schab 2x5 minut

Soczysty schab 2×5 minut

Soczysty schab 2×5 minut – to jeden z najprostszych sposobów na miękkie i aromatyczne mięso. W sam raz na świąteczny stół i do kolacyjnych kanapek. Idealnie sprawdzi się z nim w parze żurawina, chrzan, ćwikła, domowa konfitura z czerwonej cebuli albo plastry kiszonego ogórka. 

Przepis jest bardzo prosty, to schab parzony. Z wody, mleka i przypraw gotuje się zaprawę – marynatę, wkłada do niej mięso i gotuje 5 minut. W tej mieszance należy pozostawić je do wystygnięcia aż do  następnego dnia. Nazajutrz powtarzasz czynność gotowania i studzenia. Koniec, wszystko. Nic więcej. Taka łatwizna.

Jak wybrać mięso?

By schab nie był twardym i suchym wiórkiem zarówno tu, jak i w potrawach z innych przepisów, należy wypatrywać  w sklepach mięsa dobrej jakości.
Nie szukajmy idealnie wyglądających, zwartych kawałków. Najlepszy i najbardziej soczysty jest schab od strony karkowej, ciemnoróżowy, często niejednolity w kolorze. Raczej wąski lub środkowy – średni, w którym wyraźnie widać delikatne, jasne żyłki biegnące przez mięsień. Trzeba się przyjrzeć, nie są rzecz jasna takie grube jak te w karkówce. Im ciemniejszy kolor mięsa, tym lepszej jest ono jakości.
Bladróżowe, bardzo jasne kawałki omijaj szerokim łukiem, takie najczęściej po przygotowaniu staną się twarde jak podeszwa.
Szukajcie w dobrych sklepach mięsnych, w marketach takiego nie widziałam.

To w końcu ile czasu robi się to mięso, 2×5 minut czy dwa dni? Odpowiedź możesz dostosować do własnych potrzeb i okoliczności:)

zobacz też przepis na pulled pork oraz bardzo dobry pieczony boczek

Soczysty schab 2×5 minut – składniki:

  • 1-1,2 kg schabu (najlepiej przedniego lub środkowego) w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki

zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 litr mleka
  • ew. 3 łyżki majonezu (nie widzę wielkiej różnicy jeśli go nie ma)
  • 3,5 łyżki soli, 4 kulki jałowca, 4 listki laurowe , 4 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki drobno posiekanego/rozgniecionego czosnku, 4 łyżki majonezu, czubata łyżka majeranku, 1/2 łyżki cukru, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki pieprzu

Soczysty schab 2×5 minut – przepis:

Składniki zalewy zagotować w szerokim garnku.
Pozbawione wierzchnich błonek mięso włożyć do zalewy, zagotować i trzymać na ogniu 5 minut.
Pozostawić na kuchennym blacie lub kuchni na 24 godziny.
Ponownie zagotować całość i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdyby okazało się, że schab jednak nie był z dobrego wieprza i jest twardy (czasem tak się zdarza, nie poradzisz), możesz spróbować zagotować go jeszcze raz, dodając pod koniec gotowania 50 ml wódki. Albo pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Można też nakryć go plastrami boczku i piec godzinę w 200 stopniach, na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół. Moczenie w solance bardzo dobrze poprawiło mu właściwości.

 

schab 2x5 minut
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Michigana
    8 grudnia, 2020, 6:31 pm

    A już miałam przejść na Vege, nie ułatwiasz.

    1. Beata Królikiewicz
      8 grudnia, 2020, 9:47 pm

      No ja też ciągle mam z tym problem. Już jestem prawie prawie…

  2. Grażyna Horbaczewska
    9 grudnia, 2020, 10:14 am

    Czy ten przepis zadziała też dla szynki wieprzowej?

    1. Beata Królikiewicz
      9 grudnia, 2020, 2:54 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)