Najłatwiejsze ogórki kiszone na zimę

Ogórki dobrze mieć ze sprawdzonego źródła. Czyli najlepiej od babci z ogródka. Niestety nie mam już babci i ogórki nabyłam zwyczajnie na rynku. Jest to ryzykowne, bo nie wiadomo co w nich jest. Najgorzej jeśli za dużo azotu, wtedy nie wyjdą i będą miękkie. Ale ryzykuję dalej, do tej pory nie wyszły mi tylko raz. Ważna jest sól, żeby była niejodowana, czasem producenci nazywają ją “do przetworów”. Jod też robi źle ogórkom, mogą wyjść miękkie. Poza tym – nie ma filozofii. Ogórki dobrze namoczyć jest przed kiszeniem w zimnej wodzie (można nawet całą noc) i dobrze wypłukać, by nie chrzęściły potem w zębach. U nas zostały tylko porządnie umyte. W pierwszych dniach, kiedy zaczynają fermentować, może wylewać się z nich woda, to naturalne. Jeśli wody ubędzie w słoiku na tyle, że ogórki wystają z zalewy, trzeba słoik odkręcić, dolać trochę i już. Dlatego niektórzy przed wyniesieniem do piwnicy zostawiają słoiki na kilka dni w domu, by mieć nad nimi kontrolę, podolewać i powycierać co trzeba.

 

ogórki kiszone

 

ogórki kiszone


 ogórki kiszone składniki: 

– twarde, niezbyt duże ogórki

do każdego słoika: 

– na spód – mały, obrany kawałek korzenia chrzanu
– na spód – ząbek, dwa czosnku
– na wierzch – gałązka kopru ( długa z baldachami, jeśli lekko wyschnięta – nie szkodzi)

zalewa: 

– na 1 litr letniej wody w z kranu – łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli

 
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie (przynajmniej godzinę), dobrze umyć. Na dno słoika układać chrzan i czosnek, nałożyć ciasno ogórki, przykryć gałązką kopru, zalać zalewą. Zakręcić słoik. Odstawić do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Koperek :)
    24 września, 2013, 7:45 am

    Juz dawno zakisiłam sporo ogórasów :)) będą na zimę 🙂

  2. opalanka
    24 września, 2013, 8:08 am

    Szykowałam się od sierpnia, ale…:)

  3. Salvador Dali
    25 września, 2013, 6:44 am

    o ja.. a moje już zrobione, no cóż.. 🙂
    Ale faktycznie-kupuje na targu ogórki, ale bardzo trzeba uważać na sprzedających!

  4. Anonimowy
    5 sierpnia, 2015, 8:05 am

    Ja mam pytanie ogórki kiszone w butelkach stoją w domu tydzień i ubyło wody, ogórki wystają ponad zalewę, co zrobić ? nie zepsują się ? czy mogę dolać jeszcze wody ? butelki są już napęczniałe.
    dziękuję za odpowiedź.

    1. opalanka
      5 sierpnia, 2015, 3:36 pm

      Dolałabym lekko osolonej wody.

  5. Anonimowy
    28 lipca, 2017, 6:00 pm

    Spotkalam różne sposoby więc dla pewności – zalewa nie gotowana, zimna? Słoki się zamkną (mam wecki z gumkami i sprężynkami)?

    1. opalanka
      28 lipca, 2017, 7:12 pm

      Zimna. One nie muszą się zamykać jak w pasteryzacji.

  6. Anonimowy
    28 lipca, 2017, 7:30 pm

    Ok, dzięki za szybką informację. Robię dwa testowe słoiki i zobaczę jak się będą "robić" 😉

  7. Magda
    29 czerwca, 2021, 6:11 am

    Dobrze że powiedziałaś o tej soli ze musi być niejodowana ,Jod zabija te dobre bakterie fermentacyjne nie tylko w ogórkach ale i w naszych jelitach a w ich miejsce rozwijają się inne bakterie co niszczą ogórki i w naszych jelitach odpornośc . Jod jest bardzo niezdrowy ja używam nawet do gotowania żeby sobie odporności nie niszczyć

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie