerzu…ale niebo w gębie. Robię kaczuszkę kolejny raz…małżonek zachwycony.

  28. Malwina
    10 października, 2019, 11:04 am

    Czy po tej solance mogę ją faszerowac

    1. Beata Królikiewicz
      10 października, 2019, 3:52 pm

      Tak, jak najbardziej.

  29. Ewelina
    1 marca, 2020, 5:55 pm

    Czy mogę upiec kaczkę w całości bez faszerowana w rękawie a po upieczeniu ja pokroić?

    1. Beata Królikiewicz
      2 marca, 2020, 9:05 pm

      Tak. Trzeba odczekać przed krojeniem z 10 – 15 minut.

  30. Ewelina
    4 kwietnia, 2020, 8:29 am

    Piec z termoobiegiem czy bez?

    1. Beata Królikiewicz
      4 kwietnia, 2020, 9:02 am

      Bez.

  31. Iwona
    7 czerwca, 2020, 7:00 am

    Super przepis .Kaczka rozpływa się w ustach ?

  32. Ewelina
    23 czerwca, 2020, 3:05 pm

    Czy mogę kaczkę pokroić przed pieczeniem? Jak długo wtedy musi być w pieczona?

    1. Beata Królikiewicz
      24 czerwca, 2020, 6:54 am

      Lepiej nie, bardziej wyschnie. Nie piekłam pokrojonej, nie wiem. Trzeba obserwować i pierwszą poświęcić na lekcję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie