konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli – świetna do każdego smażonego i pieczonego mięsa, do hummusu i wszystkich kanapek wege, do pasztetów czy burgerów. I super dodatek do sosów w sałatce. Jakakolwiek roszponka, rukola czy lodowa sałata z dressingiem z oliwy, cytryny, szczypty soli i dwóch łyżek czerwonej cebuli będzie mistrzostwem świata. Do tego dorzucasz grillowany ser halloumi lub jakiś inny kozi czy owczy, i masz całe danie. Albo wkładasz kromki bułki do piekarnika, dajmy na to – z plastrem dobrej kaszanki. I potem siup na to trochę konfitury. Pychota! No bardzo, bardzo dobra rzecz, która sprawdzi się też na każdym przyjęciu. Zachodu wiele z tym nie ma, a doznania smakowe są fantastyczne.
Przepis przewiduje ilość na spróbowanie, nie da wielkiej porcji, cebula traci wodę i kurczy się podczas smażenia, pewnie wiecie. Czynię z podwójnej i chowam do lodówki, wytrzyma ze dwa tygodnie. Bardzo, bardzo zróbcie:)

Konfitura z czerwonej cebuli – składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki chilli, najlepiej w płatkach
  • około 3 cm kawałek laski cynamonu lub 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4,5 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscovado, ew. innego trzcinowego
  • 40 ml octu balsamicznego z Modeny
  • 2,5 łyżki czerwonego octu winnego

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis:

Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie piórka. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek, cynamon i sól. Smażyć mieszając na dużym ogniu ok. 1 minutę.
Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 15 – 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodać pieprz, chilli, cukier i smażyć na małym ogniu już bez przykrycia 5-10 minut często mieszając.
Wlać ocet balsamiczny i ocet winny, gotować jeszcze parę chwil aż nadmiar płynu odparuje i wszystko zgęstnieje.
Jeśli sos szybko odparuje, jeszcze zanim cebula zmięknie, można podlewać ją czerwonym, wytrawnym winem, tłoczonym sokiem jabłkowym lub ostatecznie wodą, i gotować 5 -10 minut dłużej.
Przepis zgapiony od zaprzyjaźnionej Oli z bloga Cztery Fajery, namawiała i namówiła:)

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)