Jak upiec kaczkę? Kaczka z solanki

Jak upiec kaczkę? Ciemne mięso kaczki lubię bardzo. Jest dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatny kurczak. Jednym ze sposobów na miękkie i soczyste mięso jest moczenie go w wodzie z solą. Wody musi być tyle, by całkowicie przykryła tuszkę. Najczęściej zalewam mięso w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę odwróconą do góry nogami pokrywkę (w garnku nieco za małą) i stawiam na niej coś ciężkiego, kaczka jak to kaczka – lubi wypływać na wierzch. Robię to po południu poprzedniego dnia, zostawiam ją na noc w lodówce. Rano wyciągam, suszę ręcznikiem papierowym i odstawiam by lekko przeschła. Piekę w rękawie foliowym albo w naczyniu żaroodpornym lub zwyczajnie na blaszce, przykrywając po zrumienieniu mięso folią. Nie podlewam, mięso kaczki jest tłuste i przykryte pozostaje soczyste bez pomocy.

Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Kto lubi – może nałożyć do środka tuszki  połówki jabłek – wypływający z kaczki sos – dla mnie pycha. 2-3 jabłka pokrojone na ćwiartki można wtedy dodatkowo obsmażyć krótko na maśle, posypać majerankiem i podlać sokiem pomarańczowym, poddusić chwilę i obłożyć mięso po podaniu i mamy klasyczną kaczkę z jabłkami. Jeśli pominiemy jabłka – będzie pysznie inaczej. Bardzo łatwy obiad na niedzielę czy święta, pycha. Jak upiec kaczkę – odpowiedź.

Jak upiec kaczkę?

Jak upiec kaczkę? – składniki: 

– wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2kg)
– ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
– dwie łyżki majeranku
– ew. 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
– ok. pół łyżeczki pieprzu (mniej, jeśli lubimy łagodne smaki, więcej jeśli ostre)

Jeśli chcemy kaczki z jabłkami – 6 jabłek , łyżka masła, pół szklanki soku pomarańczowego i dodatkowa łyżka majeranku.

Jak upiec kaczkę? – przepis

Odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę dobrze ostudzić ( jesienią i zimą wystawiam za okno). Zalać nią tuszkę kaczki pilnując, by całe mięso było zanurzone. Odstawić do lodówki na 8-16 lub nawet 24 godziny. Wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wmasować w skórę kaczki majeranek rozmaryn i pieprz. Jeśli chcemy wersji z jabłkami, dwa pokrojone (ze skórką) włożyć do środka tuszki, można spiąć otwór kaczki wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypadły. Odstawić na pół godziny. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki.

Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Jeśli pieczemy w rękawie, nagrzać piekarnik do 160 st, zawiązać boki folii, nakłuć ją w kilku miejscach  i piec 2,5 godziny. Rozciąć folię u góry, lekko rozchylić ale tak, by sos nie wypłynął i ustawić temperaturę 230 stopni. Piec 20 minut do pół godziny, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso. W wersji z jabłkami – pozostałe jabłka ze skórką podzielić na ćwiartki, podsmażyć chwilę w rondlu na rozgrzanym maśle, posypać majerankiem, po 5 minutach zalać sokiem z pomarańczy, poddusić jeszcze dwie minuty. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć podprażonymi jabłkami, podlać sosem zebranym z naczynia lub z rękawa lub sos podać osobno w sosjerce.

Jak upiec kaczkę?

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. poproszedokladke.pl
    28 października, 2014, 9:06 am

    kiedyś robiłam kaczkę i wyszła mi twarda… już wiem, co zrobiłam źle 🙂 nie wymoczyłam kaczki w solance… zapisuję do zrobienia, dzięki! 🙂

  2. Lena
    28 października, 2014, 9:21 am

    O, muszę koniecznie tak zrobić kaczkę! świetny sposób:)

  3. Salvador Dali
    28 października, 2014, 7:58 pm

    ostatnio ( w niedzielę!) jadłam pierwszy raz pierś kaczki zrobioną jedynie w soli i majeranku-była bombowa 🙂
    Twoja wersja z dodatkiem rozmarynu-brzmi baaardzo kusząco! I te zdjęcia, mniam 🙂

  4. Marta
    29 października, 2014, 10:22 am

    wow, ale obiad! pycha, dawno u nas kaczki nie było, narobiłas mi ochoty 🙂

  5. Anonimowy
    29 października, 2014, 4:52 pm

    Witam bede wdzieczna za odpowiedz na moj komentarz przy przepisie na domowe kajzerki, pozdrawiam 🙂

  6. Konczi i Szpileczka
    30 października, 2014, 7:28 am

    Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje rewelacyjnie!

  7. Kasia – Ulubione Przepisy
    3 listopada, 2014, 11:41 am

    Rewelacyjnie wygląda. Jak z najlepszej restauracji 🙂

  8. ugotujmyto.pl
    3 listopada, 2014, 8:23 pm

    Rewelacja!!!!

  9. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 9:09 pm

    Zrobiłam.Idealna! Pyszna, aromatyczna, mięciutka (tymbardziej, że ja w ogóle nie umiem gotować):-)

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 9:11 pm

      No jak nie umiesz, jak kaczka Ci wyszła – umiesz:)

  10. Anonimowy
    28 marca, 2015, 1:35 pm

    moja kaczuszka właśnie się piecze, podam ją z cząstkami ziemniaków, po degustacji napiszę jak smakowała

  11. Anonimowy
    29 marca, 2015, 10:31 am

    pycha

  12. opalanka
    29 marca, 2015, 8:45 pm

    🙂 smacznego:)

  13. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 8:57 pm

    Na ile osób wystarczy kala 2-2,5kg kaczka?

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 12:27 pm

      Nigdy nie wiadomo ile się z niej wyleje wody i ile wytopi tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dwukilową z Lidla i starczyło nam na trzy osoby.

  14. Anonimowy
    3 kwietnia, 2015, 9:38 pm

    Chcę upiec dwie kaczki na raz (obie mają po ok 2,4kg)- jak długo mam je piec? Z uwagi na zbyt małe naczynie żaroodporne muszę to zrobić w rękawie do pieczenia.

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:14 pm

      Piekłabym tyle samo co jedną.

  15. theoo
    28 maja, 2015, 12:18 pm

    …kurde…nie mam majeranku !!!…:(((…

  16. Malinka
    5 lipca, 2015, 7:57 am

    po raz pierwszy piekłam kaczkę i wyszła super. kaczka w solance leżała 7 godz- tylko tyle miałam czasu na leżakowanie, a farsz zmieniłam na pieczarkowo cebulowy – bo nie miałam jabłek. Piekłam 3,5 godz. zapach było czuć w całym domu. Tak szybko się rozeszła że nie zdążyłam zrobić zdjęcia:( przepis już dodany do ulubionych! pozdrawiam

    1. opalanka
      6 lipca, 2015, 8:09 am

      Bardzo się cieszę, pozdarawiam:)

  17. Aurica Witman
    10 stycznia, 2016, 8:33 pm

    wyszla mi najlepsza kaczka w rodzinie 😀
    Wszyscy zachwyceni. Bardzo mięciutka, aromatyczna i przepyszna.
    Zrobiłam w szklanej brytfance z jabłkami.

    Napewno przepis trafi do naiulubionych.
    Bardzo dziekuje 🙂

    Aurica 😉

    1. opalanka
      10 stycznia, 2016, 8:49 pm

      Bardzo się cieszę, najlepsza kaczka w rodzinie to jest coś! Pozdrawiam:)

  18. Anonimowy
    27 stycznia, 2016, 10:17 am

    Chciałbym spytać czy można rozmrażać kaczkę w solance bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ?
    Czy w ten sam sposób pieczemy gęś? Można prosić o przepis na gęś ?
    Czy po takim moczeniu w solance nie należy już przed pieczeniem nacierać solą ? Zawsze nacierałem mieszanką soli z pieprzem.

    Wojtek

    1. opalanka
      27 stycznia, 2016, 10:58 am

      Można rozmrażać ją w solance.
      Można tym samym sposobem upiec gęś. Przepis ten sam, tylko naczynia do moczenia i ilość solanki odpowiednie do zanurzenia w niej mięsa.
      Po moczeniu w solance nie należy już dodatkowo nacierać solą. Można innymi, ulubionym przyprawami

  19. Aneta Bielak-Szymanek
    28 stycznia, 2016, 1:03 pm

    Wychodzi smaczna bo moczysz w solance ale i bez tego można przyrządzić dobra kaczkę z tym że czas pieczenia należy gruuubo skrócić. Przyjmuje się że na każdy kg kaczki ma ona siedziec 45 min w piekarniku i to bez rękawa czy przykrycia. Tutaj są wszystkie info: okaczka.pl
    Ogólnie moczenie mięs naprawdę dużo daje więc spróbuje kiedys po Twojemu 😉

    1. opalanka
      28 stycznia, 2016, 1:31 pm

      Smakują mi bardziej pieczone długo, w niskiej temperaturze, co poradzę:) Można i tak, można i tak:)

  20. Anonimowy
    26 lutego, 2016, 6:21 pm

    szesc lyzek ale jakich

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 8:00 pm

      dużych.

  21. Kerek
    26 marca, 2016, 7:52 pm

    Czy kaczka nie wyjdzie jeśli solanka była letnia?

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 7:58 pm

      wyjdzie.

    2. Kerek
      26 marca, 2016, 8:01 pm

      Bardzo dziękuję za odpowiedź, kamień z serca 🙂

  22. Anonimowy
    9 maja, 2016, 2:53 pm

    Włożyłam kaczkę do solanki i okazało się, że nie mam czasu jej zrobić na następny dzień. Czy kaczka może spędzić w solance 2dni?

    1. opalanka
      9 maja, 2016, 5:36 pm

      W lodówce powinna wytrzymać. I temperaturę można obniżyć, jeśli jest taka możliwość.

  23. krystyna rauer
    15 czerwca, 2016, 12:44 pm

    Uważam, że to najlepszy przepis – mam kaczkę w częściach osobno udka i piersi, trochę mnie zastanawia czy 2,5 godz pieczenia to nie za długo i czy na kaczkę w częściach ta ilość soli to nie ciut za dużo..ale chcę podziękować ..bo z Twoich przepisów korzystam nie pierwszy raz i zawsze super jest!!!!Pozdrawiam serdecznie..

    1. opalanka
      15 czerwca, 2016, 1:34 pm

      Czas pieczenia można skrócić, te 45 minut na 1 kg wydają się słuszne. A jeśli chodzi o sól -utrzymałabym ten roztwór z przepisu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

  24. Gosiaczek
    12 maja, 2017, 5:41 am

    Moja kaczuszka już się moczy !!!

  25. al
    18 marca, 2018, 6:41 am

    180 termobieg 2h

  26. Magda
    19 marca, 2018, 9:05 am

    Kaczka z tego przepisu wychodzi cudowna! chciałam tylko zapytać czy jeśli będę chciała upiec naraz 2 sztuki i zrobię to w brytfance poprostu po zapieczeniu przykryte folią, to wyjdzie równie soczysta jak pieczona przykryta w naczyniu żaroodpornym z pokrywką ? zawsze piekłam jedną w naczyniu i była boska , ale na większą ilość osób nie wystarczy:)
    z góry dziękuję za odpowiedź, przepisy z tego bloga to dla mnie zawsze pewnik jeśli mi bardzo zależy , żeby na pewno wyszło:)

    1. Beata Królikiewicz
      19 marca, 2018, 10:50 am

      Tak, wyjdzie tak samo soczysta, trzeba okryć folią szczelnie.

  27. Henryka
    18 lipca, 2018, 11:49 am

    Nie tylko niebo na talerzu…ale niebo w gębie. Robię kaczuszkę kolejny raz…małżonek zachwycony.

  28. Malwina
    10 października, 2019, 11:04 am

    Czy po tej solance mogę ją faszerowac

    1. Beata Królikiewicz
      10 października, 2019, 3:52 pm

      Tak, jak najbardziej.

  29. Ewelina
    1 marca, 2020, 5:55 pm

    Czy mogę upiec kaczkę w całości bez faszerowana w rękawie a po upieczeniu ja pokroić?

    1. Beata Królikiewicz
      2 marca, 2020, 9:05 pm

      Tak. Trzeba odczekać przed krojeniem z 10 – 15 minut.

  30. Ewelina
    4 kwietnia, 2020, 8:29 am

    Piec z termoobiegiem czy bez?

    1. Beata Królikiewicz
      4 kwietnia, 2020, 9:02 am

      Bez.

  31. Iwona
    7 czerwca, 2020, 7:00 am

    Super przepis .Kaczka rozpływa się w ustach 😊

  32. Ewelina
    23 czerwca, 2020, 3:05 pm

    Czy mogę kaczkę pokroić przed pieczeniem? Jak długo wtedy musi być w pieczona?

    1. Beata Królikiewicz
      24 czerwca, 2020, 6:54 am

      Lepiej nie, bardziej wyschnie. Nie piekłam pokrojonej, nie wiem. Trzeba obserwować i pierwszą poświęcić na lekcję:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)