sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku z sosem jogurtowo – musztardowym

Sałatka ze szpinaku, ze świeżym ogórkiem, żółtą papryką, pomidorkami koktajlowymi i pozostałościami pieczeni z wczorajszego obiadu. Rzecz jasna – mięso można pominąć albo celowo podsmażyć pierś z kurczaka i pokroić ją w kosteczkę. U mnie zresztowała się pieczona kaczka z solanki , grzechem byłoby wyrzucić, do sałatki nadała się idealnie.  Zawsze, ale to zawsze przygotowuję za dużo jedzenia i muszę kombinować jak go nie zmarnować, przerobić, zamrozić, to u nas rodzinne. W takich okolicznościach przychodzi z pomocą przepis na jajcochę ,to danie pyszne i przyjmujące wszelkie nadmiary. Można upiec je w niedużej, prostokątnej formie by wyszło niewysokie i pokroić w nieduże kwadraty. Powstaną małe przekąski odpowiednie na spotkanie z przyjaciółmi. Podane na listkach sałaty, udekorowane kiełkami są świetne i dobrze wyglądają.
Sałatkę ze szpinakiem można zabrać do pracy, sos spakować osobno, do małego pojemnika lub słoiczka i polać warzywa tuż przed zjedzeniem. To zresztą dobra zasada dla podawania sałatek – by warzywa nie straciły jędrności, zwłaszcza szpinak lub sałata, dressing trzymam w osobnym naczyniu i polewam wszystko sosem w ostatniej chwili.

Sałatka ze szpinaku – składniki (na 2 -4 porcje)

  • ok. 150 g szpinaku baby
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • świeży duży ogórek lub dwa małe
  • nieduża, żółta lub czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli lub szalotka
  • ok. 100 g smażonej piersi z kurczaka lub resztek pieczeni z obiadu (dowolne, pieczone lub smażone bez panierki mięso)
  • ew. dwie łyżki podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

sos :

  •  200 ml jogurtu naturalnego
  • duża łyżka musztardy francuskiej (tej z całymi ziarnami gorczycy)
  • szczypta soli (ok.1/6 łyżeczki)

sałatka ze szpinaku – przepis

Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki, ogórek, paprykę i mięso w kostkę, cebulę w cienkie piórka lub drobną kostkę – do wyboru. wymieszać ze szpinakiem. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem.



  1. Ervisha
    17 kwietnia, 2018, 7:24 am

    Sezon na sałatki można uznać za rozpoczety 🙂

  2. magdalena
    18 kwietnia, 2018, 7:37 pm

    nie mam pod reka jogurtu.. tylko musztarda francuska:(( nie wiem jai sos wykombinowac…pomozesz?

  3. Candy Pandas
    19 kwietnia, 2018, 8:44 am

    Wręcz przepadamy za tego typu sałatkami 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie