Najlepsze pieczone mięso wieprzowe. Pulled pork – szarpana widelcem, soczysta pieczeń wieprzowa

Trzeba koniecznie lecieć do sklepu po wieprzową łopatkę. Żałować nikt nie będzie, obiecuję. Nic, absolutnie nic się nie trzeba narobić, tylko mięso w wodzie z solą namoczyć a potem włączyć piekarnik. No co to za robota. Żadna zupełnie. Zapach pieczonego mięsa będzie kusił tak, że serdecznie współczuję wegetarianom mieszkającym w bloku nieopodal:) Sama widziałam niejednokrotnie (na przyjęciach zwłaszcza:) jak wegetarianie sięgali i wcinali aż im się uszy trzęsły.

Że wędliny w sklepie nieczęsto występują w zjadliwej formie, wiemy wszyscy. Pieczone mięso wiadomo – lepsze jest od nich o niebo. Niektórzy mówią, że brak im na pieczenie czasu, że nie umieją zrobić tak, by było miękkie i że dużo roboty. No to mówię Wam – bzdury gadają. Mięso można piec nocą, wtedy kiedy wszyscy śpią. Samo, zupełnie samo się piecze i żadnej obsługi ani naszej obecności w kuchni nie wymaga.
I teraz już nie ma żadnej wymówki. A mięsożerni mężowie, dzieci , teściowe i zaproszeni goście kucną z wrażenia.
To sposób na to, by się w kuchni nie natyrać niepotrzebnie. Ma być prościej niż przy schabowych kotletach. I ten przepis na pieczone, najlepsze mięso pozbawia wszystkich wymówek. Robi się samo. A taką kanapkę zabrać do pracy, kto by nie chciał:)
Najlepiej smakuje mięso pieczone długo (nastawiam piekarnik na noc i na rano – jest cudne) 10 godzin w temperaturze 90 stopni.
Można też przyjąć szybszą wersję – 2,5 godziny w 180 stopniach. Pierwszy sposób zdaniem mym jest lepszy.
Pieczeń zajadać można w pajdach chleba, w bułkach jak burgery, z warzywami, musztardą, czym tam kto chce. Przepyszne, pieczone mięso. Wyczesane! Polecam też na imprezy, zniknie szybciej niż wszystkie inne specjały.

P.S. Można zostawić pieczeń w całości, do krojenia w plasterki, też będzie pysznie.  Nie jest też konieczne użycie wszystkich przypraw, nie ma dramatu, że którejś nie mamy w domu, choć wszystkie dają pełniejszy, znacznie bogatszy smak. Wiadomo, najważniejsza jest sól, słodka papryka i dużo czosnku.

pieczone mięso wieprzowe

 

pieczone mięso wieprzowe

składniki na pieczone mięso wieprzowe : 

– 1- 1,5 kg łopatki wieprzowej (to duża porcja)
– dwa obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka
– dwie obrane i pokrojone w grube krążki cebule

solanka do namoczenia mięsa

– 2 l wody

– 120 g soli (ok. 5 łyżek)
– 100 g cukru ( ok 7 łyżek, najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
– 4 ząbki czosnku (starte na tarce lub zmiażdżone w wyciskarce)
– łyżeczka chilli
– pół łyżeczki wędzonej, ostrej papryki
– łyżeczka kuminu
– pół łyżeczki cynamonu
– duża szczypta mielonego kardamonu
– pół łyżeczki zmielonej/startej gałki muszkatołowej

Wszystkie powyższe, suche przyprawy – wymieszać. Dwie łyżki odłożyć na później, do natarcia mięsa przed samym pieczeniem.  

– 4 liście laurowe
– kilka kulek ziela angielskiego

Wszystkie składniki solanki wymieszać. Mięso włożyć do zamykanego naczynia, garnka czy woreczka strunowego o takiej wielkości, by zalane płynem mięso było zanurzone. Wstawić do lodówki pod przykryciem na najmniej 8 godzin, można nawet do 24 h i dłużej.

Mięso można piec w namoczonym garnku rzymskim (zimny wstawiamy do zimnego piekarnika) , w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w brytfannie szczelnie okrytej kilkoma warstwami folii aluminiowej albo w wolnowarze.

Wyjąć mięso z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć pozostawioną wcześniej mieszanką przypraw (dwie łyżki) .  Piekarnik ustawić na 100 stopni. Włożyć mięso do naczynia razem z jabłkami i pokrojoną cebulą. W trakcie pieczenia rozpadną się na sos i wymieszane z poszarpanym mięsem dadzą dużo smaku.
Piec 10 godzin. W trakcie nie podlewać ani nie zdejmować pokrywy.
Po wyjęciu z piekarnika nie kroić przez ok. 15 minut. Po tym czasie, w naczyniu w którym piekło się mięso rozdzielić, rozszarpać przy pomocy dwóch widelców na włókna tak, by przemieszały się z powstałym sosem.

pieczone mięso wieprzowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    10 października, 2016, 8:29 am

    bardzo ją lubię, rozpływa się w ustach 😉

  2. ala
    10 października, 2016, 12:46 pm

    niestety nie lubię mięsa

  3. Anonimowy
    10 października, 2016, 12:46 pm

    Chętnie zrobię, niestety mój piekarnik nie ma możliwości 10 godzin nieprzerwanej pracy. Czy jest jakaś opcja pieczenia na 4 godziny? Jaką wtedy temperaturę ustawić, żeby mięsko wyszło idealne?

    1. opalanka
      10 października, 2016, 12:52 pm

      Taką samą i włączyć jeszcze raz. Albo piec w 180 stopniach 2,5 godziny. Och te nowinki techniczne czasem wcale nie usprawniają:)

    2. Anonimowy
      10 października, 2016, 9:28 pm

      Dziękuję, mięso już w zalewie, jutro będę piekła ��

  4. mala herba
    10 października, 2016, 8:42 pm

    Czy zamiast łopatki może być szynka wieprzowa,czy może to trochę za chude mięsko?

    1. opalanka
      11 października, 2016, 10:29 am

      Może być szynka.

  5. Lidia
    11 października, 2016, 5:18 pm

    Witam kiedyś robiłam to mięsko ale w wolnowarze i nie moczyłam go w solance, tylko same suche przyprawy plus olej. Czy dobrze rozumiem, że twoja łopatka jest moczona w tej ziołowej solance, wszystkie przyprawy do solanki i mięso???

    1. opalanka
      11 października, 2016, 7:31 pm

      Tak. Można odłożyć łyżkę przypraw z tych, które wykorzystane są w solance i natrzeć nimi mięso bezpośrednio przed pieczeniem.

  6. Lampka
    11 października, 2016, 9:03 pm

    Opalanka, przepis boski, jutro lecę po łopatkę! Tylko czy aby nie za dużo soli? Regularnie piekę karkówę z Twojego przepisu i zmniejszam ilość soli o połowę, bo mi słono… Pytanie moje brzmi: czy Ty lubisz dobrze posolone?

    1. opalanka
      12 października, 2016, 8:00 am

      Ponieważ boję się, że tak może być jak piszesz, podglądam najpierw u innych dla porównania:) Taką ilość dają najczęściej, a ja nawet troszkę zmniejszyłam , patrz, np. tu http://www.chillibite.pl/2013/07/doskonay-pulled-pork.html.
      Ale myślę, że daj cztery łyżki. Jeśli ta karkówka za słona dla Cię.

    2. Lampka
      17 października, 2016, 9:06 am

      OK! dziś robię 🙂

    3. Lampka
      17 października, 2016, 7:15 pm

      Dziś marynata, po dobie jabłka z cebulą, prawda? Chyba nie wszystko na raz?

    4. Lampka
      17 października, 2016, 8:58 pm

      O jezu! Nie mogę się już doczekać 🙂 Dałam 4 łyżki soli, poprobowalam i mało słone 😉 Cukru zasługa.

    5. opalanka
      18 października, 2016, 9:09 am

      I jak wyszło? Nie, nie na raz:)

    6. Lampka
      19 października, 2016, 12:07 pm

      WSPANIAŁE 🙂 POLECAM WSZYSTKIM!

    7. opalanka
      19 października, 2016, 1:29 pm

      Super:)

  7. Blanka
    12 października, 2016, 7:13 am

    mmm

  8. Lidia
    14 października, 2016, 1:12 pm

    Jeszcze jedno pytanie czy solonkę zrobisz w ten sposób, że wszystkie przyprawy z wodą gotujesz?Czy do zimnej wody dodajesz sól i przyprawy?

    1. opalanka
      14 października, 2016, 4:58 pm

      Nie gotuję. Jak mam dużo czasu, rozpuszczam sól w połowie szklanki ciepłej wody i wlewam do zimnej. A jak nie mam daję od razu do zimnej.

  9. Anonimowy
    14 października, 2016, 6:17 pm

    Można sobie zrobić zapas i zamrozić? Nie zjemy 1kg, a szkoda roboty dla mniejszej porcji.

    1. opalanka
      14 października, 2016, 10:54 pm

      Zalałabym leciutko niedzielnym rosołkiem z odrobiną rozpuszczonej w nim na gorąco żelatyny i zawekowała, tak będzie pysznie.
      W sumie zamrożenie też powinno być ok.

  10. Lidia
    15 października, 2016, 2:17 pm

    Jeśli wolnowar to ile godzin gotowania i na jakiej mocy?Czy wcześniej obsmażać łopatkę???

    1. opalanka
      15 października, 2016, 3:58 pm

      Nie, nie ma potrzeby obsmażania. Nie znam się na wolnowarze bo nie mam, one mają oznaczenia temperatury? Musi być podobnie jak w piekarniku, 10 godzin ok. 90 – 100 stopni.

  11. Lidia
    16 października, 2016, 10:06 am

    Dziękuje za odpowiedź:) pozdrawiam

  12. Katarzyna Borakiewicz
    1 listopada, 2016, 2:41 pm

    jemy z mężem od 3 dni, co mówi samo za siebie 😀 boska! jutro jadę zawieźć przepis mamie 😀

  13. Anonimowy
    4 listopada, 2016, 5:18 pm

    Czy mozna pominac cukier lub zmniejszyc jego ilosc o polowe? Mam w domu cukrzyka, ktory musi przeliczac kazdy gram cukru i do tego jeszcze fruktoza w jablkach. Czy ten cukier jest konieczny?

    1. opalanka
      4 listopada, 2016, 9:13 pm

      Możesz pominąć lub jeśli to możliwe zmniejszyć ilość o połowę. A morwa nie załatwia sprawy? Mam znajomego co tą morwą dużo działa z cukrzycą.

  14. Anonimowy
    17 listopada, 2016, 12:18 pm

    czy można w ten sposób upiec mięso z indyka ponieważ nie jadam wieprzowiny a przepis jest boski

    1. opalanka
      17 listopada, 2016, 9:30 pm

      Nie piekłam. Na pewno nie będzie tak soczyście, ale próbowałabym.

  15. Anonimowy
    1 grudnia, 2016, 12:12 pm

    Witam,Przepis fantastyczny, robilam bez jablek, mieso rozplywa sie w ustach, domownicy zachwyceni. Czy mozna w ten sposob upiec wolowine? Niebo na talerzu, to moje odkrycie tego roku – gratuluje i bardzo dziekuje! Pozdrawiam, Magdalena.

    1. opalanka
      1 grudnia, 2016, 5:08 pm

      Można. Pozdrawiam serdecznie:)

  16. Anonimowy
    25 grudnia, 2016, 9:29 pm

    O BOŻE pierwszy dzień ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA DWIE LODÓWY PĘKAJĄ W SZWACH – ŻARCIA DLA PUŁKU A MOŻE NAWET DYWIZJI a ja siedzę juz dwie godziny i czytam i czytam Opalanka te twoje cudne przepisy – wyciągnełam już ser i szpinak z zamrażalnika na pierogi choć zamrożone mam ruskie , z miesem i z fasoli – nawet zakwas postawiałam koło kominka (może kot mi nie zwali) to mięso przyprawiło mnie o zawrót głowy już kombinuję kiedy je zrobić – Kobieto cudowna wykończysz mnie – pozdrawiam Lucyna z Przemyśla

    1. opalanka
      26 grudnia, 2016, 10:09 am

      OOoooo, miód na serce me w czas świąteczny:)
      Mięso na sylwestrowy i posylwestrowy czas – genialne. Jako i żurek 🙂 Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam

  17. Marek Drag
    23 kwietnia, 2017, 9:17 am

    -09:54:04 i dalej odliczam… mieszanka przypraw pachnie cudnie. obawiam się chwili gdy zapachy zaczną się wydobywać z piekarnika.

  18. Magda
    24 stycznia, 2018, 1:22 pm

    Witaj, mam pytanie czy z termoobiegiem czy bez?
    Dzięki

    1. Beata Królikiewicz
      24 stycznia, 2018, 6:53 pm

      Bez.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)