Łatwa konfitura z dyni. Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią

Łatwa konfitura z dyni – jej słoiczek dostałam od Alicji. Konsystencja (zawartości słoiczka, rzecz jasna:) odpowiada mi najbardziej ze wszystkich dyniowych wynalazków jakie do tej pory jadłam. A dlatego otóż, że warzywo nie stało się rozgotowaną, szklistą i miękką papką, za którą nie przepadam. Dynia starta na wiórki, z powodu dość krótkiego czasu gotowania zachowała jędrność. Wyjątkowo zatem podaję przepis z żelującym cukrem, choć nie lubię go używać. Jednakowoż uznaję, że o ile nie zjada się go w nadmiarze, jest często lepszym rozwiązaniem niż niektóre sklepowe dobra z fabryki. Prawda? 🙂 Łatwa konfitura z dyni przyda się do przekładania ciast i tortów, do śniadaniowych kanapek i naleśników.

konfitura z dyni

konfitura z dyni – składniki (na ok. 12 słoiczków ok. 200 ml)

– 3,5 kg dyni (waga samego miąższu po obraniu)
– skórka otarta z dwóch pomarańczy ( sama pomarańczowa część)
– sok z 3 cytryn (można dać pomarańcze ale cytryna da wyraźniejszy, kwaśny smak)
– 2 laski wanilii (wyskrobane wnętrza)
– 1 kg cukru żelującego

konfitura z dyni – przepis

Dynię obrać ze skórki, pokroić na wygodne do starcia na tarce lub malakserem kawałki. Pestki i miękkie części odrzucić. Miąższ zetrzeć na średniej grubości wiórki. Zagotować mieszając. Dodać pozostałe składniki, dalej mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy zabulgoczą porządnie, gorące przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do ostudzenia.

konfitura z dyni

 

konfitura z dyni

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    15 października, 2015, 8:11 am

    coś pysznego!

  2. Lena
    15 października, 2015, 8:22 am

    Do jesiennych naleśników, mniam:)

  3. Salvador Dali
    15 października, 2015, 4:33 pm

    o kurka! Mówisz starta? Musze i ja spróbować tego sposobu 🙂
    Zachowała piękny kolor, szczęście mieć taki słoiczek w domu 🙂

  4. Angie
    16 października, 2015, 5:21 am

    Musi być naprawdę pyszny…<3

  5. Anonimowy
    19 października, 2015, 12:16 pm

    A jak nie mam laski wanilii to mogę dać cukier waniliowy?

  6. opalanka
    19 października, 2015, 1:02 pm

    Tak.

  7. Anonimowy
    26 października, 2015, 12:45 pm

    super w smaku! 🙂 tylko mi wyszła bardzo zbita, chyba zbyt się zżelowała.. 🙁

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)