Kluski kładzione z dynią. Jak się robi puree z dyni?

Jak już się ma dynię, to niezbyt często występuje ona w małych ilościach. Od razu wpada nam do domu kilka kilogramów tego żółtego dobra i nie bardzo wiadomo co z tą ilością zrobić.
Pani Iwonko, zasłyszałam gdzieś o planie zrzutu trzydziestokilowego okazu do kuchni Nieba, a ja tu dziś jak raz najlepsze suszone pomidory produkuję 🙂
U nas, na pierwszy ogień idzie jakieś ciasto z dynią. Na przykład ulubione moje i sądząc z komentarzy – również czytelników – ciasto z dynią i bakaliami – przepis. Trze się tam na wiórki surową dynię i wykorzystuje podobnie jak marchewkę w pysznym cieście marchewkowym.
I drugie ciasto, trochę jak sernik, do krojenia w małe porcyjki jak ciastka z cukierni, zupełnie inne niż wszystkie, które nie rośnie i pięknie pachnie pomarańczami, które baardzo lubię i na Niebie można znaleźć tutaj – przepis.

Z reszty robię puree. Jak zrobić puree z dyni? Dynię bez skórki kroję na nieduże kawałki, zalewam małą ilością wody i gotuję bez przykrycia do miękkości. Albo przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, układam kawałki  na blaszce i piekę w piekarniku. Potem blenduję, wkładam gorące puree z dyni do słoiczków. Zamykają się bez pasteryzacji. Kiedy potrzebuję, używam np. do placków, ciasta drożdżowego, kopytek czy klusek kładzionych. Urozmaica ich smak i nadaje pięknego, słonecznego koloru. No i rzecz jasna, nadaje się na zupę-krem z dyni.
Jeśli ma się puree, przygotowanie idzie błyskawicznie.
Taka złota, polska jesień na obiedzie, bo kluski z dyni czyli dyniowe kluski kładzione, przepis:)

kluski kładzione z dynią

kluski kładzione z dynią – składniki ( na 4 osoby) :

– ok. 0,7 kg dyni  (waga bez skóry i pestek)
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2 łyżki śmietany
– ew. woda, jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste

Dynię bez skórki w małych kawałkach zalać małą ilością wody (do ok.1/5 wysokości warzyw), gotować pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości. Zblendować na puree. Można też upiec ją w piekarniku.
Do miski wsiać mąkę, dodać jajka, śmietanę i puree. Wymieszać. Ciasto ma mieć dość luźną konsystencję,

kluski

nie może być bardzo gęste, bo kluski będą twarde. Nie może być też płynne, lejące się z łyżki, bo trudno będzie je uformować w kształt kluski. W razie potrzeby należy dodać więcej wody lub mąki, trzeba wyczuć, nie da się precyzyjnie podać ilości, bo każda mąka ma trochę inną wilgotność, jajka są różnej wielkości a i dynia ma różną zawartość wody. Ma być mniej więcej tak jak na zdjęciu po prawej.
W płaskim garnku zagotować wodę, osolić. Nabierać łyżką ciasto i przy pomocy drugiej zrzucać na wrzątek małe porcje (ok. 3 cm).  Zmniejszyć ogień by woda nie wrzała mocno. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Do gulaszu ( przepis na gulasz) , do duszonych, drobiowych żołądków (przepis na żołądki drobiowe), do zrazów mielonych (przepis na zrazy mielone z grzybami , przepis na polskie zrazy wołowe),

 

kluski kładzione

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    28 września, 2016, 7:19 am

    super,i pyszne na ostro i na słodko z cynamonem:)

  2. Angie
    28 września, 2016, 11:28 am

    O mamo, ale to musi być pyszneee!!

  3. Pieruńskie maszkety
    29 września, 2016, 4:09 pm

    Lubię takie nietypowe dodatki do obiadu, w końcu ile to można jeść puree ziemniaczanego?!?

  4. Izaa
    4 października, 2016, 10:44 am

    takie kluski mogłabym jeść i jeść

  5. Anonimowy
    4 grudnia, 2016, 9:00 pm

    Dziś wieczorem zrobiłam puree z dyni a jutro zrobię te kluski.W sumie dopiero tej jesieni zainteresowałam się dynią,trochę szkoda,że pod koniec listopada,więc śpieszę się z przepisami aby jeszcze zdążyć do czasu gdy będzie dostępna.Robiłam już kola razy smaczną zapiekankę z dodatkiem dyni a teraz kolej na kluski.

  6. Kasia
    25 września, 2019, 6:18 pm

    Są mega!! Przepyszne

  7. Kasia
    25 września, 2019, 6:19 pm

    I najlepsze bo nie czuć żadnej Dyni:))

  8. Danusia
    25 października, 2020, 2:11 pm

    Kluseczki mega pyszne. Moje niebo było nie tylko na talerzu …;)
    Wszystkim baaaardzo smakowały:)))

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)