szybkie bułeczki na jogurcie

Szybkie bułeczki na jogurcie (bez drożdży)

Szybkie bułeczki na jogurcie, wypełnione lekko słonym nadzieniem serowym, na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska albo do czerwonego barszczu. Najlepsze są ciepłe, prosto z piekarnika. Można je też podgrzewać i odświeżać.

Ciasto przygotowuje się bez dodatku drożdży, spulchniaczem jest tu proszek do pieczenia. Łatwe, tanie i niekłopotliwe w przygotowaniu, bez konieczności wyrastania. Składniki wrzuca się do jednej miski i zagniata na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota z końcówkami  w kształcie haków.

Bułeczki wypełniłam farszem z rozgniecionego widelcem białego sera, zielonych ziół, soli i pieprzu.
Można go zamienić na przykład na pieczarkowy, wystarczy zetrzeć na tarce ok. 300g pieczarek i przesmażyć je z drobno pokrojoną cebulą, dodać łyżkę startego, żółtego sera i mamy inną wersję dla rozmaitości. Poniżej podałam oba przepisy, do wyboru.

Formowanie bułeczek w kształcie widocznym na zdjęciu nie jest problemowe, jeśli jednak wolisz tradycyjną, okrągłą bułeczkę, nic nie stoi na przeszkodzie, by skleić ją w ten właśnie sposób.
Są super solo ale również np. do czerwonego, czystego barszczyku.

zobacz też przepis na najlepsze domowe bułeczki

Szybkie bułeczki na jogurcie – składniki (na 11-12 bułeczek):

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju roślinnego
  • jajko
  • łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350g mąki pszennej
  • łyżka (25 g) bardzo miękkiego masła
  • dwie łyżki słonecznika lub sezamu do posypania bułeczek

Farsz – 200g białego sera, dwie łyżki siekanego koperku, natki pietruszki lub innych, ulubionych, świeżych ziół drobno pokrojony ząbek czosnku, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, ew. łyżka suszonej cebuli i 1/2 łyżeczki oregano

zamiennie – 300 g pieczarek zetrzeć na grubych oczkach tarki, małą cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażyć na ostrym ogniu kilka minut mieszając. Zestawić z ognia, ostudzić. Dodać 2 łyżki startego, żółtego sera, osolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.

Szybkie bułeczki na jogurcie – przepis:

Do dużej miski wlać jogurt, wodę, olej, dodać białko jajka (żółtko zostawić na później), sok z cytryny, sól i cukier.
Wymieszać trzepaczką na jednolitą emulsję.
Mąkę, proszek i sodę wymieszać. Połowę dodać do płynu, zagnieść.
Dodać drugą część sypkiej mieszanki, miękkie masło i zagniatać wszystko ok. 10 minut. Odstawić na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.

W tym czasie w osobnej misce rozgnieść widelcem ser, dodać przyprawy i zieleninę, wymieszać.

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Na podsypanym mąką blacie ułożyć ciasto, utoczyć z niego wałek. Podzielić ciasto na 12 możliwie równych kawałków.
Z każdego kawałka utoczyć kulkę. Dłonią lub przy pomocy wałka uformować z niej placek ok. 12 cm. By się nie kleiło, przy wałkowaniu posypać go delikatnie mąką, dłonie również:)
Naciąć krążek nożem lub nożem do pizzy, do połowy średnicy.
Na 1/4 części zaraz przy nacięciu ułożyć łyżeczkę, dwie farszu, przykryć ciastem sklejając brzegi tej części kółka zobacz filmik na YT
Zwinąć ciasto formując kształt stożka.
Ustawić sklejone bułeczki szeroką częścią do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Żółtko wymieszać w kubeczku z łyżką oleju.
Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki, posypać słonecznikiem lub sezamem.
Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i piec bułeczki 20 – 25 minut aż staną się mocno rumiane.
Podrosną tylko trochę.
Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu.
Dla odświeżenia można je ponownie wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika.

szybkie bułeczki na jogurcie

szybkie bułeczki na jogurcie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Magda
    12 czerwca, 2021, 6:10 pm

    Wyglądają pysznie. Czy można je mrozić?

    Ps. Filmik na YT jest prywatny i nie odtwarza się

    1. Beata Królikiewicz
      15 czerwca, 2021, 3:59 pm

      Można mrozić. dziękuję za informację:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie