Bardzo dobry sernik z malinami. Sernik malinowy z polewą z białej czekolady

Bardzo dobry sernik z malinami a do niego intensywna w smaku, puszysta i delikatna pianka na waniliowym, kremowym serniku. Pyszność nad pysznościami. Nie uwierzę, że ktoś mógłby kręcić nosem przy spróbowaniu, zachwyt jest oczywisty:)
Esencja lata, malinowy chruśniak, niebo w gębie i na talerzu, serio! Sernik malinowy z polewą z białej czekolady – jak to brzmi! Wszystkim odchudzającym polecam zjedzenie jednego kawałka, nie całej blaszki, ale nie jest to łatwe:)

Jak wybrać ser na sernik?

Pewną trudność sprawia mi ostatnio opisywanie receptur na serniki, ponieważ jakość białego sera tzw. wiaderkowego jest bardzo różna. W przypadku dobrych, gęstych, tłustych, zwartych, zmielonych już produktów o dużej zawartości tłuszczu ( „Mój Ulubiony”, „Piątnica”), by uzyskać luźniejszy w konsystencji deser należy dodać do niego więcej płynnych składników. Sernika będzie więcej i z uwagi na zawartość tłuszczu będzie smaczniejszy. U serów z dyskontów, tych w niższej cenie (zmielony produkt nie może być tańszy od niezmielonego, tańszy musi być słabszy jakościowo). Nie znaczy, że nie zdarza mi się takiego zakupić, biorę wtedy tylko pod uwagę, że trzeba dorzucić do niego więcej masła lub mascarpone. Wypiek z tej samej receptury zatem, przy użyciu różnych produktów będzie różnił się konsystencją i rady nie ma, trzeba sprawdzać i testować.

Przepis na najlepszy sernik z malinami.

Zajrzyj też do innych przepisów na serniki – tutaj. 

sernik z malinami

składniki ( na formę ok. 23×28 cm lub tortownicę 24 cm) : 

na spód: 
– 200 g dowolnych herbatników
– 80 g stopionego masła

na białą masę serową

– 1 kg zmielonego sera (trzykrotnie zmielonego, może być gotowy, tzw. wiaderkowy)
– 250 ml sera mascarpone
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 190g)
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

na malinową piankę:  

– 400 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 400 g malin
– 2,5 łyżki żelatyny
– 5 łyżek (ok. 70 g) cukru/ksylitolu
polewa: 
-100g białej czekolady
– 3 łyżki śmietanki 30-36% (ostatecznie mleka)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używamy tortownicy, trzeba jej spód i boki zawinąć możliwie szczelnie w aluminiową folię.
Herbatniki pokruszyć (w foliowej torebce lub malakserem) na pył. Masło stopić, dodać do herbatników, wymieszać na mokry „piasek”. Wysypać na papier, ugnieść mokrą dłonią lub gładkim dnem np. kubka czy szklanki. Formę odstawić do lodówki.

Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Składniki na sernik krótko zmiksować w misce, tylko do połączenia się składników.
Wylać masę na schłodzony spód.
Formę wstawić do innego, żaroodpornego naczynia ( np. większej blaszki)  napełnić je wrzątkiem do połowy wysokości. To tzw. kąpiel wodna, dla bardziej kremowej konsystencji wypieku. Można też ustawić formę na grillowej półce -kartce, a pod nią ustawić naczynie z wrzątkiem, efekt będzie podobny.

Piec sernik 10 minut w temperaturze 160 stopni a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni i piec jeszcze godzinę. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kilkanaście malin odłożyć do dekoracji. Resztę owoców włożyć do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając aż się rozpadną.
Przetrzeć je (łyżką lub drewnianą pałką) przez metalowe/ plastikowe sito, by pozbawić je pestek.
Z powstałego syropu odlać do miseczki dwie łyżki do dekoracji ciasta, odstawić je na później.
Żelatynę rozpuścić w dwóch, trzech łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać.
Dolać do malin, wymieszać, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.
Do malinowej masy wsypać trzy łyżki śmietanki, wymieszać.
Teraz całe maliny wlać do ubitej śmietanki, wymieszać łyżką.
Wylać na ostudzony sernik i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 godziny lub więcej.

Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Naczynie ustawić nad drugim z gorącą wodą. Podgrzewać na parze mieszając do rozpuszczenia czekolady.
Powstałą polewą polać schłodzony sernik. Na polewie postawić łyżeczką kilka kropek z malinowego syropu, przeciągnąć po nim wykałaczką dla uzyskania serduszkowego wzorku.

bardzo dobry sernik z malinami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    19 lipca, 2017, 8:34 am

    jaki uroczy, pychotka:)

  2. Dorota
    19 lipca, 2017, 1:00 pm

    Cóż tu dużo pisać: BOSKI. Ta marmurkowa pianka malinowa i kremowy serniczek wyglądają cudownie. Gęba w niebie:)

  3. Anonimowy
    20 lipca, 2017, 5:33 am

    Cudeńko.A ile czekolady i śmietanki bo nie widzę.
    Gosia też
    Opolanka

    1. opalanka
      20 lipca, 2017, 7:53 am

      Ja jestem Opalanka:) Od nazwiska rodowego – Opala:)
      Już dopisuję – 100 g czekolady i dwie, trzy łyżki śmietanki.

    2. Anonimowy
      23 lipca, 2017, 6:17 pm

      Witam,przepraszam za Opolankę i dziękuję za dodanie Przepisu na polewę.
      Bardzo lubię Pani przepisy,zawsze efekt jest taki jak Pani gwarantuje.
      Pozdrawiam

    3. opalanka
      24 lipca, 2017, 8:54 pm

      Nie ma za co:) Pozdrawiam również:)

  4. Anonimowy
    20 lipca, 2017, 5:14 pm

    Witam przepis jest tak ciekawy, że już odpisałam go sobie, ciasto wygląda bardzo efektownie, ale zauważyłam że nie ma tam polewy czekoladowej, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam

    1. Anonimowy
      20 lipca, 2017, 5:25 pm

      Przepraszam teraz dopiero doczytałam ,że biała czekolada, już w przepisie sobie zmieniłam

  5. Daria
    26 lipca, 2017, 9:23 am

    Wygląda niesamowicie smacznie. Postaram się je przygotować w weekend 🙂

  6. Anonimowy
    30 lipca, 2017, 9:15 am

    kocham wszystkie ciasta z malinami, a serniczek z malinami jest boski.

  7. Kajtek
    21 września, 2017, 6:38 pm

    Dzień dobry. Mam pilne pytanie odnośnie malinowej pianki. W składzie jest 5 łyżek cukru którymi zasypiałam maliny na syrop. A potem do śmietanki tez mam dodać po łyżce cukru. A ja juz cały zużyłem. Drugie pytanie dotyczy śmietanki . Mam tylko płynna a w przepisie jest napisane wsyp ..pzdr Anna

    1. opalanka
      26 września, 2017, 8:13 am

      W składzie jest osobno cukier do pianki i osobno do masy sernikowej. A jeśli chodzi o śmietankę, to pomyłka. Wlać trzeba.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)