Najlepsze żeberka w kapuście z grzybami. Patelnie Woll

W kuchni nie lubię się niepotrzebnie napracować, bo po co. Przepisy na dania proste, łatwe, jednonaczyniowe i takie, po których goście oblizują się ukradkiem lubię najbardziej. Każdy takie lubi. Np.przepis na wieprzowinę pulled pork, która robi się sama, zadziałał na męża mojej Ewci tak. Dzwonię żeby zapytać jak wrażenia. A on na to, że przepysznie i rozpływa się w pochwałach. I dodaje: wiesz, że Ewcia piekła to mięso całą noc ??? No wiem, myślę sobie, samo się piekło, co za sztuka. Ach! Sztuka właśnie, ogarniam się, sama tłumaczyłam. By nic nie robiąc piec CAŁĄ NOC. I mąż w zachwycie, ba, cała rodzina w zachwycie, i Ewcia, która całą noc piekła (śpiąc, rzec jasna). To jest dopiero wyższa szkoła kulinarnej jazdy.
I tak samo łatwo i spektakularnie jest też tu. Mięciuśkie, rozpływające się w ustach najlepsze żeberka  w kapuście. Aromatyczne, cudnie pachnące danie, które robi się samo, podczas gdy ja sobie czytam, śpiewam czy tam coś. Przepis idealny na domowe obiady świąteczne i powszednie. Samorobiące się żeberka z kapustą.

żeberka w kapuście z grzybami

 

patelnie woll
patelnie firmy woll

Potrzebne jest przykrywane naczynie do pieczenia. Albo patelnia z
odpinaną rączką, którą da się włożyć do piekarnika. Kto taką ma, ma
jeszcze łatwiej, to baaaardzo przydatny, kuchenny gadżet.
Użyłam patelni firmy Woll z linii Diamond Lite, które są dostępne w sklepie Gustus. Zagotowujesz lub rumienisz w nich mięso czy warzywa, odpinasz rączkę i  hop do piekarnika.
Zmywania o połowę mniej.

Po włożeniu do szafki, mieści się jedna w drugiej, a rączki wkładam do środka patelni. Zostaje więcej miejsca na inne rzeczy. Jedna z moich patelni (28 cm) ma wysoki brzeg i może zastąpić duży rondel albo naczynie do zapiekania. Zmieści się w nim 2 kg żeberek w kapuście dla przynajmniej ośmiu osób.To jest coś! Żaroodporne pokrywy i uchwyty które posiada każde naczynie, mogą się nagrzać się w piekarniku do 250 stopni.

dobre patelnie woll

 

woll diamond lite

Patelnie Woll Diamond Lite są ciężkie, bardzo solidnie wykonane, zatem bardzo stabilne, mają grube dno i są ładne. Pokryto je powłoką tytanowo-diamentową, odporną na zarysowania. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek i można je myć w zmywarce, choć często wystarczy je wytrzeć papierowym ręcznikiem nawet bez użycia detergentów. Można smażyć na nich bez lub z minimalną ilością tłuszczu. Są energooszczędne w gotowaniu (do 60%) i pieczeniu (do 90%), i długo utrzymują ciepło.

patelnie woll saphir lite

Powiem Wam – porządne patelnie, to porządne patelnie. Do smażenia, duszenia i pieczenia. Nic nie przywiera, oszczędza się czas i jest znacznie łatwiej. Przygotuję w nich od zwykłej jajecznicy po mięsne i warzywne gulasze i pieczyste a nawet gołąbki. Kiedy ostygną, odpinasz rączkę – łatwy klik – i siup naczynie do lodówki. Naprawdę je lubię.

Przepis na najłatwiejsze żeberka w kapuście z grzybami

 składniki ( na 4 -5 osób) :

– ok. 1 kg ładnych, nietłustych, wieprzowych żeberek
– dwie cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 dag suszonych grzybów
– dwa liście laurowe
– szklanka wody
– łyżka miodu
– 3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego, białego wina
– łyżka ciemnego sosu sojowego lub 3 łyżki jasnego
– ew. kieliszek brandy lub whiskey
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka majeranku
– płaska łyżeczka soli
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki pieprzu
– 40 dag kapusty kiszonej
– 30 dag pieczarek
– dwie łyżki siekanego koperku

Piekarnik ustawić na 150 stopni.
Żeberka pokroić na kawałki z dwiema kostkami.
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki lub zostawić w całości. Suszone grzyby pokruszyć.

Do wysokiej patelni  lub do garnka włożyć żeberka, cebulę, czosnek, pokruszone grzyby, liście laurowe. Wszystko zalać wodą, dodać łyżkę miodu, wlać wino, sos sojowy, brandy. Dodać tymianek, majeranek i wszystko razem zagotować. Osolić, dodać pieprz i słodką paprykę.

żeberka w kapuście

 

Wszystko wstawić pod przykryciem do piekarnika. Piec 2,5 godziny.

Kapustę, jeśli bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie. Pokroić,
rozłożyć na żeberkach, ponownie przykryć naczynie i piec jeszcze ok. 30 minut. Gdyby żeberka chcieć mocniej zrumienić – zdjąć pokrywę na ostatnie 20 minut pieczenia.

najlepsze żeberka w kapuście z grzybami

Pieczarki pokroić w grube plastry, podsmażyć na łyżce rozgrzanego
masła na złoty kolor. Wyłożyć na upieczone mięso z kapustą, lekko posolić, nieco przemieszać i całość posypać siekanym koperkiem.

najlepsze żeberka w kapuście
żeberka

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Konczi i Szpileczka
    28 października, 2016, 9:01 am

    Patelnie świetnie, a danie przepysznie wygląda 🙂

  2. Arkadiusz
    28 października, 2016, 9:29 am

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. piegusek
    28 października, 2016, 9:34 am

    robię je nieco inaczej ale następnym razem zrobię "po twojemu" zazdroszczę patelni 🙂

  4. Lena
    28 października, 2016, 9:52 am

    jesienią i zimą jadam częściej żeberka, spróbuję tego przepisu:)

  5. Ev
    28 października, 2016, 10:15 am

    Dziękuję, że mnie zrobiłaś bohaterką opowieści, i jednocześnie bohaterką kuchni ( którą na co dzień nie jestem) :* Dodam tylko, że to był urodzinowy obiad rodzinny dla męża, na którym była moja teściowa. Przez 28 lat wspólnego pożycia jeszcze nigdy mnie tak nie wychwaliła kulinarnie. Wieprzowina otwiera serca, prawdę mówiło Niebo. Wyszła z prośbą o przepis. Opalanko droga, dzięki Ci składam i obiecuję wierność <3 Lecę do sklepu po żeberka 😉

    1. opalanka
      28 października, 2016, 11:04 am

      Cała przyjemność po mej stronie:)

  6. Wiewióra
    28 października, 2016, 10:51 am

    pyszny pomysł na mięsiwo 🙂 a o patelniach marze skrycie bo całkiem nie na moja kieszeń 🙁

    1. opalanka
      28 października, 2016, 11:07 am

      Składasz zamówienie do wszechświata, myślisz sobie jak będzie przyjemnie je mieć, z dużym przekonaniem. I zobaczysz – zadziała. Daj znać !:)

  7. Anonimowy
    28 października, 2016, 12:20 pm

    Czy zamiast pieczenia w piekarniku można gotować na małym ogniu na kuchni? Nie mam piekarnika:-(

    1. opalanka
      28 października, 2016, 12:34 pm

      Można.

  8. Anonimowy
    28 października, 2016, 12:56 pm

    A można dać karkówkę zamiast żeberek?:) Nie cierpię żeberek, ale się nie znam…:]

    1. opalanka
      28 października, 2016, 2:08 pm

      Tak, pokrój w plastry.

  9. Lampka
    1 listopada, 2016, 1:22 pm

    Wstawiłam do piekarnika. Jednak martwię się, że zalałam danie zbyt dużą ilością wody. Przykryła powierzchnię. Odlać?

    1. opalanka
      1 listopada, 2016, 2:31 pm

      Nie, gdyby pozostało jej dużo do końca, odparuj w połowie pieczenia zdejmując pokrywę.

  10. Lampka
    2 listopada, 2016, 10:49 am

    Tak zrobiłam. Pyszne 😉

  11. Mercedes Fortunata Magellan
    11 czerwca, 2017, 6:15 am

    Fajerwerki smaków!!! Żeberek w takim wydaniu to ja nigdy wcześniej nie dostąpiłam! Dodatkowo danie przyrządziłam w wolnowarze 🙂

    1. opalanka
      11 czerwca, 2017, 8:49 pm

      No to się cieszę bardzo:)

  12. AnnA
    23 listopada, 2017, 8:38 pm

    A czy tych żeberek to nie przysmaża sie najpierw? Pani wyszły miękkie , brązowe a mnie po 3 h pieczenia twarde , gumowate i jasne. ☹️

    1. Beata Królikiewicz
      24 listopada, 2017, 7:52 pm

      Hmmm. Sos ciemny sojowy był i grzyby? Powinny dla koloru wystarczyć. Zdarza mi się rumienić na patelni przed pieczeniem ale niezbyt często, z lenistwa. 3,5 godziny na kilo mięsa to bardzo dużo, może mięso było z opornej sztuki, tak czasem bywa. By było bardziej rumiano, można na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę, czasem daję też grillową grzałkę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)