Najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy

Najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy

Najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy, pieczony na gotowej, pozbawionej glutenu mące pszennej wyszedł nadspodziewanie ładnie. Od tradycyjnego brata różni go nieco pomarszczona, wierzchnia skórka wypieku. Poza tym – różnica w smaku jest prawie niewyczuwalna, ciasto ładnie rośnie, ma przyjemnie żółty kolor, dobrze nasącza i po ostygnięciu dobrze się kroi. Nie zawiera nic a nic proszku do pieczenia. Jest super smaczne.
By biszkopt się udał, potrzebna jest idealnie czysta, wytarta do sucha miska bez kropelki wody i tłuszczu oraz brak pośpiechu. Te dwie rzeczy są najczęstszym powodem biszkoptowego oklapu. Wszystkie czynności opisuję poniżej w przepisie, to naprawdę łatwe.
Jeśli w misce do ubijania zostanie choć trochę tłuszczu czy wody, przeniesionej np. ze świeżo umytej łopatki, białka nie ubiją się na tak sztywną pianę jakiej potrzebuje ciasto dla utrzymania reszty składników. Ot prawie cała filozofia biszkoptowego sukcesu.
Często krok po kroku prowadzę przez telefon osoby, dla których upieczenie biszkoptu stanowi problem. ZAWSZE wychodzi. Jeśli też tak masz, odezwij się w prywatnej wiadomości na profilu Nieba NA Talerzu na FB, albo na Instagramie, zalajkuj tę stronę, pomogę!
To naprawdę bardzo łatwe.
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę, wyciągnij jajka z lodówki przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do działania:)

Jeśli masz inny rozmiar formy, chcesz upiec większy/mniejszy tort, przelicz ilości w przeliczarce, która znajduje się w prawej kolumnie bloga.

Zdradzę Wam sekret. By uzyskać mega wysoki, super efektowny, duży tort, piekę dwa biszkopty z czterech jajek każdy. Udaje mi się przekroić je na trzy warstwy, razem jest 6! Przekładam na zmianę – dżem – biszkopt – krem – biszkopt. Po przekrojeniu daje efekt WOW 🙂
Wystarczy na duże kawałki dla 15 osób.

I jeszcze… po pierwszym, cienkim wysmarowaniu tortu kremem wstaw tort do lodówki. Niech lekko zastygnie. Tak z pół godziny. A potem dawaj drugą warstwę “tynku”. Wychodzi o niebo lepiej niż smarowanie wszystkiego na raz. Turururu:)

Jeśli chcesz zrobić tort, zobacz przepisy na kremy do przełożenia biszkoptu

Najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy – składniki (na formę 21 cm):

  • 6 dużych jajek (lub 7 małych)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru, erytrolu lub ksylitolu (180g)
  • 3/4 szklanki pszennej mąki bezglutenowej (do dostania w większych sklepach lub sklepach online, 120g) lub mieszanki mąk bezglutenowych np. Schar
  • 1/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej (40g)

Najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni, z funkcją góra-dół.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek, białka wybić uważnie do dużej, suchej i idealnie czystej miski. W taki sposób, by nie dostała się do nich kropla żółtka. Jeśli wpadnie – trzeba ją bardzo dokładnie wyłowić łyżeczką.

Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Nie powinny wypaść z miski odwróconej do góry nogami.
Do ubitej piany dodawać po dwie łyżki cukru i ubijać aż cukier się skończy a piana będzie lśniąca. Zwykle zajmuje to kilka minut.
Odłożyć mikser lub trzepaczkę.

Dodać jedno żółtko, wolno przemieszać lekko łyżką by połączyło się z pianą. W ten sam sposób dodawać pojedynczo kolejne żółtka.
Obie mąki wsypać na sitko i wsiać do jajecznej piany mniej więcej 1/4 jej ilości. Delikatnie, wolno, od spodu do wierzchu, przy pomocy łopatki wmieszać mąkę w pianę.
Dodać następną partię mąki i wolno przemieszać. Dodać następną, delikatnie przemieszać i tak powtórzyć z kolejną i kolejną.
Chodzi o to, by piana pozostała możliwie sztywna i napuszona. Dodanie mąki w jednej porcji i szybkie mieszanie spowoduje jej oklap.
Wlać masę do tortownicy, wyrównać wierzch.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika.
Piec 30 minut (160 stopni), góra -dół.

Wyjąć formę z piekarnika. Upuścić ją z wysokości ok. 60 cm na blat lub podłogę. Spowoduje to wyrównanie powierzchni biszkoptu przez  upuszczenie nadmiaru pary wodnej z wnętrza ciasta.

Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Okroić brzegi wzdłuż rantu ostrym nożykiem i wyjąć ciasto z formy. Odkleić papier, odwrócić biszkopt spodem do góry.
Najlepiej kroić na warstwy następnego dnia lub po co najmniej kilku godzinach.

najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy
najłatwiejszy biszkopt bezglutenowy
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Izabela
    15 października, 2020, 11:29 am

    Witam. Czy mogłaby mi pani napisać jaką mąkę bezglutenową pszenną wykorzystała pani do przepisu? Dziękuję ?

    1. Beata Królikiewicz
      17 października, 2020, 6:48 pm

      Zdaje się, że to była mąka marki Schar, żółte opakowanie z czerwonym logo. Kupiona w markecie. Bywa nawet w Rossmanie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie