kotlety z dyni i jajek

Pyszne kotlety z jajek i dyni

Pyszne kotlety z jajek i dyni – lekkie danie na obiad, śniadanie lub kolację, idealne z dużą ilością sałatki, solo albo np. jako wkładka do hamburgera, baaaardzo, baaaaardzo.
Potrzebujemy nieco odciążenia od większej ilości mięsa. Zbyt często całkiem nawykowo sięgamy po indyczą, kurczakową pierś czy inne mięso na kotlety. A tylko dwa razy w tygodniu jakby tak?:)
Kotlety z jajek i dyni są super do szkolnej czy pracowej kanapki. I na obiedzie, gdzie pojawi się wege gość (z tolerancją na jajka , bo z tym bywa różnie:).
Kto ma dynię, ma dużo jedzenia! Zwykle starcza jej…do wszystkiego, trzeba ją mrozić albo wkładać do słoików.
Dawałam kiedyś przepis na puree, razem z dyniowymi kluskami. Ach, dyniowe kluski, pięknie wyglądają i pysznie smakują!
Albo sernik z dynią, pamiętacie? I łaciaty?

Większe rodziny potrzebują podwójnej porcji. Kotlety są pyszne również na zimno i każdy sięga po nie raz za razem, zatem “schodzą” jak świeże bułeczki:)

Pyszne kotlety z jajek i dyni – składniki (na 5-6 niedużych sztuk):

4 jajka ugotowane na twardo
ok. 300g pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni (500g surowej)
1 surowe jajko
1 -2 łyżki startego parmezanu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, koperku lub drobnego szczypiorku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżka płatków drożdżowych (jeśli nie ma – trudno)
3 łyżki bułki tartej do panierowania
łyżeczka soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta sproszkowanej chilli, w ilości wg uznania

masło klarowane (1 łyżka) lub 3 – 4 łyżki oleju do smażenia

Pyszne kotlety z jajek i dyni – przepis:

Dynię pokroić w kostkę (ok. 1,5cm) i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół, środkowa półka).  Można też pokroić dynię w plastry a w kostkę – po upieczeniu.
Jajka drobno posiekać. Ja kroję je na połówki, wkładam do miski i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać dynię, parmezan, surowe jajko, przyprawy i zieleninę. Wymieszać.
Z masy uformować nieduże kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron, do zrumienienia, ok. 3 minuty z każdej strony.
pyszne kotlety z jajek i dyni
pyszne kotlety z jajek i dyni
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie