Łatwa konfitura z dyni. Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią

Łatwa konfitura z dyni – jej słoiczek dostałam od Alicji. Konsystencja (zawartości słoiczka, rzecz jasna:) odpowiada mi najbardziej ze wszystkich dyniowych wynalazków jakie do tej pory jadłam. A dlatego otóż, że warzywo nie stało się rozgotowaną, szklistą i miękką papką, za którą nie przepadam. Dynia starta na wiórki, z powodu dość krótkiego czasu gotowania zachowała jędrność. Wyjątkowo zatem podaję przepis z żelującym cukrem, choć nie lubię go używać. Jednakowoż uznaję, że o ile nie zjada się go w nadmiarze, jest często lepszym rozwiązaniem niż niektóre sklepowe dobra z fabryki. Prawda? 🙂 Łatwa konfitura z dyni przyda się do przekładania ciast i tortów, do śniadaniowych kanapek i naleśników.

konfitura z dyni

konfitura z dyni – składniki (na ok. 12 słoiczków ok. 200 ml)

– 3,5 kg dyni (waga samego miąższu po obraniu)
– skórka otarta z dwóch pomarańczy ( sama pomarańczowa część)
– sok z 3 cytryn (można dać pomarańcze ale cytryna da wyraźniejszy, kwaśny smak)
– 2 laski wanilii (wyskrobane wnętrza)
– 1 kg cukru żelującego

konfitura z dyni – przepis

Dynię obrać ze skórki, pokroić na wygodne do starcia na tarce lub malakserem kawałki. Pestki i miękkie części odrzucić. Miąższ zetrzeć na średniej grubości wiórki. Zagotować mieszając. Dodać pozostałe składniki, dalej mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy zabulgoczą porządnie, gorące przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do ostudzenia.

konfitura z dyni

 

konfitura z dyni

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    15 października, 2015, 8:11 am

    coś pysznego!

  2. Lena
    15 października, 2015, 8:22 am

    Do jesiennych naleśników, mniam:)

  3. Salvador Dali
    15 października, 2015, 4:33 pm

    o kurka! Mówisz starta? Musze i ja spróbować tego sposobu 🙂
    Zachowała piękny kolor, szczęście mieć taki słoiczek w domu 🙂

  4. Angie
    16 października, 2015, 5:21 am

    Musi być naprawdę pyszny…<3

  5. Anonimowy
    19 października, 2015, 12:16 pm

    A jak nie mam laski wanilii to mogę dać cukier waniliowy?

  6. opalanka
    19 października, 2015, 1:02 pm

    Tak.

  7. Anonimowy
    26 października, 2015, 12:45 pm

    super w smaku! 🙂 tylko mi wyszła bardzo zbita, chyba zbyt się zżelowała.. 🙁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)