sernik z dynią - łaciaty

Sernik z dynią – łaciaty

Sernik z dynią – łaciaty, bardzo smaczny, z tych kremowych, daje się pokroić w zgrabne kostki, nie rośnie i nie opada, pozostaje po upieczeniu równy jak stół. Zawsze się udaje!
Białą masę sernikową nakłada się naprzemiennie z tą samą masą z dodatkiem puree z dyni, dzięki czemu tworzy się ciekawa wizualnie i smakowo faktura deseru.
Najbardziej porządanym tu gatunkiem dyni będzie hokkaido, która ma bardzo intensywnie pomarańczowy kolor. W przypadku użycia innego rodzaju dyni, efekt łat może wypaść nieco słabiej. Hokkaido to ta z tych małych, ze spiczastym stożkiem na czapeczce.

Kto nie ma na stanie dyni albo za nią nie przepada, może do części masy dodać stopioną w kąpieli wodnej czekoladę i będzie równie ciekawie i pysznie. 

Jeśli chodzi o wykonanie puree, najprościej jest ciachnąć dynię na nieduże kawałki, usunąć pestki i wsunąć na wyłożonej papierem blaszce do nagrzanego piekarnika (180 stopni, ok. 20 minut).
Hokkaido można zblendować ze skórą. W przypadku innego gatunku dyni, skórę po upieczeniu da się bezproblemowo odkroić.

Jeśli ktoś lubi serniki na spodzie, może zblendować lub mocno pokruszyć w plastikowej torebce 200g herbatników np. owsianych i wlać do nich ok. 60g stopionego masła. Tym “mokrym piaskiem” wysypać spód formy, ugnieść i na czas przygotowania masy wstawić do lodówki.

zobacz też przepis na sernik z malinami lub sernik czekoladowy

Sernik z dynią – łaciaty – składniki (na formę ok.20x30cm lub tortownicę 24cm):

  • ok. 400g puree z dyni
    Małą dynię np. hokkaido pokroić w paski, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180 stopni, zblendować na gładko ze skórą, w przypadku innego gatunku, skórę odkroić)
  • 1 kg tłustego sera (trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości, gęstego “wiaderkowca”)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • łyżka masła do smarowania formy
  • 2-3 łyżki tartej bułki lub posiekanych orzechów do wysypania formy
  • 0k. 1,5 l wrzątku do tzw. kąpieli wodnej
  • gorzka lub mleczna, posiekana drobno czekolada do posypania lub dowolna polewa

Sernik z dynią – łaciaty – przepis:

Dno formy wysmarować masłem i wysypać grubo tartą bułką lub siekanymi orzechami. Można też wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i nie sypać go niczym.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.

Jeśli używamy tortownicy z odpinanym spodem, owinąć ją od spodu i po bokach kilkoma warstwami folii aluminiowej.
Uszykować większą blaszkę, do której da się wstawić tę z sernikiem, deser najlepiej piec w tzw. kąpieli wodnej, nic skomplikowanego:)
Ja wlewam wrzątek do półki z wyposażenia piekarnika, tej z wysokim rantem do pieczenia mięs, tam stoi już forma z sernikiem.
Można też na skróty – ustawić na dnie piekarnika żaroodporne naczynie albo szeroki garnek  z wrzątkiem, a sernik piec tuż nad nim, na kratce grillowej. Też będzie dobrze!

Sernik.

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki, w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej oprócz puree z dyni. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Z masy odlać mniej więcej 1/3 , do tej części dodać puree oraz dodatkowo – pół łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej. Wymieszać lub krótko zmiksować.

Na dno formy wykładać naprzemiennie porcje jasnej i pomarańczowej masy. Pomarańczowe kleksy niech będą mniejsze. Najlepiej robić to dużą łyżką lub niedużą łyżką wazową.
Pierwsza warstwa, na niej druga, do wykończenia składników.

Wstawić formę do piekarnika, w kąpiel wodną wg wskazówek kilka zdań wyżej, czyli do większej formy lub na kratkę grillową.
Do tej większej formy lub naczynia na spód piekarnika wlać wrzątek.
Piec sernik 60 minut. Jeśli się leciutko nie zrumienił – 10 minut dłużej.
Wyjąć z pieca, studzić w formie ustawionej na metalowej kratce.
Posypać siekaną czekoladą lub polać polewą. Najlepiej smakuje schłodzony kilka godzin w lodówce.

 

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

sernik z dynią - łaciaty

 

sernik z dynią - łaciaty

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Klaudia
    11 listopada, 2021, 10:41 pm

    Szukam właśnie czegoś polskiego na święto dziękczynienia dla amerykańskich teściów i padło na ten piękny sernik. Jakie orzechy polecasz na spód?

    1. Beata Królikiewicz
      12 listopada, 2021, 12:15 am

      Włoskie dobrze się sprawdzą.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)