wegetariańskie jagodniki

Wegetariańskie jagodzianki

Wegetariańskie jagodzianki, jagodniki, bułeczki z jagodami bez jajek, bez masła, bez mleka, przygotowane na zwykłej wodzie lub mleku roślinnym. W smaku przypominają odrobinę, ciut ciut… pampuchy lub kluski na parze. Takie skojarzenie podsunęła mi jedna z testujących bułeczki koleżanek. I rację ma, faktycznie coś w tym jest. Bardzo przyzwoite, pulchne, prawdziwe drożdżówki. Za późno wpadłam na to, by ciasto zabarwić odrobiną kurkumy. Byłoby jeszcze piękniej. Nic to, nie szkodzi, bułeczki i tak zniknęły w oka mgnieniu. Kto jest na bakier z cukrem, może użyć ksylitolu lub erytrolu. Jednak do zaczynu drożdżowego sugeruję wykorzystaniem zamiast niego syropu z agawy lub … łyżki zwykłego cukru. No drożdże lubią na nim rosnąć, sami wiecie.
Wegetariańskie jagodzianki wypełniłam owocami zmieszanymi z nasionami chia. Nie jest to dodatek konieczny, można go pominąć. Chia występuje tu w roli pochłaniacza soku. Choć i tak dodatek skrobi ziemniaczanej – przydaje się. Nie dodałam, widać, że sporo soku wyciekło.
Sprawdźcie czy Wam smakują i dajcie znak!

zobacz też – przepis na bardzo puszyste jagodzianki oraz jagodzianki tradycyjne i jagodzianki z dużą ilością jagód i kruszonką

Wegetariańskie jagodzianki – składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 300 ml ciepłej, niegorącej wody lub dowolnego mleka roślinnego
  • 10 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
  • 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
  • 500 g mąki
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • ok. 300 -400 g jagód
  • półtorej łyżki nasion chia
  • łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej

3 łyżki oleju do posmarowania bułeczek

Wegetariańskie jagodzianki – przepis

Drożdże wkruszyć/wsypać do dużej miski. Zalać ciepłym, niegorącym mlekiem lub wodą.
Dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru (można zamienić na syrop z agawy), wymieszać.
Odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce i zaczekać aż drożdże nieco powiększą objętość, „ruszą”.
Mąkę wsiać przez sitko do podrośniętego zaczynu.
Dodać olej, cukier/ksylitol/erytrol, szczyptę soli, kurkumę i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem z końcówkami haki ok. 10 – 15 minut.
Ciasto powinno być miękkie, luźne, nie musi „odchodzić od ręki”. Gdyby było zwarte, można dodać odrobinę więcej wody lub mleka i wyrobić. Bardzo luźne – dodać nieco więcej mąki ale nie za dużo, będą się lepiej formować ale wyjdą mniej puszyste.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zwykle włączam piekarnik, nagrzewam do 50 st, wyłączam i zostawiam tam ciasto przy wyłączonym światełku. Musi urosnąć do podwojenia objętości, zajmuje to godzinę, półtorej.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat.
Posmarowaną olejem dłonią rozgnieść ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Można pomóc sobie wałkiem.
Foremką do ciastek, kubkiem itp. wykrawać z ciasta krążki o średnicy ok. 7-8 cm.

Jagody wymieszać w misce z nasionami chia i mąką ziemniaczaną oraz 2 – 3 łyżkami cukru lub innego słodzidła.
Każdy placuszek ciasta ułożyć na dłoni, lekko go rozciągnąć, na środek nałożyć łyżkę, półtorej jagód. Zaklejać i układać sklejeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Układałam bułeczki w papierowych papilotkach, mniej rozlewają się na boki, ale nie jest to konieczne. Papilotki trudno odkleja się od bułek, za to lepiej trzymają w nich kształt.
Bułki nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (piekarnik, j.w) na ok. 20 – 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik ustawić na 180 st.
Przy pomocy pędzelka bułki posmarować  olejem. Można je również posypać płatkami migdałów.
Blaszkę z bułkami wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika z funkcją góra – dół.
Piec ok. 15 minut do zrumienienia bułek.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem/erytrolem.

wegetariańskie jagodniki

wegetariańskie jagodniki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Anka
    5 września, 2020, 7:21 am

    Wegetariańskie, czyli bez mięsa? A ktoś kiedyś widział jagodzianki z mięsem? Błagam o zmianę nazwy na wegańskie. I proszę się nie obrażać, nie piszę złośliwie.

  2. Magdalena
    17 września, 2020, 9:20 pm

    Przepis świetny, ale zdecydowanie jest to przepis wegański, a nie wegetariański (w którym to mleko zwierzęce, masło i jaja byłyby akceptowalne).

    1. Beata Królikiewicz
      19 września, 2020, 6:35 am

      Prawda.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)