Ciasto drożdżowe z dynią i dżemem pomarańczowym
Ciasto drożdżowe z dynią i pomarańczą – wspaniale wilgotne, mięciuśkie i bardzo puszyste. Dynia i pomarańcza jest inspiracją, bo pyszna smakowo i piękna kolorystycznie, ale jeśli ktoś nie będzie miał na stanie puree z dyni lub zamiast dżemu pomarańczowego kupi/zrobi np. brzoskwiniowy – uda się równie dobrze i będzie podobnie wspaniale smakowo. Dżem z wiśni, jabłek, porzeczek, powidła śliwkowe – dawajcie ulubione, byle z rozwagą ilościową, między porcjami na wierzchu musi zostać choć trochę wolnej przestrzeni, by ciasto mogło wyrosnąć.
Znam doskonały przepis na dżem z dyni, jest świetny, bardzo polecam. Ten również sprawdzi się tu idealnie.
Jak zrobić puree z dyni?
Puree z dyni robi się bardzo prosto, na dwa sposoby. Albo tniesz dynię ze skórą na paski/ kawałki i pieczesz je do miękkości w 180 stopniach. Skórę odcinasz i wyrzucasz.
Albo tniesz, odrzucasz twardą skórę (tylko w przypadku dyni hokkaido nie musisz, w pieczeniu też), pokrojoną dajesz do rondla, do niej trochę wody, tak z centymetr i dusisz na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. W obu przypadkach bzzzzzzzziuuu to miękkie blenderem i jest z tego mus.
Zapakowany do słoja na gorąco i zakręcony zassie, i będzie do wykorzystania w ciągu tygodnia, dwóch trzymany w lodówce. A jeśli go wrzucić do zmywarki albo do piekarnika na 100 stopni – zawekuje się i użyjesz go kiedy chcesz. Nawet jak otworzę słoik i nie wykorzystam całego od razu, zakręcam, ponownie wrzucam ze zmywaniem do zmywarki i znów jest zawekowany:)
- 3 szklanki mąki (450g)
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 200ml ciepłego, niegorącego mleka
- 125 ml puree z dyni (napisałam powyżej jak zrobić, można też je pominąć i zastąpić go 1/4 szklanki mleka)
- 2 jajka
- 60g rozpuszczonego, niegorącego masła
- 3 łyżki oleju
- 140g cukru (najlepiej by był trzcinowy ale nada się też zwykły biały)
- szczypta soli
- skórka otarta ze sparzonej pomarańczy (sama pomarańczowa część)
- dwie czubate łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 250 ml dżemu pomarańczowego/brzoskwiniowego/morelowego lub innego ulubionego
kruszonka – 80g masła, 150g mąki, 100g cukru (lub bez mierzenia – tyle ile na oko objętości zajmuje masło – mąki i cukru)
Ciasto drożdżowe z dynią i dżemem pomarańczowym – przepis:
Do dużej miski wlać ciepłe, niegorące mleko, dodać drożdże (suche lub świeże), łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i pozostawić na 15-30 minut w ciepłym miejscu.
Kiedy zaczyn lekko się spieni i pojawią się pęcherzyki powietrza, jest gotowy do użycia. Jeśli w tym czasie emulsja pozostanie bez zmian, nie urośnie i się zbąbelkuje, trzeba kupić nowe drożdże i zrobić nowy zaczyn.
Do zaczynu wsypać mąkę, dodać cukier, puree z dyni, jajka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami haki lub ręcznie, nie krócej niż 13-15 minut. Niektórzy wyrabiają ciasto ręcznie w silikonowych rękawiczkach.
Dodać stopione masło, olej i wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Dodać skórkę pomarańczową (tę otartą i ew. smażoną w cukrze) wymieszać.
Ciasto nie musi przestać się kleić czy zacząć odchodzić od ręki. Jeśli będzie rzadkie, nie należy dodawać więcej mąki.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam do piekarnika, ustawiam temp. na 50 stopni i po 4 minutach wyłączam grzałki pozostawiając światełko. Tam rośnie do podwojenia objętości.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć na papier wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię posmarowaną olejem ręką.
Na wierzchu ułożyć łyżką punktowo, w niewielkich odstępach porcje dżemu.
Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce palcami na okruchy. Masło musi “zabrać” mąkę i cukier. Okruchami posypać wierzch ciasta.
Formę wstawić na środkowa półkę zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Piec ciasto 35- 40 minut. Powinno się lekko zrumienić, a patyczek wyjęty z ciasta pozostać nieoklejony. Długie pieczenie ciasta powoduje jego wysuszanie.
Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Kroić, kiedy ciasto ostygnie, naciśnięte nożem gorące, stanie się zakalcem:)



Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest
Wow! Wygląda cudownie!!!
Ciasto przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Zrobiłam dzisiaj. Pięknie wyrośnięte, puszyste, pachnące. Coś cudownego. Niebo nie tylko na talerzu.
Baaardzo się cieszę!
Upiekłam, zjedliśmy. Od razu piekę następne. O mamuniu!!!!! Jakie pyszne!!!!!
Super!
Dziękuję za kolejny super przepis 😉 Tym razem zamiast musu z dyni, dodałam mus z mango (miałam w puszce i kończył się termin ważności), na posmarowany dżemem wierzch dodałam kawałki mango z syropu. Wyszło również dobrze.