sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku z sosem jogurtowo – musztardowym

Sałatka ze szpinaku, ze świeżym ogórkiem, żółtą papryką, pomidorkami koktajlowymi i pozostałościami pieczeni z wczorajszego obiadu. Rzecz jasna – mięso można pominąć albo celowo podsmażyć pierś z kurczaka i pokroić ją w kosteczkę. U mnie zresztowała się pieczona kaczka z solanki , grzechem byłoby wyrzucić, do sałatki nadała się idealnie.  Zawsze, ale to zawsze przygotowuję za dużo jedzenia i muszę kombinować jak go nie zmarnować, przerobić, zamrozić, to u nas rodzinne. W takich okolicznościach przychodzi z pomocą przepis na jajcochę ,to danie pyszne i przyjmujące wszelkie nadmiary. Można upiec je w niedużej, prostokątnej formie by wyszło niewysokie i pokroić w nieduże kwadraty. Powstaną małe przekąski odpowiednie na spotkanie z przyjaciółmi. Podane na listkach sałaty, udekorowane kiełkami są świetne i dobrze wyglądają.
Sałatkę ze szpinakiem można zabrać do pracy, sos spakować osobno, do małego pojemnika lub słoiczka i polać warzywa tuż przed zjedzeniem. To zresztą dobra zasada dla podawania sałatek – by warzywa nie straciły jędrności, zwłaszcza szpinak lub sałata, dressing trzymam w osobnym naczyniu i polewam wszystko sosem w ostatniej chwili.

Sałatka ze szpinaku – składniki (na 2 -4 porcje)

  • ok. 150 g szpinaku baby
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • świeży duży ogórek lub dwa małe
  • nieduża, żółta lub czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli lub szalotka
  • ok. 100 g smażonej piersi z kurczaka lub resztek pieczeni z obiadu (dowolne, pieczone lub smażone bez panierki mięso)
  • ew. dwie łyżki podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

sos :

  •  200 ml jogurtu naturalnego
  • duża łyżka musztardy francuskiej (tej z całymi ziarnami gorczycy)
  • szczypta soli (ok.1/6 łyżeczki)

sałatka ze szpinaku – przepis

Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki, ogórek, paprykę i mięso w kostkę, cebulę w cienkie piórka lub drobną kostkę – do wyboru. wymieszać ze szpinakiem. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem.



  1. Ervisha
    17 kwietnia, 2018, 7:24 am

    Sezon na sałatki można uznać za rozpoczety 🙂

  2. magdalena
    18 kwietnia, 2018, 7:37 pm

    nie mam pod reka jogurtu.. tylko musztarda francuska:(( nie wiem jai sos wykombinowac…pomozesz?

  3. Candy Pandas
    19 kwietnia, 2018, 8:44 am

    Wręcz przepadamy za tego typu sałatkami 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)