Soczysty schab 2×5 minut
Soczysty schab 2×5 minut – to jeden z najprostszych sposobów na miękkie i aromatyczne mięso. W sam raz na świąteczny stół i do kolacyjnych kanapek. Idealnie sprawdzi się z nim w parze żurawina, chrzan, ćwikła, domowa konfitura z czerwonej cebuli albo plastry kiszonego ogórka.
Przepis jest bardzo prosty, to schab parzony. Z wody, mleka i przypraw gotuje się zaprawę – marynatę, wkłada do niej mięso i gotuje 5 minut. W tej mieszance należy pozostawić je do wystygnięcia aż do następnego dnia. Nazajutrz powtarzasz czynność gotowania i studzenia. Koniec, wszystko. Nic więcej. Taka łatwizna.
Jak wybrać mięso?
By schab nie był twardym i suchym wiórkiem zarówno tu, jak i w potrawach z innych przepisów, należy wypatrywać w sklepach mięsa dobrej jakości.
Nie szukajmy idealnie wyglądających, zwartych kawałków. Najlepszy i najbardziej soczysty jest schab od strony karkowej, ciemnoróżowy, często niejednolity w kolorze. Raczej wąski lub środkowy – średni, w którym wyraźnie widać delikatne, jasne żyłki biegnące przez mięsień. Trzeba się przyjrzeć, nie są rzecz jasna takie grube jak te w karkówce. Im ciemniejszy kolor mięsa, tym lepszej jest ono jakości.
Bladróżowe, bardzo jasne kawałki omijaj szerokim łukiem, takie najczęściej po przygotowaniu staną się twarde jak podeszwa.
Szukajcie w dobrych sklepach mięsnych, w marketach takiego nie widziałam.
To w końcu ile czasu robi się to mięso, 2×5 minut czy dwa dni? Odpowiedź możesz dostosować do własnych potrzeb i okoliczności:)
zobacz też przepis na pulled pork oraz bardzo dobry pieczony boczek
Soczysty schab 2×5 minut – składniki:
- 1-1,2 kg schabu (najlepiej przedniego lub środkowego) w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki
zalewa:
- 1 litr wody
- 1 litr mleka
- ew. 3 łyżki majonezu (nie widzę wielkiej różnicy jeśli go nie ma)
- 3,5 łyżki soli, 4 kulki jałowca, 4 listki laurowe , 4 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki drobno posiekanego/rozgniecionego czosnku, 4 łyżki majonezu, czubata łyżka majeranku, 1/2 łyżki cukru, łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki pieprzu
Soczysty schab 2×5 minut – przepis:
Składniki zalewy zagotować w szerokim garnku.
Pozbawione wierzchnich błonek mięso włożyć do zalewy, zagotować i trzymać na ogniu 5 minut.
Pozostawić na kuchennym blacie lub kuchni na 24 godziny.
Ponownie zagotować całość i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdyby okazało się, że schab jednak nie był z dobrego wieprza i jest twardy (czasem tak się zdarza, nie poradzisz), możesz spróbować zagotować go jeszcze raz, dodając pod koniec gotowania 50 ml wódki. Albo pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Można też nakryć go plastrami boczku i piec godzinę w 200 stopniach, na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół. Moczenie w solance bardzo dobrze poprawiło mu właściwości.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
A już miałam przejść na Vege, nie ułatwiasz.
No ja też ciągle mam z tym problem. Już jestem prawie prawie…
Czy ten przepis zadziała też dla szynki wieprzowej?
Tak.