Jajcocha. Jajka zapiekane z mięsem i warzywami

Jajcocha czyli jajka zapiekane z mięsem i warzywami wpadła mi w oko na Piotrkowskich Targach Turystyki Kulinarnej. Spróbowałam od razu i myślę – moja Ci ona od pierwszego wrażenia. Jak raz, Niebo wystawiało stoisko z książkami na przeciwko gospodyń z Nieborowa, który chwaliły się swoją agroturystyką. Wiadomo- przez żołądek do serca, cudne kobitki powyciągały z komór wszelakie dobra by kusić potencjalnych gości. Było bardzo wesoło i z przytupem, dawano smalce, ogórki, domowe chleby i inne wypieki oraz swojskie naleweczki od których kręciło się w głowie że hej:)

Jak się robi jajcochę?

Pani Beata, od której nieborowski przepis dostałam mówi, że jajcocha to jej ulubiony wymiatacz lodówki, nie lubi kiedy jedzenie się marnuje, zatem wrzuca do formy wszystkie wyszperane warzywa – cebulę, marchew, kalafiora, brokuły, pora, paprykę, groszek, kukurydzę a nawet ziemniaki z obiadu. W wersji „na bogato” –  mięso z pieczeni lub wędliny z którymi nie wiadomo co zrobić. Rzecz jasna, można nabyć je specjalnie 🙂 Proporcje mogą być różne, w zależności od upodobań domowników. Ważne, by wszystkie składniki połączyła jajeczna masa.
Jajcocha wygląda trochę jak pasztet i daje się kroić w ładne plastry. Włosi uznaliby pewnie, że to jakiś rodzaj ich fritatty ale JAJCOCHA – brzmi dla mnie o wiele przyjaźniej : ) Pięknie będzie wyglądać na wielkanocnym stole, bardzo polecam.

 

jajcocha

składniki ( na małą keksówkę) : 

– duża cebula
– dwie marchewki
– biała część pora
– papryka
– pół brokuła (lub cały)
– ew. łyżka zielonego groszku
– ok. 15-20 dag szynki lub kiełbasy lub resztki pieczeni (kurczak wieprzowina lub wołowina)
– 4 jajka
– dwie kajzerki
– ok. 1/4 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki majeranku
ok. 2- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Cebulę, marchewkę i pora pokroić w drobną kostkę, paprykę nieco grubiej, brokuła lub kalafiora w drobne różyczki.
Warzywa osolić i podsmażać z rozgniecionym ząbkiem czosnku na maśle lub oleju aż będą prawie miękkie.
Bułkę pokroić w ok. centymetrową kostkę.
Jajka roztrzepać, widelcem w dużym, kubku, dodać ulubione przyprawy. Wymieszać z warzywami, wędliną lub pieczony/smażonym/duszonym mięsem i krojoną bułką w dużej misce, przełożyć do formy, wyrównać łyżką powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 – 30 minut aż masa się zetnie.

Opalankatargi kulinarne

 

targi kulinarne

 

Beata Krółikiewicz Nieo na tależu

 

Mało mało zdjęć jajcochy. Światło było kiepskie bardzo i żywność się nie chciała ładnie fotografować. To pamiątkę z Targów i swojego stoiska wklejam:)



  1. Lena
    28 marca, 2017, 10:09 am

    super przepis 😉

  2. Ewa
    29 marca, 2017, 8:37 pm

    Pysznie wygląda 🙂

  3. Katarzyna Borakiewicz
    13 kwietnia, 2017, 5:01 pm

    A kiedy i jak mięso?

    1. opalanka
      13 kwietnia, 2017, 8:48 pm

      Z warzywami. Już dopisałam, dzięki:)

  4. Anonimowy
    4 maja, 2017, 12:29 pm

    Czy można taką masę upiec w foremkach na muffinki i podawać jako mini warzywne babeczki? Jak pani myśli, chyba że posiada Pani sprawdzony przepis na takie inne babeczki?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)