najlepszy kurczak pieczony na płasko

Najlepszy kurczak pieczony na płasko

Najlepszy kurczak pieczony na płasko, z soczystym, rumianym, pysznie doprawionym mięsem jest świetny ponieważ…piecze się sam:)
Dzień wcześniej zalewasz kurczaka słoną wodą, a następnego nacierasz mieszanką odpowiednich przypraw i pieczesz. Mięso ma złotą skórkę na całej powierzchni i naprawdę można się zachwycić jego smakiem! Tym sposobem upieczesz każdą inną, drobiową tuszkę, świetna będzie pieczona perliczka, gęś, pieczony indyk czy kaczka.

Uwielbiam takie obiady, kiedy przez kilka godzin wcześniej obłędnie pachnie w domu pieczonym mięsiwem, ochota na jedzenie wzrasta i wzrasta, a tuż przed posiłkiem już nikt nie może się doczekać:)

Sposób na takie pieczenie to z angielska tzw. “spatchcock” lub flat roasted. Niektóre przepisy podają, że tuszkę powiedzmy 1,80kg można upiec już w 45 minut. Ja lubię mięso bardzo miękkie, w rozpadzie, zatem piecze się albo 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni albo 3 godziny w temperaturze 150 stopni. Wszystko w zależności od tego, o której godzinie wejdę do kuchni i na którą ustalimy czas obiadu:)
Można i tak, można i tak. Moczenie w solance nie jest obowiązkowe ale aż takiej soczystości mięsa nie udaje mi się uzyskać w inny sposób.

Baaaardzo polecam. Dzielenie soczystej pieczeni przy okazji zwłaszcza niedzielnego, świątecznego obiadu ma w sobie coś. Lubię to. Oj, lubię.

Zobacz też przepis na pieczoną kaczkę

Najlepszy kurczak pieczony na płasko:

  • kurczak ok. 1,80 – 2kg, najlepiej z chowu eko
  • solanka czyli 2l wody z kranu i 3,5 łyżki soli
  • domowa przyprawa “złocista” czyli: 3 łyżki słodkiej, mielonej papryki, 1 łyżka curry, 2,5 łyżeczki czosnku granulowanego,                1 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonych liści kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki suszonego chilli, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki soli.
  • łyżka majeranku – opcjonalnie, jeśli lubisz
  • łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
  • ew. 2-3 marchewki pokrojone w grube słupki

Najlepszy kurczak pieczony na płasko – przepis:

Kurczaka położyć na dużej desce do krojenia, kręgosłupem do góry.
Nożycami do drobiu wyciąć kuper i kręgosłup zaczynając od strony otworu przy nogach. Ciach linię po jednej stronie, ciach po drugiej  stronie, wyciąć razem z szyją kręgosłupowy pasek. Wycięty kawałek zachować w zamrażarce do przygotowania jakiejś zupy.
Ułożyć tuszkę w dużej misce lub garnku, zalać wodą z solą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 12- 24 godziny.
Wyjąć mięso z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ułożyć na desce do krojenia i nacisnąć mocno ręką z góry, rozpłaszczając tuszkę na płasko.
Przyprawy zmieszać. Natrzeć nimi mięso, od strony skóry i w środku. Na wierzchu ułożyć kilka okruchów/niedużych kawałeczków masła.
Jeśli mamy czas, by kurczak poleżał w przyprawach godzinę lub więcej – kilka godzin – świetnie.

Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra- dół.
Dno formy do pieczenia nasmarować masłem lub olejem. Ułożyć tam na płasko tuszkę i przykryć arkuszem papieru do pieczenia lub alufolią.
Piec na środkowej półce 70 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 20 minut pilnując by za mocno się nie zrumieniło. Jeśli osiągniemy pożądany kolor można wyjąć mięso z pieca.
W trakcie pieczenia można zajrzeć do mięsa 2-3 razy i polać je wytworzonym sosem.
Pozostawić na 10 – 15 minut na kuchennym blacie i kroić na porcje.

najlepszy kurczak pieczony na płasko

najlepszy kurczak pieczony na płasko

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)